„Pagaliau į gyvenimą išleidžiu dar vieną kūrybinį kūdikį – labai ryškų, nesvietiškai skanų ir kurtą iš širdies“, – su džiugesiu sako jau ir knygos autoriumi vadintis galintis Saugirdas, pristatydamas knygą „Gaminti gali visi“.

Spalvingoje kulinarinėje knygoje nugulė ne tik paties Saugirdo, bet ir jo artmiausių draugų ir bičiulių mėgiamiausi patiekalai – išbandyti, patikrinti, o svarbiausia – nesudėtingai pagaminami. Kaip sako autorius, idėja išleisti receptų knygą gimė iš nuoširdaus noro sujungti aistrą maistui su asmeniniu požiūriu į kulinariją, rašoma spaudos pranešime.

„Maisto gaminimas man visada buvo didelis malonumas, kuris dėl didelio darbo krūvio kurį laiką tikrai nepelnytai buvo apleistas. Seniau gamindavau tikrai labai daug ir dažnai – draugų vakarienės mano namuose būdavo kassavaitinė tradicija. Virtuvėje aš atsipalaiduoju ir mėgstu eksperimentuoti. O apie kulinarinę knygą vis nedrąsiai pagalvodavau, kol šiemet per vieną tokių draugų vakarienių paklausiau: o ką pasakytumėt, jei išleisčiau knygą? Neturiu laiko pusę paros leisti virtuvėje, todėl norėjau sukurti knygą tokiam pat skubančiam šiuolaikiniam žmogui, kuris mėgsta skaniai valgyti, bet nemėgsta vargti su kvantinės fizikos sudėtingumo receptais“, – apie kilusią idėją išleisti savo pirmąją knygą pasakoja Saugirdas Vaitulionis.

Saugirdas Vaitulionis

Ir vis tik tai – daugiau nei paprasta receptų knyga. Čia nemažai Saugirdo artimiausių draugų, kolegų ir bičiulių atverė ne tik savo virtuvių duris, bet ir pasidalino asmeninėmis, su Saugirdu susijusiomis istorijomis.

Į knygą nugulė Saugirdo mamos Pajautos, dainininkės Natalijos Bunkės, visuomenininkės Nijolės Jagelavičienės, verslininkės Dainos Bosas, dizainerio Roberto Kalinkino, drabužių kūrėjos ir dainininkės Simonos Nainės, nuomoės formuotojo Naglio Bieranco, renginių organizatoriaus Liutauro Galinio ir daugelio kitų Saugirdo bičiulių mėgstamiausi receptai ir istorijos. Saugirdas nepamiršo ir profesionalų patarimų, todėl knygoje nugulė ir šalyje garsių virtuvės šefų bei Saugirdo bičiulių receptai. Jais pasidalino restorano „Mobis dikas“ įkūrėjas Gediminas Albrichtas, ikoninio restorano „Toli nuo klasikos“ įkūrėja ir šefė Lina Žilevičė, sostinės restorano „Aerottoria“ šefas Tomas Žindulis, „Roko Virtuvės“ įkūrėjas Rokas Galvonas bei „Aurimėlio virtuvės“ tinklaraščio autorius Aurimas Alionis.

„Kad būtų dar paprasčiau, knygą sudėjau lyg savotišką meniu, kur galima rasti idėjų ir tingiems pusryčiams, ir sočioms žiemos vakarienėms, ir net nuodėmingam deserto kąsniui, kai norėsis pasisaldinti gyvenimą.

Puikiai žinau, kad gyvename pastovaus lėkimo amžiuje ir visi neturime laiko, tai tikrai nemokysiu, kaip tris paras aukštyn galva marinuoti antį ar septynioliktoje kremo plakimo valandoje, plakimo kryptį pakeisti prieš laikrodžio rodyklę.

Niekada nesupratau tų įmantrių kulinarinių knygų, kurios, atrodo, sukurtos kankinti ir taip laiko puodams neturinčius žmones papildomais galvos skausmais.

Vienos išveda iš proto nepraktiškumu, o kitos – įvaro kompleksą, kad nieko nemoki ir virtuvėje – tau ne vieta.

Šia knyga noriu visus grąžinti į jaukias namų virtuves, kur kvepia gardžiausi patiekalai, o susirinkusi šeima ir draugai aikčiodami klausia „Kaip pagaminai tą dangaus skonio padažą?“, – pasakoja Saugirdas Vaitulionis.

Intriguojantys vardai ir socialiniuose tinkluose nuolatos šimtatūkstantines, o kai kurie receptai ir milijonines peržiūras renkantys paties Saugirdo geriausi receptai pavertė naująją knygą itin laukiama jo sekėjams – pirmasis specialusis išankstinis leidimas su autoriaus dedikacija ir autografu išgraibstytas vos per keletą valandų.

„Tikrai nesitikėjau, kad pirmosios knygos tirps taip greitai! Esu dėkingas už palaikymą ir tokį susidomėjimą. Negali būti didesnio įvertinimo ir dovanos man – nei taip greitai tirpstantis tiražas,“ – džiaugsmo neslėpė S. Vaitulionis

Paklaustas kurį puslapį paėmusiems į rankas jo knygą rekomenduotų atsiversti pirmiausia, vyras tikina, kad jo receptų dar nebandžiusiems, pradėti reikėtų nuo hitu tapusių salotų.

„Vienas mėgstamiausių mano ir mano draugų receptų yra salotos su grūdėta varške ir kumpiu. Atrodytų, tokie nesuderinami produktai – o tinkamai sumaišyti gali taip fantastiškai suskambėti vienoje lėkštėje. Ir čia drąsiai galiu sakyti – kartą jų paragavę, visi gaminasi dar ir dar. Juokiuosi, kad tos salotas yra tikrai knygos hitų hitas!“

Saugirdo kumpio ir grūdėtos varškės salotų receptas:

  • 150 g salotų lapų

  • 150 g vyšninių pomidoriukų (galite dėti bet kokius ar kelių rūšių)

  • 250 g grūdėtos varškės

  • 100 g kalakutienos kumpio

  • ½ a. š. persilado prieskonių

  • 1 v. š. majonezo

  • druskos ir pipirų

Salotų lapus plėšome, visa kita – smulkiai pjaustome. Dedame grūdėtą varškę, pagardiname šaukštu majonezo, persiladu ir, žinoma, pipirais! Persilado prieskoniai patys savaime yra sūroki, tad nepersistenkite su druska! Viską gerai išmaišome ir kabiname didžiausiais šaukštais!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją