Prabilo net keli įvykio liudininkai

„Delfi“ gavo informacijos, kad smurtinį įvykį stebėjo ne vienas liudininkas. Susisiekus su jais, šie patvirtino matę, kas nutiko, tačiau ne visi buvo linkę dalintis plačiais komentarais.

Kadangi įvykį tiria policija, liudininkų tapatybės straipsnyje nėra atskleidžiamos.

„Aš viską pasakysiu, bet pasakysiu tik policijai. Aš mačiau. Aš mačiau, kaip jis atėjo, kaip prisikabino, kaip kirto, bet viską pasakysiu policijai“, – kartojo vienas pašnekovas, turėdamas mintyje A. Paltaroką.

Kitas asmuo, taip pat dalyvavęs minimame festivalyje, buvo iškalbesnis.

„Policija iš manęs dar turi surinkti parodymus, – perspėjo jis ir tęsė. – Šiuo atveju, žinokite, pasakysiu komentarą, bet pasakysiu tik trumpą.

Aš iš šalies mačiau situacijos dalį. Mano nuomone, konfliktas kilo visų šalių iniciatyva. Ir nukentėję vienoje pusėje, ir nukentėje kitoje – eskalavo, sakyčiau, viską vienodai, tačiau fizinį smurtą, mano akimis, pirmasis panaudojo Alkas Paltarokas, o tada minia, panaudodama jėgą, jį sulaikė.“

Pasiteiravus, ar galėtų pasidalinti smulkesnėmis detalėmis, pašnekovas paaiškino, kodėl tai daryti kol kas nenori.

„Nežinau, ar verta pasakoti daugiau detalių. Pirmiausiai reikėtų paduoti parodymus policijai, o vėliau pareigūnai galbūt viską visuomenei detalizuos plačiau. Aš iš šalies galiu pasakyti tik tiek“, – teigė jis.

„Delfi“ susisiekė ir su vietos žurnalistu, kuris noriai sutiko papasakoti, ką matė. Be to, pasidalino ir pora nuotraukų iš įvykio vietos. Vienoje jų matomas policijos sulaikomas A. Paltarokas, kitoje – su juo kompanijoje buvusi moteris.

Alkas Paltarokas sulaukė policijos dėmesio

„Esu žurnalistų sąjungos narys, fotoreporteris, tad kai matai žmones, ypač vilkinčius uniformą, elgiantis netinkamai, galimai vartoja alkoholį, po to slepia bokalus prie automobilio ratų, negali nereaguoti. Priėjus pasakiau, kad negražu taip elgtis, vilkint uniformą, jog nuo jo eina nemalonus tvaikas. Jis man sakė eiti tolyn, apsikeitėme „mandagiomis“ frazėmis, o didysis įvykis nutiko jau po kelių valandų“, – pasakojo jis.

Pašnekovas teigė, kad A. Paltarokas dar gerokai iki smurtinio konflikto elgėsi neadekvačiai, vaikščiojo prie šeimų su vaikais, kvietė su juo fotografuotis. Renginyje buvo demonstruojama karių ginkluotė, esą A. Paltarokas gyrėsi, kad daro Krašto apsaugos ministerijai reklamą. Pasak liudininko, šiuos žodžius jis kartojo eilei sutiktų žmonių.

„Jis ėjo ir tą kartojo visiems, o jam nuėjus visi imdavo šypsotis. Visi suprato, kad jis keistai elgiasi, nes nuo jo sklido tikrai ne „Chanel“ kvapas“, – teigė pašnekovas.

Kiek vėliau fotoreporteris išvydo ir akimirką, kai A. Paltarokas bei jo kompanionė bendrauja su atvykusia policija.

„Policija dirbo puikiai. Tie žmonės, kurie dalyvavo konflikte, niekur neišsilakstė, kaip buvo teigiama. Jie davė parodymus, jie visi stovėjo. Policija, kuri apklausė ir A. Paltaroką, net ir jį patį paleido. Jis atsisakė tikrintis blaivumą. <...> Bet jį paleido, o jis skelbia, kad neva pareigūnai kitus žmones paleido, jog jie išsiskirstė. Skaitai ir pyktimas ima.

Mano galva, jam reikėtų atvažiuoti ir visų viešai atsiprašyti. Tie žmonės jam atleidžia, jie patys to neviešino, nenorėjo šešėlio šiam renginiui, nors patys sulaukė smurto. Kam jis visa tai ištraukė? Kam jis visus apdergė? Juk čia pakenkta ne tik sau, ne tik tiems žmonėms, bet ir valstybei“, – stebėjosi vyras.

Liudininkas teigia matęs, kaip A. Paltarokas bendrauja su policija. Žinomas vyras tuomet per daug nereikalingos įtampos esą nekėlė, tačiau su juo kompanijoje buvusi moteris pasirodė arogantiška.

