Mintis apie atminimo įamžinimą kilo iškart po mirties

„Delfi“ susisiekus su A. Valinsku, jis savo bičiulį G. Zdebskį ir kartu nuveiktus darbus prisiminė tik šviesiausiais žodžiais.

„Mes buvome artimi bičiuliai. Jis – vienas iš tų, kurie kūrė mūsų Nidos festivalio simbolius. Festivalio „Nida“ himnas yra būtent Gintaro Zdebskio ir Ovidijaus Vyšniausko daina. Mes esame daug tų dainų ir projektų visokiausių kartu kūrę, darę“, – pasakojo A. Valinskas.

Jis taip pat pridūrė, kad jubiliejiniame festivalyje „Nida 2024“ G. Zdebskis taip pat turėjo reikšmingų planų.

„Apskritai, Nidos festivalyje ir Lietuvos muzikos padangėje jis paliko savo pėdsaką. Jis buvo pasiruošęs ir jau buvo pradėjęs rašyti dainą, šių metų jubiliejinio festivalio finalinę dainą. Buvo pradėjęs kurti ir muziką, ir tekstą – mes buvome su juo sutarę. Deja, taip neįvyko“, – sakė A. Valinskas.

Gintaras Zdebskis

Žinomas vyras neslėpė, kad žinia apie artimo bičiulio mirtį jį sukrėtė. Tiesa, ne tik sukrėtė, bet ir privertė suprasti, kad G. Zdebskis – vertas jo atminimo įamžinimo.

„Kai jis netikėtai mirė, iš karto kilo idėja, kad reikėtų įamžinti jo delną už nuopelnus lietuviškai muzikai. Mes kreipėmės į artimuosius, jie davė sutikimą. Jis yra pirmas, kurio atminimas įamžinamas jau nuėmus delno atspaudą nuo mirusio žmogaus. Aš labai dėkingas skulptoriui, kuris tai padarė. Šeštadienį tas delnas bus atidengtas papildomai prie visų kitų“, – sakė A. Valinskas.

Jis taip pat atskleidė daugiau detalių, kaip yra atliekama tokia atspaudo paėmimo procedūra.

„Atspaudas yra spaudžiamas į vašką. Į vašką spaudžiamas šiltas delnas, tu turi palaukti, kol jis pradeda vėsti, o tada tą delną iš tos stingstančios masės po truputį išimi ir lieka idealus atspaudas, kur net idealiai lieka delno linijos – viskas lieka. Šiuo atveju, netinka šiltas vaškas, nes delnas yra šaltas. Atspaudas buvo paliekamas molyje. Yra toks skulptorių molis – jis truputį kitokią faktūrą palieka. Čia jau skulptorių techninės detalės“, – kalbėjo A. Valinskas.

Festivalio koncerte skambės jo kūrybos dainos

Žinomo dainų autoriaus G. Zdebskio delnas jau šeštadienį bus atidengtas Nidos šlovės take. Tiesa, šiemet tiek pati ceremonija, tiek įspaudų gamybos procesas buvo kiek kitoks, nei įprastai.

„Yra trys subjektai, kurie siūlo nominantus į Nidos šlovės taką: organizatoriai, savivaldybė ir „Agata“. Savivaldybė pasiūlė įamžinti Ingą Valinskienę – jos delnas bus. Mes pasiūlėme Kastytį Kerbedį. „Agata“, bendru mūsų visų sutarimu, pasiūlė grupę „Hiperbolė“. Buvo jau suderinta, jau buvo pradėta gaminti, bet staiga, kai atsitiko ta nelaimė, čia buvo jau organizatorių pasiūlymas visiems, ar jie sutiktų, kad prie tų trijų atsirastų dar ir ketvirtas delnas – Gintaro Zdebskio delnas. Visi mielai pritarė“, – pasakojo A. Valinskas.

Arūnas Valinskas

Dėmesys G. Zdebskio atminimui bus skiriamas ir pagrindiniame festivalio vakaro koncerte.

„Pirmąjį vakarą, penktadienio vakarą, skambės geriausios mūsų svečių, mūsų atlikėjų, festivalio dalyvių dainos, bet kartu mes paprašėme, kad tie, kurie savo repertuare turi Gintaro Zdebskio sukurtų dainų, o jų yra tikrai labai daug – kad jie bent vieną jų įdėtų į pasirodymą. Visi maloniai sutiko ir, kadangi festivalis vyksta tokią įsimintiną dieną – Gedulo ir vilties dieną – mes tiesiog sakome, kad paminėsime ir tremtinius, ir išėjusius žmones, bet mūsų pagrindinis akcentas yra viltis. Tai yra vilties koncertas. Penktadienį baigsime jį Gintaro Zdebskio ir Gintauto Abariaus daina „Palaimink, Dieve, mus“, – sakė A. Valinskas.