„Dainų šventė nėra vien tik vieta ir renginys, kur ateiname ir tiesiog švenčiame. Net ir UNESCO pripažino Dainų švenčių tradiciją. Tai yra tradicija, kasdienis mūsų gyvenimas, kaip tos tradicijos persiduoda kitoms kartoms, kaip mes jas puoselėjame ir kiek mums patiems jos brangios. Tai galbūt tai ir buvo proga atsirasti akcijai „Visa Lietuva šoka“, nes mūsų didžiausias noras yra kaip ta tradicija galėtų gyventi XXI amžiuje. Ne scenoje, ne kažkur už stiklų ar muziejuose, bet gyvai, kad persiduotų visiems. Tai mintis renginio „Visa Lietuva šoka“ ir yra, kad vienu metu kviečiame visoje Lietuvoje šokti tradicinius šokius“, – pasakoja S. Liausa.

„Kaip yra gyvoji bažnyčia, taip ir gyvoji Dainų šventė. Tai kiek ta šventė yra mumyse, kiek ji mums svarbi, tiek ji ir yra svarbi. Nes nei kulto pastatai, nei kokia tradicija, nei etnokultūros centras negali padaryti žmonių poreikio važiuoti į Dainų šventę, jai ruoštis. Ir man atrodo labai gražu, kad mes išmokstame populiarinti savo tradicijas. Pagaliau užaugo karta, kuri nebežiūri, o aunasi batus žemais kulnais ir eina šokti“, – tradicijų puoselėjimu džiaugiasi E. Mildažytė.

Ji pasakoja, kad pati su tautiniu kostiumu jaučiasi labai gerai. Jos šeimos tradicija yra dainavimas, kuris eina iš kartos į kartą. Susirinkę jie dainuoja per šeimos šventes, pokylius, dainuoja ir E. Mildažytės vaikai.

„Mes labai dažnai neigiame nepažindami. Tiesiog reikia nebijoti, atsiverti ir pamėginti. Ir tada, kai pamėginsit, turėsit, ko pamokinti savo vaikus. Turėsit, kuo užsiimti su vaikais per vakarėlius. Ir nebūtinai reikės jiems įkišti mobilųjį telefoną. Tai vat iš tokių egoistinių paskatų galima išmokti tuos šokius, galų gale, tai nieko nekainuoja.

S. Liausa teigia, jog pastaruoju metu tautiški drabužiai ir šokiai vėl grįžta į madą. Jaunimas šoka ne tik todėl, kad reikia, bet jiems tai daryti smagu. Šoka ne tik mokyklose, bet ir už jų ribų. Šiandien į akciją „Visa Lietuva šoka“ įsitraukė apie 50 savivaldybių ir tai nėra jokia prievolė – žmonės tai daro su didžiuliu užsidegimu.

„Visur egzistuoja mados. Patriotizme taip pat egzistuoja mados. Ir kai buvo pakilimas, po to žmonės nusivylė ekonomika ir panašiai, tuo pačiu krito ir noras tapatinti save su tautiškumu. Bet, kas keisčiausia, niekas neatsisakydavo prisipažinti, kad yra suvalkietis, ar žemaitis... Tačiau kiekvieną gerą dalyką galima diskredituoti. Tai kai mes Sovietmečiu vilkėjom tuos baisius kostiumus, kurie buvo austi iš užuolaidų ir panašūs į rankšluosčius, tai buvo baisu. Ir kai atsirado meistrai, kurie išstudijavo audimus, atkūrė senuosius kostiumus, kai atkūrė audinius, tai jauni žmonės suprato, kad tai yra tikrai gražu. Tai pasidaro patrauklu ir žmonės ima su tuo tapatintis“, – sako E. Mildažytė.

Dainų šventę bei jos renginius pristatę svečiai taip pat sutiko prisijungti prie DELFI inicijuojamos iniciatyvos „Idėja Lietuvai“ ir pasidalinti mintimis, ką reiktų daryti, kad mūsų šalis taptų dar geresne vieta gyventi.

„Aš manau, reiktų atsigręžti į savo tradicijas. Nes mes dažnai kažko pasauly ieškome, kažkokius modelius bandom pritaikyti, o atvirkščiai – mes pasauliui esame labai įdomūs, kada kalbame apie tradicijas, kultūrą.

Nežiūrint į tai, kad esame nedidelė valstybė, neturime kažkokių resursų, finansinių, ekonominių, ar iškasenų, bet mes galime atsistoti šalia didžiausių valstybių kaip ligūs su lygiais, kada kalbame apie kultūrą. Ir tai turėtume išnaudoti, nes kultūra yra ir turizmas, ir žmonių teigiama emocinė būsena.

Ir nesvarbu, ar turtingiau, ar biedniau gyveni, bet jei turi savo matymą, tradicijas, kur esi stiprus, galvoji kaip visa tai perduoti vaikams. Mūsų tikrai mažai, palyginus su pasaulio masteliais, bet jei tu nori, kad vaikai ir toliau didžiuotųsi esantys lietuviais, reikia atsigręžti į tradicijas“, – savo mintimis dalijosi S. Liausa.

„O aš, jei būtų mano valia, skelbčiau tris dienas be kritikos. Ir tai būtų be kritikos spaudoje, be kritikos politikoje, be kritikos tarpusavyje, be kritikos šeimoje ir be savikritikos. Su pilnom akim meilės. Ir dar siūlyčiau išmatuoti visuomenės emocinę būklę iki tų trijų dienų ir po jų. Manau, kad rezultatas mus labai nudžiugintų“, – sako televizijos žurnalistė.

Visą pokalbį galite pamatyti čia: