Vilniaus centre: žirgai, karietos ir spalvingi šokiai

Dieninė renginio dalis vyks Vilniaus centre ir taps Tautų mugės dalimi. Vilnių vėl nuspalvins tradicine tapusi spalvingoji festivalio eisena, kuri rugsėjo 15 d. 13 val. prasidės prie Rotušės ir keliaus iki Tautų mugės scenos V. Kudirkos aikštėje. Eisenos metu vyks sustojimai, kurių metu - spalvingi šokėjų pasirodymai. Eisenos pradžioje bus karieta, o taip pat organizatoriams pavyko įgyvendinti tikrą romų svajonę - eisenoje pasirodys ir žirgai. 14 val. Tautų mugės scenoje prie Kudirkos aikštės pasirodys gabiausi romų kolektyvai iš visos Lietuvos – Marijampolės, Troškūnų, Vilniaus bei kviestinės Latvijos ir Estijos romų žvaigždės.

„Dalyvauti eisenoje su žirgais – sena mūsų svajonė, kurią pirmą kartą pavyko prieš gal penkerius metus, vėliau keitėme juos į modernius automobilius, bet pernai vėl grįžome prie žirgų. Daugiau neeksperimentuojame ir šiemet vėl atvyksime su žirgais, kaip priimta romų kultūroje“, - sako vienas iš renginio organizatorių, Lietuvos romų bendruomenės pirmininkas Ištvanas Kvik.

Istorinis įvykis Lietuvos kultūroje

Ištvanas Kvik sako, kad šiemet organizatoriai paruošė tikrą „bombą“ - didžiojo koncerto metu bus organizuojamas pirmas Lietuvoje romų jaunimo talentų konkursas „Romavision“. Tai konkursas, neturintis analogų nei Lietuvoje, nei Baltijos šalyse. Gabiausi jauni romai iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos varžysis dėl geriausiojo titulo.

„Deja, romų jaunimas labai dažnai susiduria su diskriminacija dėl tautybės, todėl jiems sunku rasti darbą, kilti karjeros laiptais. Bet jų tarpe yra nepaprastai talentingų žmonių. Pamatykime juos. Norime, kad romų jaunimas pajustų, kad gali prisidėti prie visuomenės nuostatų apie romus keitimo ir gali būti pilnaverčiais visuomenės nariais. Todėl prieš konkursą vyks talentų stovykla, kur su jaunaisiais talentais dirbs žinomi atlikėjai, stilistai, aktoriai“, - sako I. Kvik.

Su atrinktais dalyviais iš Latvijos, Estijos ir Lietuvos talentų stovykloje iki finalo dirbs profesionalai, kurie mokys jaunimą įveikti baimes ir dalysis patarimais, kaip valdyti savo balsą, elgtis scenoje.

Konkurso „Romavision“ finalas taps visiems puikiai žinomo festivalio GYPSY FEST dalimi. Jaunieji romai pasirodys didžiojoje scenoje – festivalio Grand koncerto metu, kuris vyks „Compensa“ koncertų salėje rugsėjo 15 d. Toje pačioje scenoje pasirodys ne tik „Sare roma“, bet ir daugybė geriausių romų atlikėjų iš Latvijos, Estijos, Prancūzijos, Čekijos.

Geriausią „Romavision“ dalyvį išrinks tarptautinė žiuri, kurių tarpe – tik romų tautybės teisėjai: Gopalas Michailovskis (pirmininkas), Cecile Joseph (Prancūzija), Milan Klempar (Čekija), Edgaras Koldaras iš grupės „Sadboi“ (Lietuva), Zalina Dabla (Estija), Roksana Rudevich (Latvija), ir romų legendinė žvaigždė Natasha Udovikova Bielenberg (Norvegija).

Renginio programa rugsėjo 15 d.

13 val. Spalvingos teatralizuotos eisenos pradžia prie Rotušės

14 val. Romų ansamblių pasirodymas Tautų mugės scenoje prie Kudirkos aikštės

19 val. Grand koncertas ir „Romavision“ finalas koncertų salėje „Compensa“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją