Su „Delfi“ iki šou likus vos pusvalandžiui kalbėjusi 82-jų moteris neslėpė jaudulio.

„Gal jau paskutinė kolekcija mano garbei? Kas čia žino“, – jautriai kalbėjo dizainerio mama.

Vakaro žvaigždė patikino, kad iki šou net ji nežinojo, kokią temą šiemet sumanė jos sūnus. Nebuvo mačiusi nė vieno kūrinio ne tik dėl Juozo rengiamos staigmenos, bet ir dėl sveikatos problemų – rugsėjį jai buvo pakeistas kelio sąnarys.

„Mėnesį buvau Birštono sanatorijoje, o vasarą irgi nebuvau Vilniuje. Pirmą kartą visiškai nemačiau kolekcijos. Anksčiau, kai atvažiuodavau, vis užmesdavau akutę, o dabar – visiškai nieko. Man tai – lygiai tokia pati paslaptis, kaip ir visiems kitiems“, – tikino moteris.

Garsaus dizainerio mama didžiavosi sūnaus sugebėjimais ir buvo užtikrinta – jam tikrai pakanka sugebėjimų kasmet nustebinti savo gerbėjus.

„Jis žino, kas yra mada. Kai užpernai jo kolekcijoje pamačiau tuos ilgus švarkus, pamaniau, galbūt jis bus pamiršęs sijoną. Tačiau vėliau paaiškėjo, kad tai yra madinga. Jis eina išvien su mada.

Daina Bosas gerai pasakė – Juozas niekuo nesiskiria nuo Paryžiaus dizainerių. Jis galvoj turi apsčiai minčių, tik jam visada trūksta pinigų“, – pastebėjo mama.

Nors džiaugiasi labai arti savęs turėdama žmogų, visada galintį patarti mados klausimais, V. Statkevičienė sako kartais sūnui paprieštaraujanti. Ji ir pati turi savo stilių, tad, jeigu asmeniškai jai projektuojamas sūnaus drabužis jai nepatinka, nebijo to pasakyti.

„Žinoma, kartais jo paklausau. Pavyzdžiui, šiandienai jis man specialiai pasiuvo kaspinėlį ant kaklo, kadangi ant pakvietimo išspausdintoje mano jaunystės nuotraukoje, kuriose man – 19, matyti būtent toks stilius. Šiandien būtent taip ir apsirengiau“, – kalbėjo V. Statkevičienė.

Pakvietime į Juozo Statkevičiaus šou - jo mama Vanda Statkevičienė

J. Statkevičiaus vakarinio įvaizdžio akcentu taip pat tapo kaklo puošmena – ryšėjo kolekcijos dalimi tapusią gėlėtą skarelę.

Dizaineris teigė, kad idėja sukurti gėlių motyvais alsuojančią kolekciją kilo prisiminus gėlėtas mamos sukneles.

„Naujausia kolekcija skirta mylimiausiam žmogui – mano besišypsančiai mamai. Mano mūzai. Mano įkvėpėjai. Laikiau šią paslaptį iki paskutinės minutės, tačiau užuominą akyliausi galėjo įžvelgti kvietimuose, kurie pagal specialų užsakymą buvo spausdinami Prancūzijoje. Juodai baltame fone įkomponuotoje mamos jaunystės nuotraukoje ji pozuoja pievoje tarp gėlių. Tad romantinis šios kolekcijos pavadinimas – dailininkas ir mūza“, – šypsojosi jis.

Kolekcijos idėja netikėta net pačiam J. Statkevičiui. Pirmąsyk per visą kūrybos laikotarpį dizaineris ėmėsi floristinio motyvo. Kaip sako pats, pirkti gėlėtą medžiagą – ne couture lygmuo, todėl teko pačiam jas nutapyti. Akvarėle J. Statkevičius neliejo jau 30 metų, tačiau akivaizdu, kad šį iššūkį dizaineriui pavyko įgyvendinti.

2022-ųjų pavasario-vasaros kolekcijai dizaineris pasirinko Italijoje, Ispanijoje ir Prancūzijoje gaminamus audinius iš šilko, poliesterio, šifono ir cupro.

„Manau, kad rezultatas pranoko lūkesčius, nors tikrai nebuvo lengva. Kai jau turėjome tokius audinius, apie kuriuos svajojau, tik tuomet ėmėmės darbo. Su marga spalvoto gėlių rašto medžiaga dirbti yra labai sudėtinga, tačiau tai pasaulinė tendencija, o nuo madų atsilikti negaliu. Mano mados namai visada yra po padidinamuoju stiklu, klientai reiklūs ir sekantys naujausias tendencijas, tad kiekvieną kartą privalu pranokti net save patį“, – pasakojo J. Statkevičius.

Naujausią kolekciją J. Statkevičius siekė sukurti įvairaus skonio klientams, todėl šiemet ją sudaro net 62 skirtingi modeliai.

Tai lyg pasivaikščiojimas po prancūzišką gėlių parką, kuriame kvepiančių gėlių šešėliai, aromatai ir spalvos turėtų pakylėti kiekvieną. Elegantiški siluetai dieniniam stiliui, trumpo ir vidutinio ilgio suknelės popietei, ir kolekciją vainikuojančios grandiozinės, tačiau sykiu šiuolaikinės suknelės gėlėtų rašto ir spalvų asorti visumoje.

Ne gana to, J. Statkevičiaus sukurti komplektai gali būti lengvai dekonstruojami, ardomi ir vėl jungiami į netikėtus ansamblius: „Derinant spalvingus švarkus su vienspalviais modeliais, visada atrodysite svajinga, romantiška ir lyg pasiklydusi gėlių sode“.

Gėlėtas šilko skareles dizaineris irgi nutapė savo rankomis. Tai pirmas kartas, kai J. Statkevičius pristato vardines skareles.

Neliko nuošalyje ir vyriški komplektai, skirti drąsiems ir mada besidomintiems džentelmenams. Gėlės vyriškuose modeliuose virto spalvų dėmėmis, šviesos ir šešėlių žaismu. Vyriški modeliai patogūs ir komfortiški, tačiau sykiu griežti ir elegantiški, todėl tinkami bet kokiai progai. Jiems akį merkia šiuolaikiškumas ir drąsa, aukščiausia atlikimo kokybė ir begaliniai bandymai surasti tobulybę.

„Mano kolekcija – lengva ir skaidri lyg akvarelė, lyg romantiškas pleneras parke. Ji romantiška, koketiška ir jaunatviška. O taip pat – ekstravagantiškai personalizuota. Norėjau atitrūkti iš niūrios kasdienybės ir buities, leistis kvailioti laisvai, nevaržomai. Kai kuriems kūriniams sunaudojau net po 30 metrų medžiagos, aukojau daugybę laiko, kad išgaučiau reikiamą modelio formą, teisingą kritimą ir architektūrą. O svarbiausia užduotis – užkerėti žiūrovų širdis“, – sakė J. Statkevičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (86)