„Delfi“ pakalbino žinomą komiką Airidą Jankų, savo turinį su „Pralaužk vieną šaltą“ komanda taip pat talpinantį „Contribee“ platformoje. Pašnekovas pasakoja, kad su kolegomis šią temą gvildena jau kurį laiką.

„Faktas, kad mes pakalbame. Daug ko dar negaliu sakyti, nes šiuo metu yra sprendžiama. Variantų yra, tačiau nuotaikos prastos. Labiausiai čia nukenčia parama Ukrainai ir visiškai nereikalingai diskriminuojamas fondas „Blue/Yellow“. Iš antraščių daug kas supranta neteisingai – ne jie apvogė, o iš jų pinigai buvo atimti.

Aš tik noriu pasakyti, kad ne visi ten „Contribee“ apsivogė. Mano žiniomis, yra du konkretūs asmenys. Dabar visi į šią platformą investavę žmonės turi kentėti už tai, ką padarė du kiti buvę kolegos. Žmogus, kuris pranešė apie šitą nusikaltimą buvo išmestas iš „Contribee“. Tai yra dviejų asmenų klausimas. Jeigu jų neliktų, ten būtų kitų darbuotojų, su kuriais tikrai galima dirbti. Andriaus Tapino mintis irgi buvo apie tai – jeigu tie du asmenys išeina, jis gali likti.

Mūsų pozicija panaši. Kiek teko dirbti ir bendrauti, iki šiol viskas buvo gerai. O tų konkrečių dviejų žmonių pažinti neteko. Jie nėra patikimi ir mes neįsivaizduojame, kaip galėtume kartu su jais darbuotis“, – komentavo pašnekovas.

Tinklalaidės „Pralaužk Vieną Šaltą“ kūrėjai Mantas ir Airidas

A. Jankus kreipėsi į „Contribee“ rėmėjus ir paprašė neskubėti nutraukti prenumeratų. Esą su komanda turi ateities planų, kuriems dar prireiks čia reguliariai uždirbamo biudžeto. Pašnekovas patikino, kad uždarbis jiems išmokamas atsakingai, jokių finansinių nusiskundimų iki šiol nebuvę.

„Raginčiau luktelti, nepabėgti, nes tai labai svarbu kūrėjams. Mes čia niekuo dėti, o bet koks perėjimas į kitą platformą bus skaudus. Rėmėjų tikrai atkris. Svarstome ir variantą laikinai turinį talpinti keliose platformose. Parengti pereinamąjį laikotarpį, kad žmonės galėtų ramiai pereiti iš vienos platformos į kitą. Tai gali užtrukti ir keletą mėnesių. Tiesiog bandysime išvengti didesnio minuso ir stengsimės, kad žmonėms būtų patogiau. Suprantame, kaip čia viskas gali greitai įsibėgėti.

Mums svarbu, kad nesusidarytų toks vaizdas, jog likdami „Contribee“ nepalaikome Ukrainos. Taip tikrai nėra. Galime patikinti, kad iš mūsų pačių niekada nieko nebuvo paimta, gavome viską, ką uždirbome. Pajamos – daugiau mažiau stabilios. Žmonės mato, kad tą uždarbį investuojame į kokybiškus renginius. O mūsų ateities renginiai yra priklausomi nuo „Contribee“. Iš reguliariai gaunamo biudžeto padenginėjame audiovizualines ir panašias išlaidas. Taigi būtų labai liūdna, jeigu staiga viskas dingtų.

Noriu žmones informuoti, kad absoliučiai visi kūrėjai, su kuriais teko bendrauti, ruošiasi priimti tam tikrus sprendimus. Bet jeigu galite, nespauskite, neskubinkite, tai yra atsakingas momentas, kuris gali tai gali užtrukti mėnesį ar kelis“, – atviravo Airidas.

Pašnekovas sako tikintis keliais su šia platforma dirbančiais asmenimis, kuriems perėmus vairą viskas galimai stotų į savas vėžias ir liktų skaidru.

„Pralaužk vieną šaltą“ komanda

„Pralaužk vieną šaltą“ komanda jau buvo priėmusi sprendimą, tačiau prasidėjus viešam A. Tapino ir S. Malinausko ginčui, planus atidėjo.

„Mes pajamų gauname ne tik iš čia, bet ir iš renginių. Na, o kai kuriems kūrėjams tai yra vienintelis uždarbis. Būtų labai skaudu dabar prarasti mėnesio ar dviejų pajamas ir pradėti viską nuo nulio. Pereinant į kitą platformą tikrai prarasime kažkiek rėmėjų“, – svarsto A. Jankus.

Persivedė pinigus į asmeninę sąskaitą

Primename, kad tinklaraštininkas Skirmantas Malinauskas pirmadienį paskelbė, jog buvęs „Contribee“ direktorius Gediminas Ratkevičius iš „Blue/Yellow“ sąskaitos sau pervedė 130 tūkstančių eurų, pakeitęs organizacijos vadovo Jono Ohmano prisijungimo duomenis. „Blue/Yellow“ atstovas žiniasklaidai Karolis Žukauskas „Delfi“ patvirtino, kad pinigai buvo dingę, o vėliau, po organizacijos klausimų, – sugrąžinti.

Labiausiai „Contribee“ tarp lietuvių kūrėjų išpopuliarėjo 2022 metais, kai prasidėjus karui Ukrainoje jos konkurentė, amerikietiška platforma „Patreon“ neleido Ukrainos kariams pervesti paramos. Tuo pasipiktinę žinomi žmonės paskelbė paliekantys „Patreon“ ir pereinantys į „Contribee“.