Prancūzijos-Italijos bendrovė sutiko sumokėti 28 eurus už akciją už investicinės įmonės HAL maždaug 77 proc. akcijų paketą. HAL valdo olandų milijardierių Van der Vormų šeima. Kai sandoris bus užbaigtas įgyvendinti, „,EssilorLuxottica“ turės pateikti siūlymą dėl likusių „GrandVision“ akcijų.

Apie bendrovių vykstančias derybas agentūra „Bloomberg“ pranešė liepos 17 dieną. „GrandVision“ akcijomis prekiaujama Amsterdame nuo 2015 metų, kai vyko pradinis viešasis jos akcijų platinimas, per kurį bendrovė buvo įvertinta apie 5 mlrd. eurų.

Apie sandorį buvo paskelbta tuo metu, kai „EssilorLuxottica“ paskelbė apie pirmojo pusmečio pelną, kuris pranoko analitikų prognozes. Bendrovė taip pat pranešė, kad pasiūlymo kaina išaugs iki 28,42 euro vienai akcijai, jeigu įsigijimas nebus įgyvendintas per dvylika mėnesių. Sandorį užbaigti tikimasi per 12–24 mėnesių laikotarpį.

Įgyvendinus minėtą sandorį, „EssilorLuxottica“ tinklus, tokius kaip „LensCrafters“ ir „Pearle Vision“, papildys per 7000 parduotuvių, veikiančių daugiau nei 40-yje šalių su mažmeniniu prekės ženklu, įskaitant „Brilleland“ ir „For Eyes“.

Prancūzijos-Italijos bendrovė pranešė turinti 8 mlrd. eurų pereinamojo laikotarpio finansavimą, numatytą sandoriui, o vėliau planuojanti refinansuoti 2 mlr. eurų per skolos ir nuosavybės finansines priemones. „EssilorLuxottica“ turimos prabangos prekių, tokių kaip „Armani“ ir „Prada“, licencijos, leidžia bendrovei saulės akinius iš plastiko transformuoti į aukščiausios klasės firminę prekę. Bendrovė, pasitelkus „GrandVision“ į pagalbą, tikisi išplėsti ir savo mažmeninį tinklą, tikėdamasi, kad šios parduotuvės padės parduoti „Essileor“ lęšių produkciją.

Toks žingsnis žengtas praėjus kelioms savaitėms po to, kai „EssilorLuxottica“ sušvelnino vadovų ginčą, kuris nusmukdė jos akcijas. Bendrovė, suformuota susijungus Prancūzijos „Essilor“ ir Italijos „Luxotica“, šių metų gegužę pareiškė ieškanti naujojo generalinio direktoriaus – savotiško kompromiso tarp pirmininko Leonardo Del Vecchio ir vicepirmininko Huberto Sagniereso.

Jųdviejų ginčas įsiplieskė, bendrovės galutinai apsisprendus dėl susijungimo praėjusiais metais; L. Del Vecchio‘us teigė norįs paskirti į šį postą savo pavaduotoją, o H. Sagnieresas tam paprieštaravo, pareikšdamas, kad italas teikė klaidinančią informaciją, stengdamasis perimti grupės kontrolę.

L. Del Vecchio yra didžiausias „EssilorLuxoticca“ akcininkas, valdantis 32 proc. akcijų paketą. Gimęs 1935 metais, jis įkūrė „Luxottica“ 1961 metais, pasitelkęs į pagalbą saujelę darbuotojų. Ilgainiui verslininkas transformavo savo verslą iš smulkios akinių rėmų gamintojos į pasaulinę milžinę, iniciavęs visą seriją įsigijimo sandorių.