Vazektomija – daugeliui girdėtas, tačiau tikrai siauriai pažįstamas medicininis terminas, todėl neretai ši procedūra yra maišoma, pavyzdžiui, su vyrų kastracija, kurios metu yra pašalinamos sėklidės. Kaip anksčiau rašė „Delfi“, vazektomija yra pats patikimiausias vyro kontracepcijos metodas, kurį renkasi vyrai, nusprendę, kad jie nebeplanuoja turėti vaikų. Tokios procedūros metu perkerpami, perrišami, uždeginami ar kitaip pažeidžiami sėkliniai latakai, dėl ko ejakuliacijos metu sustabdomas spermatozoidų patekimas į šlaplę ir taip išvengiama moters apvaisinimo.

Rašytoja V. Rykštaitė socialiniuose tinkluose užsiminė, kad apie tokią procedūrą ėmė svarstyti ir jos vyras, virtuvės šefas Michaelis Winderis. Susisiekus su pačia Vaiva, ji pabrėžė, kad kol kas jos mylimasis žengė tik pirmąjį žingsnį – registravosi procedūrai. Ji taip pat sutiko su „Delfi“ skaitytojais pasidalinti socialiniuose tinkluose paskelbta istorija, kurioje trumpai nupasakojama, kokios mintys pačią moterį aplankė sužinojus apie tokį vyro ketinimą.

„– Tu gerai pagalvok. O jeigu… vėliau mes išsiskirsime, tu susitiksi ir įsimylėsi jauną merginą, su kuria viską pradėsi iš naujo ir ji norės vaikų?

Privalėjau įvardinti paširdžiuose tūnančią baimę vyrui ne tiek dėl savęs, kiek dėl jo. Nes iš tiesų mylėdama žmogų linkiu jam gero. Noriu, kad jis jaustųsi laimingas ir išsipildęs ką gyvenime bepasirinktų. Net jei tai reikštų tai, ko ką tik jo paklausiau.

– Ne, – atsakė mano vyras. – Aš nenoriu turėti daugiau vaikų nei su tavimi, nei su kuo nors kitu.

– O jeigu… o jeigu kažkas nutiktų mūsų vaikams, o jeigu mes apsigalvosime, o gal tau verta užšaldyti savo spermą, o gal spermos bankai nemokamai teikia šią paslaugą sutikusiems paaukoti – leidžia truputį pasilikti ir sau? Tu neskubėk, aš paresearchinsiu. O gal tikrai, tu paaukok šiek tiek spermos bankui, ne dėl savęs, tegul tiesiog kitos moterys naudojasi, nejaugi tavęs nėra apėmęs pirmykštis instinktas visur ir visada sėti savo sėklą taip, kaip mūsų šunelis Koko apmyža kiekvieną medelį ir stulpą?

Tuo metu sutuoktinis telefonu registravosi ilgai planuotai procedūrai“, – Instagrame rašė V. Rykštaitė.

Pilną savo šeimos asmeninę patirtį Vaiva aprašė savo „Substack“ paskyroje, o Instagrame dar ir skyrė svarbų klausimą savo plačiam sekėjų ratui.

„Beje, kokia atmosfera vazektomijos tema Lietuvoje? Cool ar ne cool, populiaru ar tabu?“, – teiravosi ji.

Vaiva Rykštaitė kartu su vyru Michaeliu Winderiu

Į žinomos moters klausimą komentarų skiltyje sureagavo daugybė žmonių. Daugelio jų komentarai leido suprasti, kad Lietuvoje apie vyrų vazektomiją kalbama dar tikrai per mažai.

„Visiška tyla“, – į V. Rykštaitės klausimą atsakė viena komentatorė.

„Pastebėjau, kad Lietuvoje vazektomija apipinta gausybės mitų, ko pasekoje - gausybės baimių. Mūsų aplinkoje daug vyrų pasidarę šią procedūrą (ne Lietuvoje), visi patenkinti“, – savo patirtimi dalijosi kita moteris.

„Manau labai trūksta informacijos sklaidos Lietuvoje“, – antrino dar viena komentatorė.

„Kiek teko matyti, tik vienas urologas kalbėjo šia tema. Vyrams ji išvis kažkokia utopija, lyg atlikus vazektomiją iš jų atims ir vyriškumą“, – dėmesį į svarbią problemą atkreipė dar viena moteris.

Kaip pastebėjo daugelis moterų, apie vyrų vazektomiją patys vyrai žino dar tikrai mažai, o ir visuomenėje apie tai nėra diskutuojama taip plačiai, kaip reikėtų ar bent jau norėtųsi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)