Tai įvyko po to, kai nacionalinis transliuotojas BBC parodė iš anksto įrašytus karalienės konsortės Camillos komentarus, kuriuose ji atidavė pagarbą velionei monarchei.

Tylos minute mirusią karalienę buvo galima pagerbti namuose, prie savo namų ar gatvėje su kaimynais.

Dar prieš tai premjerės atstovas spaudai teigė: „Sekmadienį, rugsėjo 18 d., valstybinių laidotuvių išvakarėse, bus skelbiama tylos minutė, žmonės kviečiami susirinkti, akimirką pagerbti karalienę, apmąstyti karalienės Elžbietos II gyvenimą ir palikimą. Tylos minute galima pagerbti karalienę privačiai savo namuose, su draugais ar su kaimynais, prie savo namų durų, kokiame nors vietos bendruomenės renginyje. Kviečiame vietos bendruomenės grupes, klubus ir kitas organizacijas prisijungti prie pagerbimo tylos minute. Užsienyje gyvenantys žmonės kviečiami išreikšti pagarbą tylos minute savo namuose vietos laiku. Ši apmąstymų akimirka tautos lygiu – proga visiems Jungtinės Karalystės gyventojams prisiminti Jos Didenybę; artėjant tai dienai, mes pranešime, kur tylos minute išreikš pagarbą ministrė pirmininkė.“

Pirmadienį, rugsėjo 19-ąją vyks valstybinės laidotuvės. Manoma, kad pažiūrėti laidotuvių procesijos į Londono gatves išeis mažiausiai milijonas žmonių.

Monarchės palaikai pašarvoti Vestminsterio salėje ir ten bus iki aušros pirmadienį. Vėliau tądien karstas bus pervežtas į Vestminsterio abatiją, kur vyks valstybinės laidotuvės. Jose dalyvaus aukšto rango pareigūnai iš viso pasaulio.

Karalienės karstą galima lankyti nuo trečiadienio. Tokia neeiline galimybe jau pasinaudojo dešimtys tūkstančių žmonių. Norėdami išvysti karstą, jie turėjo ištisas valandas laukti milžiniškoje eilėje, besidriekiančioje keletą kilometrų.

Karstas iš Škotijos į Londoną parskraidintas prieš savaitę

Karstas su karalienės Elžbietos II palaikais praėjusį antradienį kariniu transportiniu lėktuvu buvo parskraidintas į Londoną ir katafalku nuvežtas į Bakingamo rūmus.

Rugsėjo 14 dieną Uždaras Elžbietos II karstas iš Bakingamo rūmų po 16 val. iškeliavo į Vestminsterio salę, kurioje valstybiniu lygmeniu viešam lankymui buvo pašarvotas keturias dienas iki laidotuvių.

Smalsuoliai galėjo stebėti procesiją Londono centre – pro Karalienės sodą, Malo gatvę, Raitosios gvardijos rūmus ir arką, Vaitholo gatvę, Parlamento gatve, Parlamento aikštę ir Naująjį Rūmų kiemą.

Karstas papuoštas imperatoriškąja valstybine karūna ir gabenamas Karališkosios arklių artilerijos vežimu. Karolis III ir kiti karališkosios šeimos nariai ėjo iš paskos, o ši procesija truko 40 minučių.

Vestminsterio salėje sunkus ąžuolinis, viduje švinu padengtas karstas su velionės monarchės palaikais padėtas ant pakeltos platformos, kurios kiekvieną kampą visą parą saugojo Karališkųjų rūmų sargyba.

Gyventojai galėjo atiduoti pagarbą velionei iki rugsėjo 19 d., pirmadienio, 6.30 val.

Karalienė Elžbieta II mirė būdama 96-erių

Jungtinės Karalystės karalienė Elžbieta II mirė rugsėjo 8 dieną, būdama 96-erių metų, pranešė Bakingamo rūmai.

„Šią popietę Balmorale ramiai mirė karalienė“, – tądien buvo rašoma pranešime.

Bakingamo rūmai apie jos mirtį pranešė trumpa žinute. Tuomet buvo paskelbtas 10 dienų nacionalinis gedulas.