Nuo Petro I, atidavusio savo pirmąją žmoną į moterų vienuolyną, iki princesės Dianos, prisipažinusios, kad jos ir princo Charleso vedybiniame gyvenime buvo „truputį per daug žmonių“ – karališkosioms poroms neretai būdinga neužglaistoma nesantaika.

Jungtinės Karalystės karalius Henrikas VIII ir Catherine Howard

Ko gero, nė vienas monarchas istorijoje neturėjo tiek katastrofiškų santuokų, kiek legendinis Henrikas VIII, skelbia vanityfair.com. Nors ankstesnių jo nuotakų likimas baigėsi gana tragiškai (skyrybos, nukirsdinta galva, mirtis, skyrybos, nukirsdinta galva), 1540-iais jis vėl vedė. Šį kartą apkūnaus 49-erių metų amžiaus karaliaus išrinktąja tapo Catherine Howard – smulkutė paauglė, kurią jis praminė „moteriškumo perlu“.

Henrikas VIII buvo begėdiškai pametęs galvą dėl savo jaunosios žmonos ir ją liesdavo viešumoje, o C. Howard bandė nekreipti dėmesio į pūlinį karaliaus kojoje. Deja, merginos priešai netrukus suuodė, kad tekėdama ji nebuvo skaisti, bei apkaltino ją apaudinėjus karalių su kitu.

Istorinių knygų autorės Alison Weir teigimu, Henrikui VIII gavus įrodymus, „jo meilė karalienei virto neapykanta; jis taip krimtosi dėl apgavystės, kad vos neišsikraustė iš proto“. 1542 m. persigandusiai C. Howard, visų akyse virtusiai „eiline prostitute“, buvo nukirsdinta galva, o kūnas palaidotas šalia kitos buvusios Henriko VIII nuotakos – jos giminaitės Annos Boleyn.

Jungtinės Karalystės karalius Jurgis IV ir Caroline iš Brunsviko

Tai buvo pasišlykštėjimas iš pirmo žvilgsnio. Kai 1795 m. dabitiškai išsipuošęs ir išlepintas Velso princas Jurgis Šv. Jameso rūmuose pirmą kartą išvydo savo sužadėtinę Caroline iš Brunsviko, jis smarkiai nusivylė.

„Jis ją pakėlė (gana gracingai), apkabino, ištarė vos vieną žodį, apsisuko, nuėjo į tolimąjį kambario galą, pakvietė mane ir tarė: „Harrisai, man negera, atnešk taurę brendžio.“

Anot istorikų, sužadėtinė taip pat nusivylė ir pareiškė, kad princas „yra labai storas ir visai nepanašus į pavaizduotą portrete“.

Tokia buvo, ko gero, sarkastiškiausios santuokos Jungtinės Karalystės istorijoje pradžia. Vestuvių naktį į neviltį puolęs princas buvo toks girtas, kad nesugebėjo atlikti lytinio akto.

„Galite įsivaizduoti, ką reiškia pirmąją naktį girtas jaunikis. Tiesiog palikau jį gulėti, kai nuvirto“, – vėliau šaipėsi Caroline.

Neoficialiai nusprendusi gyventi atskirai vos po kelių savaičių, permainingoji ir dramatiškoji pora ateinančius tris dešimtmečius praleido kariaudama žodžių karą, o šalies gyventojai, įskaitant karikatūrininkus, palaikydavo tai vieną, tai kitą pusę. Garsiausia to laikmečio rašytoja Jane Austen tvirtai rėmė Caroline.

„Vargšė moteris. Palaikysiu ją tol, kol galėsiu, nes ji yra moteris, be to, nekenčiu jos vyro“, – rašė ji.

Ilgalaikė nesantaika pasiekė kulminaciją, kai Caroline (vyras ją praminė „pabaisa“) stojo prieš teismą dėl neištikimybės (ji buvo išteisinta) ir bandymo sugadinti Jurgio karūnavimo ceremoniją 1821 m. Vestminsterio abatijos durys buvo užtrenktos prieš teisėtos karalienės nosį, ji mirė kitą mėnesį.

Jerome’as Bonaparte’as ir Elizabeth Patterson

Jeigu pats Bonaparte’ų šeimos istorikas Theo Aronsonas rašė, kad ši santuoka buvo „pražūtingiausia“ sąjunga keistosios dinastijos istorijoje, tai jau šį tą reiškia.

1803 metais šaunųjį Jerome’ą, gyvenusį pasileidėlio gyvenimą, į užjūrį išsiuntė jo vyresnysis brolis Napoleonas. Po įvairiausių nelabai sėkmingų nuotykių jis atsidūrė Amerikos mieste Baltimorėje ir beprotiškai įsimylėjo Elizabeth Patterson – gražiausią miesto 18-tę. Dideliam Jerome’o artimųjų apmaudui, jiedu susituokė. Nuotaka vilkėjo šokiruojančią plono audinio imperinę suknelę.

Ambicingoji E. Patterson nepaprastai džiaugėsi ir teigė, kad verčiau bus J. Bonaparte’o žmona valandą, nei bet kurio kito vyro – visą gyvenimą.

Naujiena apie santuoką sukėlė tikrą audrą Bonaparte’ų klane. Napoleonas pareikalavo, kad Jerome’as grįžtų namo ir pasiaiškintų. Stojęs prieš garsųjį brolį, silpnavalis ir lėkštas Jerome’as palūžo ir paliko savo amerikietę žmoną.

Bet nepalenkiama ir gudri E. Patterson turėjo kozirį – judviejų sūnų Bo, kuris gimė 1805-iais. Daugybę metų Jerome’as, vėliau vedęs tinkamesnę nuotaką ir savo brolio dėka tapęs Vestfalijos karaliumi, buvo persekiojamas sumanesnės ir tvirtesnio charakterio žmonos, kuri periodiškai atvykdavo į Europą, kad su Bonaparte’ais pasiginčytų dėl savo sūnaus teisių.

Princesė Victoria Melita ir Heseno didysis kunigaikštis Ernestas Louisas

Nors kai kurie žmonės nesąžiningai kaltę dėl Pirmojo pasaulinio karo verčia karalienės Viktorijos surengtoms piršlyboms, nėra jokios abejonės, kad ji buvo iš dalies atsakinga už katastrofiškas dviejų savo vaikaičių vestuves.

1894 m. Saksonijos-Koburgo ir Gotos princesė Victoria Melita, dar žinoma Antytės pravarde, ištekėjo už Heseno didžiojo kunigaikščio Ernesto Louiso. Abu kilmingieji buvo patrauklūs, protingi ir meniškos sielos, tačiau taip pat buvo viena rimta problema: V. Melita buvo įsimylėjusi kitą pirmos eilės pusbrolį – jausmingąjį Rusijos didįjį kunigaikštį Kirilą Vladimirovičių. Situaciją dar labiau komplikavo E. Louisas, vestuvinę naktį pareiškęs savo naujajai žmonai, kad „nejaučia jai fizinės traukos“.

Kaip pasakojo istorikė Leslie Carroll, princesė supyko, pradėjo įžeidinėti senamadiškuosius Heseno gyventojus ir nuožmiai kivirčytis su savo vyru. Vaidai neretai baigdavosi tuo, jog V. Melita į E. Louiso galvą paleisdavo „bet kokį po ranka pasitaikiusį daiktą“.

Aptikusi sutuoktinį lovoje su vyriškos lyties virtuvės darbuotoju, ji sužinojo, kad „saugus negalėjo jaustis nė vienas dvare tarnavęs vyrukas“. Šokiruota princesė pasiskundė šeimos nariams ir poros problemos virto karališkosios šeimos skandalu.

Galiausiai Antytė paliko E. Louisą (jam turėjo gerokai palengvėti).

„Pastarieji dveji metai buvo tikras pragaras, – rašė jis. – Dabar esu ramesnis ir matau, kad tiesiog negalėjome toliau gyventi kartu. Ji būtų mane išvariusi iš proto.“

Pora išsiskyrė 1901 m. Tai buvo pirmosios karalienės Viktorijos vaikaičių skyrybos. Antytė galiausiai ištekėjo už savo tikrosios meilės K. Vladimirovičiaus.

„Aš suplanavau šias vestuves, – vėliau sakė griežtai sukritikuota karalienė Viktorija. – Daugiau niekada nebandysiu nieko supiršti.“

Imperatorė Wanrong ir paskutinis Kinijos imperatorius Puyi

Nedaug istorijų savo tragiškumu lenkia paauglių Puyi ir Wanrong, paskutinio Kinijos imperatoriaus ir paskutinės imperatorės, vestuves.

Jiems susituokus 1922 m., Puyi pabėgo iš miegamojo, neatlikęs lytinio akto. Vien tik iš šio fakto galima lengvai nuspėti, koks buvo judviejų vedybinis gyvenimas. Jaunuoliai visiškai netiko vienas kitam.

Wanrong buvo elegantiška, aistringa ir gerai išauklėta, o Puyi – nerangus, šaltas ir, regis, labiau domėjosi jaunais vyrais. Nors Puyi turėjo daugiau žmonų norėdamas pašiepti Wanrong, kurią laikė arogantiška ir besikišančia į svetimus reikalus, joms nelabai ką jautė ir autobiografijoje vadino „baldais“ bei „aukomis“.

Patekusi į XX a. konfliktų sūkurį, pora nežinojo, ko griebtis. Wanrong nuo vienatvės gelbėjosi rūkydama vis daugiau opiumo. Taip pat ji buvo užmezgusi romanų, o 1935 m. pagimdė mergaitę. Nors ji maldavo įtūžusio vyro leisti pasilikti kūdikį, Puyi netrukus įsakė naujagimį įmesti į katilą.

Nieko nuostabaus, kad po tokios traumos Wanrong psichinė sveikata pablogėjo, o priklausomybė nuo opiumo – išaugo. Judviejų keliai išsiskyrė po chaotiškos Antrojo pasaulinio karo pabaigos. 1945 m. Wanrong mirė karo belaisvių stovykloje, kankinama haliucinacijų, jog sargybiniai yra Uždraustojo miesto tarnai.

Jungtinės Karalystės princesė Margaret ir Antony Armstrongas-Jonesas

Žavesys gali būti apgaulingas. Nors 18 metų trukusi kandžiosios gražuolės princesės Margaret ir žavingojo fotografo Antony Armstrongo-Joneso santuoka iš pradžių buvo daug žadanti, netrukus paaiškėjo, jog jiedu yra flirtuoti ir išgerti nevengiantys temperamentingi asmenys, konkuruojantys dėl dominuojančios padėties.

Anot rašytojo Craigo Browno, tiek vieši, tiek privatūs poros ginčai buvo legendiniai. Kartą A. Armstrongas-Jonesas Romoje per langą užlipo ant stogo, norėdamas pabėgti nuo savo žmonos.

Princesės sutuoktinis galėdavo būti labai žiaurus ir dienoraštyje įrašydavo, pavyzdžiui, „24 priežastys, kodėl tavęs nekenčiu“, taip pat piktdžiugiškai ją pravirkdydavo prieš pasirodymus viešumoje. Nenuostabu, kad abudu pradėjo meilės ieškoti kitur, ir kai Miustike atostogaujančiai princesei Margaret buvo pasakyta, jog A. Armstrongas-Jonesas išsikrausto iš Kensingtono rūmų, ji atsakė: „Ačiū, Nigelai. Manau, kad tai yra geriausia naujiena, kokią esi man pranešęs.“

Buvęs Malaizijos karalius sultonas Mahometas V iš Kelantano ir Oksana Voevodina

2018 m. birželio mėnesį Jungtinėje Karalystėje išsilavinimą įgijęs ekstremalių sporto šakų gerbėjas Malaizijos karalius slaptos ceremonijos metu vedė konkurso „Mis Maskva“ nugalėtoją Oksaną Voevodiną.

Karaliaus nuotaka tvirtino, kad rūmuose buvo slepiama nuo visų, net nuo tarnaičių.

„Būti karaliaus žmona Malaizijoje – visai nelinksma“, – vėliau „Daily Mail“ prisipažino ji.

2018-ųjų lapkritį karalius atsisakė sosto ir tą patį mėnesį pora susituokė dar kartą – Maskvoje buvo surengta prašmatni ceremonija. Paslaptis išaiškėjo ir konservatyvios musulmoniškos Malaizijos gyventojai buvo priblokšti karaliaus išrinktąja, ypač po teiginių, kad ji mylėjosi baseine filmuojant MTV realybės šou „Holidays ir Mexico 2“.

Tačiau Mahometas V neketino išsižadėti savo mylimosios. 2019 m. nėščia O. Voevodina pareiškė, kad buvęs karalius staiga pradėjo jos vengti, o kai ji galiausiai rado savo vyrą, jis buvo su kita moterimi.

Pora išsiskyrė tų pačių metų birželio mėnesį, tačiau judviejų istorija dar nesibaigė. Gražuolė kovoja su buvusiu vyru dėl sūnaus Ismailio Leono išlaikymo ir savo nusiskundimus perkėlė į socialinius tinklus.

Neseniai ji paskelbė vaizdo įrašą, kuriame užfiksuota, kaip sūnelis naikina sultono nuotraukas. Taip pat O. Voevodina pasidalijo trumposiomis žinutėmis, kurias neva parašė Mahometo V slaptoji žmona čekė. Ji grasino O. Voevodiną sušerti vienam iš buvusio karaliaus liūtų – Simbai.