„Taip, prezidentas jau pasirašė šį įstatymą. Motyvacija ir paprasta, ir sudėtinga tuo pačiu metu. Iš tikrųjų, jeigu taip žiūrėtume formaliuoju lygmeniu, prezidentas visuomet turi atstovauti viešajam interesui. Viešasis interesas šiuo atveju alkoholio draudimo, alkoholio reklamos draudimo ar nedraudimo prasme yra žmonių sveikatos, ir ypač jaunimo sveikatos, interesas. Galų gale iš to išeina ir demografinės problemos.

Taigi šis interesas istoriškai yra svarbesnis ir tiesiog tautine prasme yra reikšmingesnis negu, natūralu, svarbus ir galbūt aktualus ekonominis interesas, kurį deklaruoja aludariai arba kiti vienaip ar kitaip su alkoholio gamyba ar jo reklama susiję subjektai“, – „Žinių radijui“ sakė prezidento patarėjas Lauras Bielinis.

Vyriausybė nepritaria Seimo priimtoms pataisoms ir ragina taip griežtai neriboti silpno alkoholio reklamos. Dalis Seimo narių iškart po įstatymo pataisų Seime taip pat pradėjo rinkti parašus po prašymu prezidentui vetuoti šias įstatymo pataisas.

Po šiuo kreipimusi pasirašė beveik pusė Seimo narių, jį pasirašė ir premjeras Gediminas Kirkilas.

Atvirus laiškus, prašančius prezidentą vetuoti įstatymą, yra parašiusios kultūros veikėjų, medikų, sporto organizacijos. Jos prašymą vetuoti motyvuoja tuo, kad įsigalėjus draudimui, paramos iš alkoholio gamintojų neteks sportininkai, kultūros veikėjai.

Tuo tarpu aukščiausi Bažnyčios hierarchai, nevyriausybinės organizacijos, medikai prašė prezidento pasirašyti šias Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas.

Dar trečiadienį prie Prezidentūros būriavosi maždaug dvidešimt 24 skirtingų nevyriausybinių organizacijų atstovų. Negavę leidimo piketuoti jie Prezidentūros kieme pasirašė kreipimąsi šalies vadovui ir vorele patraukė į prezidento raštinę.


Nevyriausybininkų kreipimesi prašyta pritarti Seimo priimtoms Alkoholio kontrolės įstatymo pataisoms, nes Lietuva esą yra tapusi girtuoklių tauta ir grasinasi susinaikinti.

„Alkoholio reklama mūsų amžiuje, kai radijas ir televizija pasiekia kiekvieną nepriklausomai nuo jo socialinės padėties, yra nuodų lašai nesubrendusiai vaikų ir paauglių psichikai", – savo kreipimesi rašė jie.

Nevyriausybininkai mitais vadina teiginius, kad reklama neskatina vartoti daugiau alkoholio.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją