Praėjusią savaitę pranešta, kad Rusiją privačiu lėktuvu paliko rusų scenos primadona Ala Pugačiova su vyru, televizijos laidų vedėju Maksimu Galkinu ir vaikais Lisa bei Harry.

Tikinama, kad Alla ir Maksimas su atžalomis apsistojo Latvijoje, Jūrmaloje, kur turi namą. Čia namus turi ir artima primadonos draugė, dainininkė Laima Vaikulė.

M. Galkinas, vos prasidėjus Rusijos kariniams veiksmams Ukrainoje, instagrame paskelbė gedulingą juodą paveikslėlį ir parašė, kad neįmanoma nusakyti žodžiais, kaip jis dabar jaučiasi. Tai buvo gana drąsus vyro žingsnis, žinant, kaip Rusijoje elgiamasi su žmonėmis, atvirai reiškiantiems nepritarimą šios šalies valdžios veiksmams.

„Nuo pat ankstyvo ryto palaikome ryšį su giminėmis ir bičiuliais Ukrainoje. Negaliu nusakyti žodžiais, ką šiuo metu jaučiu. Kaip visa tai įmanoma. Karui negali būti jokių pateisinimų. Karui – NE!“ – parašė 45-erių garsusis komikas.

Prie šio įrašo internautai ėmė aktyviai komentuoti, jog palaiko tokią nuomonę, kad nori taikos ir nepritaria Rusijos agresijai.

Įdomu tai, jog praėjusių metų pabaigoje Kultūros ir informacijos politikos ministerija Ukrainos saugumo tarnybos teikimu įtraukė rusų žvaigždę į asmenų, keliančių grėsmę nacionaliniam saugumui, sąrašą.

Nuo lapkričio 3 d. Galkinui uždrausta atvykti į Ukrainą, o filmai ir televizijos laidos, kuriose jis vaidina, draudžiami platinti ir demonstruoti Ukrainoje.

Latviją, kaip saugų prieglobstį, pasirinko ir filmų kritikas Antonas Dolinas. Savo „Telegram“ kanale jis pasisakė, kad jo išvykimas, dabartinėmis sąlygomis, atrodo tarsi privilegija.

„Neįmanoma gyventi valstybėje, net gimtojoje ir mylimoje šalyje, kurioje jie užčiaupia burną. Ypač žmogui, kurio vienintelis įrankis yra žodis. Ir aš tiesiog negalėjau įkvėpti Maskvos oro, kuriame žmonės toliau diskutavo apie planus, žiūrėjo filmus, diskutavo apie meno kritiką, ėjo į vernisažus ir premjeras, o Ukrainoje žmonės žudomi ir miršta“, – skelbė jis.

Rusiją palikusiųjų sąrašą papildė ir aktorė Chulpan Khamatova, kuri jau pirmosiomis karo dienomis kreipėsi į V. Putiną su prašymu stabdyti savo žiaurius veiksmus. Skelbiama, kad ji taip pat išvyko į Latviją, kur turi nekilnojamo turto.

Apie išvykimą savo socialiniuose tinkluose patvirtino ir rusų poetė Vera Polozkova.

„Išskridome. <...> Buvo labai karti savaitė. Visą gyvenimą keliauju ir gyvenu ten, kur skamba mano kalba. Labai skaudu per gimtadienį susirinkti vaikus ir atsisveikinti su draugais, nes nebeliko pasirinkimo.

Per 11 dienų buvo įveikta daug taškų, iš kurių nebegrįžtama. Mano šalyje nebėra nei politikos, nei žurnalistikos, nei veikiančios teisinės institucijos. <...> Bet valstybė nelygi žmonėms. Žmonės, kurie priima sprendimus už mano žmones, valdo nelegaliai: sąžiningų rinkimų nebuvo jau dešimtmetį. Todėl vienintelis jų ginklas – melas. Melas ir siaubo eskalavimas. Tikiu, kad taip bus ne visada“, – skelbė menininkė.

Rusiją paliko ir Zemfira bei Renata Litvinova. Tiek muzikantė, tiek aktorė išvyko į Prancūziją. Pasak šaltinių, abi garsenybės pasisako prieš Rusijos karą, o apsistoti kuriam laikui pasirinko Paryžiuje.

„Man liūdna, sunku, aš verkiu. Aš kvailai nenoriu karo. Ir aš nesu bailė“, – su gerbėjais dar neseniai dalijosi dainininkė Zemfira.

Režisierius Kantemiras Balagovas apie išvykimą paskelbė pats. Socialiniuose tinkluose menininkas su savo augintiniu Rocco įsiamžino oro uoste.

„Mes palikome Rusiją. Labai apgailestaujame ir tiesiogine to žodžio prasme esame sugniuždyti. Akimirksniu iš mūsų buvo atimta mūsų ateitis. Iš mūsų atimta gyvybė. Iš mūsų buvo atimti tėvai ir draugai. <...> Mūsų širdys yra su Ukraina ir Rusijos žmonėmis, kurie stoja prieš šį košmarą“, – instagrame skelbė režisierius.

Kantemiras Balagovas

K. Balagovas didžiulio populiarumo susilaukė po savo filmo „Beanpole“ (orig. „Dylda“), išleisto 2019 metais ir pelniusio du apdovanojimus Kanų kino festivalyje.

Režisierius buvo vienas pirmųjų žinomų žmonių tarpe, kurie pasisakė prieš Rusijos karinius veiksmus Ukrainoje.

„Dabar tai tik košmaras. Tai gėdinga ir skausminga. Su kiekvienu nauju įvykiu mylėti savo šalį darosi vis sunkiau ir sunkiau. Ir neapsimeskime, kad kaltas tik vienas žmogus. Tai per patogu. Mes visi kalti, kad nieko nepadarėme, kad taip nenutiktų“, – rašė K. Balagovas.

Ne kartą pranešta ir apie tai, kad Rusiją paliko ir Ksenija Sobčiak. Iš pradžių garsi moteris su sūnumi buvo pastebėta Stambule. Tuomet įžymybė tikino, kad išvykimas į Turkiją tėra atostogos. Visgi dabar atsirado šaltinių, tikinančių, kad televizijos laidų vedėją jie išvydo Izraelyje. Imta dalintis ir nuotrauka iš „Ben Gurion“ oro uosto, esančio netoli Tel Avivo. Manoma, kad į Rusiją žurnalistė negrįš dar ilgai.
Ksenija Sobčiak pastebėta Izraelio oro uoste
Dalintis
Nuomonės