Alkas Paltarokas sulaukė policijos dėmesio

„Ji net kelis kartus atsisakė vykdyti policijos pareigūnų reikalavimus, ginčijosi. Kadangi stovėjo daug šeimų su mažais vaikais, tikėtina, policija nenorėjo imtis drastiškesnių priemonių ir tiesiog gražiai įkalbinėjo. Jie prašė jos grąžinti paslėptą įrankį, kuris gali būti susijęs su nusikaltimu. Galiausiai ji jį ištraukė ir numetė ant žolės“, – teigė įvykį matęs fotoreporteris.

Pasak pašnekovo, liūdniausia, kad buvo paskleista tiesos neatitinkanti informacija.

„Buvo skaudu ir pikta į visa tai žiūrėti. Baisiausia, kad jis žmones, kurie partizanams ruošia tuos renginius, kurie turi labai stiprias tradicijas, išvadino vatnikais... Neturiu žodžių. Gailiuosi, kad dar daugiau nefotografavau, tiesiog tą akimirką mane apėmė gėdos jausmas. Jis davė įrankį visiems tikriesiems prorusiškiems žmonėms“, – pasakojo jis.

„Jis visą šią situaciją pervertė priešingai. Atrodo, turėk vyriškumo pripažinti, kaip viskas buvo. Jei alkoholis suteikia problemas, reikia su tuo tvarkytis. Jis viską pervertė savaip, o žmonės, pagauti emocijų, kartu su juo apdergė policiją, renginį ir ten buvusius žmones. Nereikia vadovautis tik emocijomis. Tam yra teisėtvarka, policija. Liūdna, kai žmonės nenori išgirsti tiesos“, – pridūrė liudininkas.

Alkas Paltarokas sureagavo į liudininkų komentarus: tai – šmeižtas

„Delfi“ dėl naujų liudininkų komentarų dar kartą susisiekė su A. Paltaroku, kuris patikino, kad tai, ką pasakoja šaltiniai yra šmeižtas.

„Įprastai, kai atsiranda nusikaltimas, įvyksta informacinė migla. Geriausia gynyba yra puolimas, todėl priešas ar galimi nusikaltėliai naudoja manipuliacijas, faktų iškraipymą prieš kitą pusę. Dabar vyksta teisinės procedūros ir po jų galėsiu išreikšti savo tolimesnę poziciją“, – teigė pašnekovas.

Žinomas vyras taip pat pridūrė, kad šiuo metu vyksta į ekspertizę.

„Savaitgalį, pasirodo, Lietuvoje nedirba teismo ekspertizė, kas yra absurdiška, nes jei galimas nusikaltimas įvyksta penktadienį vakare ar savaitgalį, tu negali pradėti jokių teisinių procedūrų. Aš esu daugybiškai sužalotas, tai man tik dabar paskyrė laiką, važiuoju atlikti teismo ekspertizės ir tik po šių procedūrų galėsiu toliau kalbėti, daugiau papasakoti“, – sakė A. Paltarokas.

Pasiteiravus apie galimą neblaivumą renginio vietoje, pašnekovas pabrėžė, kad tai yra gryniausias šmeižtas.

„Tai – šmeižtas. Šmeižtas. Visiškas šmeižtas. Apšmeižti žmogų nekainuoja nieko. Visų pirma, Lietuva yra teisinė valstybė, jei kaltini kitą – įrodyk“, – pabėžė jis.

Be to, pilietinės iniciatyvos „Vanago Lietuva“ vadovas pasakojo, kad pastaraisiais metais jo socialinėje erdvėje buvo galima išvysti įrašų nepatogiomis temomis, o tai natūraliai išaugino galimų priešų skaičių.

„Jeigu patikrintumėte mano profilį, tai per paskutinį mėnesį ypač aktyviai ir akivaizdžiai teko kalbėti apie hibridines grėsmes, viešinti tam tikrus dokumentus. Teko paliesti tokias temas, apie kurias išvis anksčiau nebuvo kalbėta. Bet atsižvelgiant <...> į akivaizdų hibridinį karą, tai teko man, kaip viešam asmeniui, viešinti informaciją, kuri, lengvai tariant, labai nepatinka galimai penktai kolonai ir tiems žmonėms, kurių giminaičiai dalyvavo genocido nusikaltimuose prieš lietuvių tautą“, – tęsė A. Paltarokas.

Renginio organizatorė: konfliktą pradėjo jis pats

Žiniai pasklidus plačiau, „Delfi“ susisiekė ir su minimo renginio organizatore, Palomenės kultūros centro direktore Virginija Kudaševičienė. Pašnekovė teigė, kad konfliktą pradėjo pats A. Paltarokas.

„Pirmiausia, pačiam Alkui nereikėjo būti girtam, nereikėjo vaidinti prieš vietinius ir nebūtų kilęs incidentas. Pirmiausia, jie apsižodžiavo ir jis pirmas kirto renginio dalyviams, kurie sėdėjo, pietavo irgi. Konfliktą pradėjo jis. Kirto vienam dalyviui, tada jį atstūmė. Jis vėl grįžo, kirto kitam, prakirto antakį. Žmogui susiūtos keturios siūlės. Po to – stvėrė jis suoliuką, tą suoliuką iš jo atėmė. Tada jis išsitraukė peilį – tipo jūs čia visi rusai, aš jus išpjaustysiu. Tada moteriškė, kuri su juo buvo, atėmė tą peilį ir nusinešė, pasidėjo į mašiną“, – pasakojo V. Kudaševičienė.

