Ketvirtadienį pasiekė žinia, kad Alytaus apylinkės teismo Druskininkų rūmai paskelbė apkaltinamąjį nuosprendį, kuriuo L. Vaisieta pripažintas kaltu dėl turto pasisavinimo.

Baudžiamosios bylos duomenimis, kaltinamasis L. Vaisieta, būdamas mažosios bendrijos, teikiančios kartodromo paslaugas, direktoriumi, 2021 m. rugpjūčio–spalio mėn. pasisavino jo žinioje buvusį svetimą, mažajai bendrijai priklausantį turtą – 15 tūkst. 180 eurų.

Į tai ketvirtadienį sureagavo ir pats žinomas vyras (jo pozicija šiame straipsnyje kiek žemiau), ir jo žmona I. Burlinskaitė.

„Delfi“ nuomonės formuotoja sakė, kad, jos nuomone, visų pirma, reikėtų pabrėžti, jog pinigai, apie kuriuos tiek daug kalbama, yra iš paties L. Vaisietos valdomo kartodromo, kurio vienintelis akcininkas yra jos vyras.

„Kaltinimas ne tik neatitinka realybės, bet ir yra absurdiškas. Dėl to mes kovosime iki galo, nes tai – dar vienas bandymas susidoroti“, – sakė I. Burlinskaitė.

Moteris neslėpė, kad gyvenime kartu su vyru patyrė daug skaudžių akimirkų, todėl nesibaimina ir vėl stoti į kovą.

„Prokuroras savo atakomis mūsų tikrai neišgąsdins, kaip sakoma: „Kas nenužudo, padaro stipresniais“, – teigė I. Burlinskaitė.

Apie šią nemalonią patirtį I. Burlinskaitė trumpai pasisakė ir savo socialiniuose tinkluose.

„Sveiki visi, iš stories peržiūrų matau, kad visi laukiate, ką pasakysiu ir ką pakomentuosiu. Visi galite nueiti į mano vyro profilį instagrame, kur jis viską labai aiškiai, protingai, įdomiai ir nemažai papasakojo, tad labai kviečiu tai peržiūrėti.

Ką aš galiu pasakyti, kaip žmona, viską matydama ir stebėdama iš šalies, kas vyksta jau kurį laiką, ne vienerius metus, tai, kad tokį spaudimą atlaikyti, tokį nuolatinį puolimą, patikėkite manimi, reikia ne tik daug laiko, pinigų, bet ir labai daug nervų padėti. Aš tikrai labai nuoširdžiai žaviuosi, stebiuosi savo vyro stiprybe, kantrybe ir jo neblėstančiu optimizmu visose gyvenimiškose situacijose, kokios jos bebūtų <...>“ – savo instagrame kalbėjo I. Burlinskaitė-Vaisieta.

„Delfi“ primena, kad pats L. Vaisieta savo poziciją dėl kilusio skandalo ketvirtadienį išdėstė socialiniuose tinkluose.

„Sveiki. Labai trumpai norėčiau pasakyti savo nuomonę apie tokį teismo sprendimą. Nors ir atrodo, kaip ir turėtumėme gerbti Lietuvos teismus, bet atvirai, mano nuomone, šiknon tokį sprendimą. Toliau truputį pateiksiu pikantiškų detalių, tad kam įdomu – važiuojam“, – savo beveik 17 tūkst. auditorijai instagrame kalbėjo L. Vaisieta.

„Noriu papasakoti, nuo ko viskas prasidėjo. Kaip daugeliui žinoma, 2021 metais gruodžio 29 d. pasieniečiui, prisikabinusiam prie Indrės, prie mano žmonos, girtam, duodu į dantis. Išmušu dantis. Taip jis nukenčia, prasideda teismas, ko pasekoje buvau nuteistas. Jokių lengvinančių aplinkybių, kad jis girtas, kad jis prisikabino, viskas yra ignoruojama, nesvarbu.

Bet sausio 13 d., po dviejų savaičių, FNTT pradeda ikiteisminį tyrimą Liudo Vaisietos atžvilgiu dėl neteisėto praturtėjimo. Ir todėl, kad Valstybės sienos apsaugos tarnyba perdavė kažkokią medžiagą“, – pasakojo žinomas vyras ir tęsė.

„Žodžiu, su Indre toliau gyvenome įprastą gyvenimą ir vieną dieną keturi policijos pareigūnai beldžiasi į tavo duris paryčiais su tokiom naujienom – namuose bus atliekama krata.

Tada su Indre ir sužinojome, kad buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas. Nežinojome, ko konkrečiai tie pareigūnai ieškojo, greičiausiai, nerado, nes, kaip priminsiu, ikiteisminis buvo pradėtas dėl neteisėto praturtėjimo. Buvau kaltinamas įgijęs turto, nekilnojamojo turto, automobilių ir panašiai, o tai neatitinka mano finansinės deklaracijos.

Žodžiu, tavo namus apverčia aukštyn kojomis, patikrina kiekvieną centimetrą, išsirausia apatiniuose ir panašiai, pasiima visą medžiagą, ko jiems reikia, su savimi.

Mes geranoriškai su Indre sėdome ir tą pačią dieną duodame parodymus, nes savo kaltės nematėme. Ir vyksta tyrimas, apklausiami liudininkai, jų buvo n (ne vienas, – red. past.). Viskas vyksta apie metus laiko ir vieną dieną, deja, prokuroro kaltinimas nepasiteisina ir byla sužlunga. Ką tada jam daryti? Kyla klausimas.

Taigi, neteisėto praturtėjimo byla subliuška, yra nutraukiama. Bet prokuroras – nedurnas, Liudą reikia kažkuo apkaltinti, nes gresia ir patiems atsakomybė už tokius veiksmus. <...> Tada prokuroras perkvalifikuoja kaltinimą į turto pasisavinimą iš savo įmonės. Įmonės, kurios savininkas esu aš, kuri dar man skolinga pinigų, sugebu dar kažkaip pasisavinti pinigus“, – sakė jis.

Nuosprendį planuoja apskųsti

Su L. Vaisieta dėl šios situacijos susisiekė ir „Delfi“. Jis tikino, kad minimas kaltinimas yra absurdiškas. Kurį laiką verslininkas buvo raginamas šia tema viešai nekalbėti, nes esą galėjo pakenkti tyrimui, tačiau dabar jis ketina savo poziciją ginti iki galo.

„Esu visiškai ramus ir apsisprendęs, kad su šia byla eisiu iki galo. Kovosiu už savo tiesą. Jei reikės, paaukosiu visus savo žmogiškuosius resursus – tiek finansinius, tiek laiką, tiek energiją. Aš manau, kad šioje situacijoje esu teisus ir tai įrodysiu bet kokia kaina“, – tikino pašnekovas.

„Delfi“ L. Vaisieta teigė, kad visa ši istorija nemenkai apkartino jo gyvenimą.

„Nenoriu pasakoti daug pikantiškų detalių, tiesiog mano patirtis yra karti. Dabar, turėdamas ją, ateityje elgsiuosi apdairiau ir protingiau. Šį kartą buvo taip, kaip buvo, bet šis konfliktas... Prokuroras tikrai nėra objektyvus šioje situacijoje, jis jau, manau, kad ir tam tikras asmenines nuoskaudas bando lieti, bando padaryti mane kaltu“, – sakė L. Vaisieta.

Paklaustas, kaip galėtų pakomentuoti situaciją, kuomet teigiama, kad iš įmonės lėšų buvo apmokėta ir žinomo vyro asmeninė šventė, jis teigė, jog jis yra vienintelis Druskininkuose veikiančio kartodromo akcininkas.

„Įmonė pradėjo veiklą nuo keleivių pervežimo, paskui išaugo į kartodromo veiklą. Šią įmonę mes auginome, prie to, žinoma, prisidėjo ir Indrė, ją puoselėjome, kūrėme. Iki šios dienos kartodromas yra skolingas man, nes jis reikalauja tam tikrų investicijų, auga poreikiai, tiesiog reikia pinigų.

Kaltinimas, kad pasisavinau iš šios įmonės 15 tūkst. eurų, yra absurdiškas, nes įmonė man yra skolinga gerokai daugiau. Skamba net nelogiškai. Logikos, sakykime, nėra tam tikruose įstatymuose. Net ir juridiškai atrodo, kad taip nesiklijuoja, bet, pastebėjau, jog straipsniai nesiremia liudininkų argumentais, vadovaujasi kitokia teorija. Na, žodžiu, nenoriu labai plėstis, man skaudu, kaip viskas veikia, esu nustebęs“, – kalbėjo L. Vaisieta.

Žinomas vyras teigė, kad Alytaus apylinkės teismo Druskininkų rūmuose priimtą nuosprendį jis skųs, o toliau, anot L. Vaisietos, viskas priklausys nuo aukštesniųjų instancijų sprendimo.

„Tiesą pasakius, žadu eiti iki galo. Jei reikės, keliausiu iki Strasbūro. Galiu pasakyti, kad šioje situacijoje esu visiškai teisus. Kur galima buvo padaryti lengviausiu keliu mane kaltu, būtent toje byloje, kada pasieniečiui išmušiau dantis, turėjau prisiimti atsakomybę ir sutikti su tuo. Buvo labai daug niuansų, kurie turėjo mažų mažiausiai lengvinti visas aplinkybes ir sprendimus, bet tarkime, čia nuleidau galvą ir sakau: „Taip, kaltas“, bet šioje situacijoje kategoriškai bandoma susidoroti ir taip duoti spaudimo“, – sakė L. Vaisieta.

Tiesa, žinomas vyras pastebėjo, kad jo žmona I. Burlinskaitė į visą situaciją reaguoja šaltai ir ramiai. Tokį požiūrį lemia pastarųjų metų įvykiai.

„Galiu labai paprastai pasakyti, kad prieš savaitę gavau jau trečią šaukimą į teismą, man iškelta nauja byla. Kartais į viską žiūrime su humoru, kartais užsimotyvuojame, nes tai, kas mūsų nenužudo, padaro stipresniais. O Indrutė... Per porą metų praėjome per daug dalykų: ikiteisminių, teisminių procesų, ta liga dar, žinoma, puolė mus, bet esame nusiteikę kovoti. Esame kariai, pozityvas mūsų neapleidžia“, – sakė L. Vaisieta.

Pripažintas kaltu

„Delfi“ primena, kad ketvirtadienį pasiekė žinia, jog Alytaus apylinkės teismo Druskininkų rūmai paskelbė apkaltinamąjį nuosprendį, kuriuo buvęs Druskininkų savivaldybės tarybos narys, verslininkas, žinomos nuomonės formuotojos I. Burlinskaitės vyras L. Vaisieta pripažintas kaltu dėl turto pasisavinimo.

Ikiteisminiam tyrimui vadovavo ir valstybinį kaltinimą teisme palaikė Kauno apygardos prokuratūros Trečiojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokuroras Vingaudas Rinkevičius. Tyrimą atliko Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) Kauno apygardos valdybos pareigūnai, rašoma prokuratūros pranešime.

Baudžiamosios bylos duomenimis, kaltinamasis L. Vaisieta, būdamas mažosios bendrijos, teikiančios kartodromo paslaugas, direktoriumi, 2021 m. rugpjūčio–spalio mėn. pasisavino jo žinioje buvusį svetimą, mažajai bendrijai priklausantį turtą – 15 tūkst. 180 eurų.

Ikiteisminio tyrimo metu FNTT pareigūnai nustatė, kad pasisavintomis lėšomis buvo apmokėtos teisiamojo vestuvių šventės organizavimo išlaidos. Minėtos mažosios bendrijos direktorius tokiu būdu apmokėjo visas savo vestuvių sąskaitas – daugiau nei 15 tūkst. eurų.

Kaltinamasis savo kaltę aktyviai neigė, motyvuodamas tuo, kad kasmet jo vadovaujama mažoji bendrija rengia kartodromo gimtadienio šventę. 2021 metais kartodromo gimtadienis, organizuotas viename Vilniaus restorane, sutapo su minėto druskininkiečio vestuvių šventės data, todėl jis nusprendė daryti bendrą šventę, o bendrijos lėšos buvo naudotos tik su kartodromo švente susijusioms išlaidoms apmokėti.

Išnagrinėjęs šią baudžiamąją bylą, teismas konstatavo, kad nuteistasis padarė jam inkriminuojamą nusikalstamą veiką ir skyrė 7 tūkst. 500 eurų baudą, kurią druskininkietis L. Vaisieta privalo sumokėti per du mėnesius nuo nuosprendžio įsiteisėjimo dienos.

Šioje byloje civilinio ieškinio dėl turtinės žalos atlyginimo mažoji bendrija nepareiškė. Prokuroro prašymu pasisavintos lėšos – 15 tūkst. 180 eurų – konfiskuotos valstybės naudai.

Nuosprendis per 20 dienų nuo jo paskelbimo dienos gali būti skundžiamas Kauno apygardos teismui.

Vadovaujantis nekaltumo prezumpcija, asmuo yra nekaltas, kol jo kaltumas nėra įrodytas įstatymo nustatyta tvarka ir pripažintas įsiteisėjusiu teismo nuosprendžiu.