2020 metais L. Twarkowskis pakvietė į visai kitokio formato spektaklį „Respubliką“, kuris vyko „Kino klasteryje“ ir panardino žiūrovus į veiksmą, įtraukė juos į alternatyvių išgyvenimo būdų ieškančios komunos gyvenimą, anksčiau buvo rašoma pranešime spaudai.

„Sukurti tokį spektaklį kaip „Respublika“ pandemijos metu atrodė beprotiška mintis. Visgi ta vizija išsipildė ir tapo Łukaszo Twarkowskio vizitine kortele, atvedusia jį į garsiausių nūdienos Europos kūrėjų gretas, o LNDT vardą įrašė tarp svarbiausių prodiuserių, kurie ne tik kviečiasi didžiausias teatro pasaulio žvaigždes, bet ir patys padeda joms užgimti“, – sakė LNDT generalinis direktorius Martynas Budraitis.

LNDT 85 sezono premjeros QUANTA svečiai

Šįkart režisierius telkiasi į kvantinės fizikos temą ir vėl nori įgalinti visas žiūrovų jusles.

„Manęs nedomina tai, kas vyksta scenoje, mane domina tai, kas vyksta žiūrovų galvose. Todėl naudojame hibridinį teatro metodą, kur jungiame skirtingas priemones – garso dizainą, muziką, triname ribas tarp vaizdo projekcijų, kino, gyvos vaidybos ir choreografijos, kad sukurtume unikalią patirtį, surastume unikalią kalbą, kuri jau nebereprezentuoja scenarijaus, nebepasakoja istorijos, o veikia sensoriniais lygiais“, – kalbėjo jis.

Į premjerą atvykę svečiai:

„Quantoje“ žiūrovai atsidūrė tarpukario laikų viešbutyje Šveicarijos kalnuose, kuriame per vieną parą nutinka labai keisti dalykai. Sutrinka fizinės erdvės ir laiko savybės.

Sutrikimą patiria ir patys viešbučio svečiai – kvantinės fizikos mokslininkai su antrosiomis pusėmis, menininkai ir kiti lankytojai. Kažkas ima keistis jų atmintyje, nuostatose, emocijose, troškimuose. Niekas nesupranta, kas dedasi. Ką reiškia sąvoka „kvantas“?

Žodis quantum (dgs. quanta) lotyniškai reiškia „kiek“. Fizikoje kvantas apibūdina mažiausią porciją, kokią galima turėti. Gyvenimą sudaro įvykių kvantai. Įvykiai vyksta vienas po kito, susirikiuodami į tam tikrą istoriją. Vadiname tai gyvenimu, biografija, likimu. Kiekvieną istoriją valdo laikas, tai jis lemia, jog istorijos tampa suprantamos.

Spektaklyje vaidino su režisieriumi jau dirbę aktoriai: Vainius Sodeika, Nelė Savičenko, Rytis Saladžius, Airida Gintautaitė, Rasa Samuolytė, Algirdas Dainavičius, Martynas Nedzinskas, Gediminas Rimeika, taip pat prisijungia nauji vaidmenų kūrėjai: Rimantė Valiukaitė, Arūnas Vozbutas, Aistė Zabotkaitė ir Marius Čižauskas.