Ispanijoje įstatymas buvo priimtas Aukščiausiojo Teismo praėjusių metų nutarimu ir įsigaliojo šią savaitę. Didžiausia Ispanijos profesinė sąjunga, CCOO, pirmadienį pateikė skundą prieš didžiausią šalies maisto pristatymo platformą „Glovo“, kaltindama ją įstatymo nepaisymu, nes dauguma kurjerių ir toliau traktuojami kaip laikini darbuotojai, užuot sudarius su jais sutartis.

Remiantis svetainėje pateikiamais duomenimis, kompanija kovo mėnesį turėjo apie 12 000 kurjerių. Iki metų pabaigos įdarbinti planuojama 2000 iš jų, o kitais mėnesiais – dar daugiau.

Kitiems kurjeriams „Glovo“ siūlo atnaujintą užimtumo modelį, kuriuo siekia užtikrinti „lankstumą, savarankiškumą ir nepriklausomybę, vertinamą daugelio mūsų kurjerių“, – teigiama el. pranešime.

Pernai priimdamas nutarimą Aukščiausiasis Teismas sakė, kad kurjeriai turėtų būti įdarbinti, nes, nepaisant žadamo lankstumo ir nepriklausomybės, technologijos ir prekių ženklai priklauso ne jiems, bet kompanijoms, kurios ir siūlo juos klientams.

„Glovo“ sakė, kad pakeitė dvi ar tris programėlės funkcijas ir dabar kurjeriai gali dirbti laisvadarbiais – tai tiesiog absurdas“, – sakė buvęs kurjeris Danielis Gutierrezas, įkūręs darbuotojų asociaciją „Riders x Derechos“.

Nusivylimas

Keletas kurjerių, kuriuos šią savaitę sostinėje Madride kalbino „Bloomberg“, sakė, kad naujasis įstatymas atnešė nusivylimą.

Javieras Alejandro ir Jasonas Padilla, laukiantys užsakymų prie „McDonald’s“ Madride, pasakojo, kad išėjo iš „Uber Eats“, kai kompanija susisiekė su savo kurjeriais dėl planų perkelti juos į terminuotas darbo sutartis per įdarbinimo agentūras, kad būtų laikomasi naujojo įstatymo.

„Kai įsigaliojo sutartys, viskas pakrypo blogyn“, – teigė J. Alejandro.

Jis ir J. Padilla norėjo likti laisvadarbiais, kad galėtų pasirinkti lanksčias darbo valandas ir poilsio dienas. Taigi vaikinai nutarė įsidarbinti „Glovo“. Ten jie susidūrė su kita problema – naujasis „Glovo“ algoritmas paskirstydamas darbus pirmenybę teikia naujiems sutartiniams darbuotojams, taigi tiems, kurie nėra oficialiai įdarbinti, tenka mažiau užsakymų.

Tai gali privesti prie žemiausios kainos lenktynių, kai likę laisvai samdomi kurjeriai pradės siūlyti mažesnes kainas, siekdami žūtbūt užsitikrinti užsakymus. D. Gutierrezas sakė, kad jo kolektyvas bandė nustatyti minimalią pristatymo kainą, tačiau jis baiminasi, kad tai ilgai netruks.

Ispanijos įstatymas – naujausia kliūtis dalijimosi ekonomikai, priklausomai nuo atsitiktinių darbų, nesiūlančių tokių pat teisių, kokias gauna etatiniai darbuotojai. Visgi pastarieji teismų nutarimai privertė pramonę padaryti šiokių tokių nuolaidų.

„Just Eat Takeaway.com NV“ Ispanijos padalinys jau anksčiau naudojo subrangovų pasamdytus kurjerius ir dabar derasi dėl kolektyvinės sutarties su pagrindinėmis šalies profsąjungomis, pranešė kompanija el. paštu.

Pasiskolintos paskyros

D. Gutierrezas apskaičiavo, kad maždaug pusė Ispanijos kurjerių dirba pasiskolinę kitų žmonių vardu užregistruotas paskyras, todėl juos sunkiau įkalbėti prisijungti prie oficialios darbo jėgos.

Ispanas, turintis teisę dirbti Ispanijoje, gali atsidaryti tris paskyras – „Uber“, „Glovo“ ir „Just Eat“ – ir dvi iš jų išnuomoti migrantams, neturintiems leidimo dirbti.

Migrantai ispanui atiduoda nuo ketvirtadalio iki penktadalio savo uždarbio, o už tai jiems nereikia mokėti mokesčių ir sveikatos draudimo. „Dėl savo keblios padėties jie niekada nesiskųs ir nepradės streikuoti“, – sakė D. Gutierrezas. Tai taip pat reiškia, kad jie nebus linkę reikalauti oficialios darbo sutarties.

Tik ketvirtadalis Ispanijos kurjerių jau sudarė pastovias darbo sutartis, teigia Profesinė autonomiškų kurjerių asociacija. Daugelis jų dirba įdarbinimo agentūroms, o ne tiesiogiai pristatymo platformoms.

„Subrangovų sutarčių kokybė nėra pakankama“, – teigė kito kurjerių kolektyvo „Asoriders“ prezidentas Hectoras Merino. Šią savaitę jis sulaukė darbo pasiūlymo, kurį priėmęs trečdalį savo algos turėtų atiduoti agentūrai.

„Anksčiau buvome netikri laisvadarbiai, dabar esame įdarbinti, bet labai nesaugiai“, – sakė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)