F. Timmermansas sakė, kad kai kurioms valstybėms narėms, pavyzdžiui, Lenkijai, norint nutraukti anglies naudojimą prireiks „pereinamojo etapo“, kai vietoj jos bus naudojamos gamtinės dujos. Tokiu atveju reikėtų laikytis griežtų sąlygų, įskaitant išankstinį vamzdynų parengimą, kad vėliau, nustojus naudoti gamtines dujas, jais būtų galima tiekti vandenilį ir dekarbonizuotas dujas.

„Turėsime investuoti ir į gamtinių dujų infrastruktūrą, – sakė F. Timmermansas žurnalistams per COP26 klimato konferenciją, vykusią Glazge, Škotijoje. – Jei sutarsime, kad taip darysime tik ribotą laikotarpį, manau, tai bus pagrįsta investicija.“

Aplinkosaugos grupės kritikavo potencialų gamtinių dujų įtraukimą į vadinamąją ES taksonomiją – taisyklių rinkinį, nustatantį, ar tam tikras investicijas galima klasifikuoti kaip ekologiškas.

Aplinkosaugininkai teigia, kad šitokiu būdu blokas išvengtų įsipareigojimo išlaikyti visuotinį atšilimą žemiau 1,5 laipsnio Celsijaus ir kad tai galėtų atverti duris ir branduolinei energijai.

ES savo žaliąjį reglamentą visame pasaulyje gyrė kaip „auksinį standartą“. Nors į pradinį planą nebuvo įtraukta branduolinė energija ir dujos, kai kurios šalys, pavyzdžiui, Prancūzija, ragina įtraukti ir šiuos šaltinius, nes energijos kainos sparčiai kyla.

Tai sudaro sąlygas galimai aršiai kovai tarp valstybių narių. COP26 konferencijoje paskelbtame bendrame pareiškime Vokietijos, Danijos, Portugalijos, Austrijos ir Liuksemburgo aplinkos ministrai perspėjo ES tvaraus investavimo taisyklėse neklasifikuoti branduolinės energijos kaip žaliosios.

„Blogas sprendimas įtraukti branduolinę energiją į Europos taksonomiją, – sakė Portugalijos aplinkos ministras Joao Pedro Matosas Fernandesas. – Ji nesaugi, netvari ir kainuoja krūvą pinigų. Juk yra daug kitų pasirinkimų, ypač vėjo ir saulės energija.“