Pasak jos, sužalotam vyriškiui į pagalbą vėliau atėjo ir jo brolis, ir kiti šventės dalyviai.

„Kai antakis jau buvo prakirstas, to žmogaus, kuriam prakirto antakį, brolis buvo šalimais. Jis su ramentu kirto Alkui į nugarą, gindamas brolį. Tada kiti dalyviai jį parvertė ant žemės, kad ir tą peilį atimtų, ir, kad nebegalėtų jis švaistytis“, – „Delfi“ tvirtino Palomenės kultūros centro direktorė.

V. Kudaševičienės taip pat teiravomės, kokių veiksmų ėmėsi vietos policija.

„Policija jį įsisodino į mašiną, o mes iškvietėme greitąją, kad tą sužalotą vyriškį išvežtų. Jį išvežė į Kauną. Alką policija palaikė mašinoje, pasikalbėjo. Ar ką rašė, ar ne – nežinau. Nelabai turėjau kada būti prie tos policijos ištisai. Po to, jį paleido. Policija prašė parodyti ir tą peilį, kuris buvo pas moteriškę, kuri bandė jį išvežti iš įvykio vietos. Tą peilį išmetė ant žemės, policija jį buvo paėmusi. Kur toliau padėjo jį – nežinau“, – „Delfi“ teigė moteris.

Ji patikino, kad šį incidentą iš arti matė ir daugiau šventės dalyvių.

„Aš kalbėjau ir su dalyviais, kurie tikrai matė, kas pirmas smūgiavo, kaip ir kas buvo. Yra tokių žmonių“, – teigė V. Kudaševičienė.

Sureagavo ir policija

Dėl Palomenėje įvykusio incidento detalių „Delfi“ susisiekė ir su policijos pareigūnais.

Policijos pareigūnų duomenimis, apie muštynes Kaišiadorių rajono šventėje pranešimas gautas 20.55 val. Po 5 minučių į nurodytą vietą prisistatę pareigūnai rado du konfliktuojančius vyrus. Nors pranešta, kad vienas jų ginkluotas peiliu, atvykę pareigūnai peilio nerado. Tačiau vienam žmogui, gimusiam 1967 metais, buvo prakirstas antakis, tad jis perduotas medikams. Visgi žmogus, sulaukęs medikų pagalbos, pretenzijų dėl patirto sužalojimų niekam nereiškė.

Įvykio dalyvis, gimęs 1977 metais, nesutiko tikrintis blaivumo, tad pareigūnai pažymėjo, kad vyras „galimai buvo neblaivus“.

Dėl ko tiksliai kilo konfliktas dar tiriama, vyksta informacijos patikrinimas. Dėl įvykio pradėtas pagal BK 140 str. 1 d. – Fizinio skausmo sukėlimas ar nežymus sveikatos sutrikdymas. Tas, kas mušdamas ar kitaip smurtaudamas sukėlė žmogui fizinį skausmą arba nežymiai jį sužalojo ar trumpam susargdino, baudžiamas viešaisiais darbais arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki vienerių metų.

Alkas Paltarokas parodė sužalojimus

„Delfi“ primena, kad situacijos viešinimas prasidėjo nuo A. Paltaroko žinutės „Facebook“ tinkle. Sužalojimus parodęs vyras kreipėsi į visuomenę, prašydamas atsiliepti įvykį mačiusius liudininkus.

„Didžiosios kovos“ partizanų pagerbimo šventės metu, Palomenės miestelyje (Kaišiadorių raj.), renginiui besibaigiant su kolege vakarieniavome kavinėje. Šalia sėdėjo įsilinksminusi neaiški asmenų kompanija, girdėjosi necenzūrinė rusiška leksika, partizanus vadino banditais.

Pabandžiau sudrausminti žodžiu. Sudrausminimas nepatiko. Paprašė ugnies, atsakiau: „vatai nebus“. Buvau užpultas grupės iš 8 žmonių. Smūgiuota lazda į nugarą, vėliau buvau parverstas ant žemės – bandė smaugti ir laužti rankas“, – istorijos detalėmis savo socialiniame tinkle sekmadienį dalijosi A. Paltarokas.

Žinomas vyras savo įraše taip pat pridėjo ir nuotraukas, kuriose matyti incidento metu patirti sužalojimai.

A. Paltarokas taip pat kreipėsi į visuomenę su prašymu į jo įrašą atsiliepti tuos, kurie buvo šio nemalonaus įvykio liudininkai.

„Kol atvykusi policija aiškinosi su manimi, užpuolikai tiesiog išsiskirstė. Šiuo metu inicijuoju teisines procedūras dėl smurtinio užpuolimo ir daugybinių kūno sužalojimų. Vatnikai chuliganai bus nubausti“, – rašė A. Paltarokas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)