Jei Jungtinė Karalystė paliktų Europos Sąjungą be susitarimo – kitaip tariant, išsipildžius niūriausiam rinkos scenarijui, kurio tikimybė, pasak banko, nuolat auga, svaras pasiektų istoriškai žemą lygį ir atsidurtų 1,00-1,10 dolerio ribose. Svaras jau nukrito į žemiausią lygį per dvejus metus (1,24 dolerio) trečiadienį po to, kai Borisas Johnsonas ir Jeremy Huntas, kovojantys dėl Didžiosios Britanijos ministro pirmininko posto, sugriežtino savo „Brexito“ retoriką.

Vienintelis kartas, kai svaras buvo nukritęs žemiau nei 1,10 dolerio, buvo 1985 m., kai jis trumpam palietė 1,05 dolerio žemutinę ribą – tais metais, kai JAV doleris buvo ypač stiprus. Kovo mėnesio „Bloomberg“ strategų apklausa parodė, kad svaras sunkaus „Brexito“ atveju turėtų nukristi iki 1,20 dolerio, tačiau valiutos perspektyvos atrodo pesimistiškai dar nuo tada, kai po 2016 m. „Brexit“ referendumo ji nuvertėjo 17 proc.

„Svaras patyrė didelį spaudimą tada, kai ministrė pirmininkė Theresa May pasitraukė iš partijos vadovės pozicijos, privertusi rinkas nuogąstauti, kad Jungtinė Karalystė yra pakeliui į sunkesnį „Brexitą“, – teigė apklausti strategai, įskaitant pasaulinį valiutos strategijos vadovą Hansą Redekerį. – Jei šis scenarijus materializuosis, svaras su doleriu gali atsidurti 1,00-1,10 ribose.“

19 proc. nuosmukis iki pariteto su doleriu verčia prisiminti svaro nuvertėjimą 25 proc. per vadinamąjį Juodąjį trečiadienį 1992 m., kai Jungtinė Karalystė buvo priversta pasitraukti iš Europos valiutų keitimo mechanizmo. Anglijos bankas lapkričio mėnesį taip pat teigė, kad svaras sunkaus „Brexito“ atveju gali nukristi žemiau pariteto su doleriu; tuo metu ši analizė atrodė pernelyg pesimistiška.

„Brexito“ derybininkų susitikimas praėjusią savaitę buvo vienas sunkiausių per pastaruosius trejus metus, teigia Europos Sąjungos pareigūnai, kurie jau bando nusiteikti tam, kad derybos darysis vis atšiauresnės, kai valdžią perims nauja Didžiosios Britanijos vyriausybė. Jei naujasis ministras pirmininkas laikysis kietos derybų pozicijos, svaras gali nukristi iki 1,10-1,20 dolerio, teigia „Morgan Stanley“.

JK „Brexito“ sekretorius Steve'as Barclay'jus trečiadienį pareiškė, kad skyrybų be susitarimo rizika yra „nepakankamai įvertinama“. Jei šis scenarijus taptų dar realesnis, tektų rengti dar daugiau diskusijų su Europos Sąjungos atstovais, siekiant sušvelninti galimą žalą, teigia jis.