Apie 2 000 laivo „Quantum of the Seas“ keleivių įstrigo savo kajutėse po to, kai trečiadienį paryčiui, apie 2.45 val. vietos laiku, per garso pranešimų sistemą apie incidentą jiems pranešė laivo kapitonas. Senyvo amžiaus keleivis, kuriam buvo nustatytas teigiamas testas, yra izoliuotas, o pareigūnai šiuo metu mėgina nustatyti jo kontaktinius asmenis.

Apie 13.30 val. vietos laiku iš kapitono dar nebuvo sulaukta jokios esminės atnaujintos informacijos. Anot „Bloomberg“ žurnalisto, esančio tame laive, prieš pusryčius už kajučių durų buvo palikti didelės talpos vandens buteliai, o apie pusę pirmos buvo pateikti pusryčių paketai. Keleiviai raginami būti kantrūs ir laukti instrukcijų. Kai kurie laivo svečiai, apgyvendinti kajutėse su balkonais, mėgina juose pagauti geresnį internetinį ryšį ir įkvėpti gryno oro.

„Bendrovės „Royal Caribbean International“ laivas „Quantum of the Seas“ įplaukė į Singapūro kruizų terminalą „Marina Bay Cruise Centre Singapore“ šiandien aštuntą ryto po to, kai 83-jų metų keleiviui buvo nustatytas COVID-19, – sakė Singapūro turizmo valdybos kruizų direktorė Annie Chang. – Keleivis laivo medicinos centrui pranešė apie prasidėjusį viduriavimą, ir jam buvo atliktas privalomas pagal laivo protokolą polimerazės grandinės reakcijos tyrimas.“

Keleiviui tas pats testas buvo atliktas dar prieš jam lipant į laivą, ir šis tada buvo neigiamas.

Laivo keleiviams pranešta, kad vos tik bus užbaigta kontaktų atsekimo procedūra, jiems bus leista išlipti, bet neaišku, kiek ši procedūra užtruks. Keleiviai, prieš išlipdami, taip pat turės atlikti greitąjį COVID testą. Žmonės gali naudotis nemokamu „Wifi“ ryšiu ir nemokamai skambinti telefonu, kad galėtų keisti savo kelionių planus ar tvarkyti kitus skubius reikalus.

„Mes suprantame, kad puoselėjote kitus planus leisdamiesi į šį kruizą, ir dėl to labai apgailestaujame, – teigiama trečiadienį keleiviams išsiuntinėtame pranešime. – Visa tai daroma jūsų labui ir tam, kad užtikrintume, jog visi mūsų svečiai išliks sveiki ir gerai jausis.“

Kitos atnaujintos informacijos laukiama apie 15.00 val. vietos laiku.

Kaip skelbiama „ChannelNewsAsia“ pranešime, prekybos ir pramonės ministras Chan Chun Singas teigė, kad atvejis laive „nebuvo netikėtas“ ir kad vyriausybė buvo pasiruošusi tokiai galimai situacijai.

Ši žinia – tai dar viena nesėkmė, ištikusi Singapūrą, nedidelę salą-valstybę, kurios ekonomika smarkiai priklauso nuo turistų dolerių. Tik lapkritį paskelbto ir labai laukiamo oro kelionių burbulo tarp Singapūro ir Honkongo, kuris būtų pakeitęs karantiną COVID testavimu, atsisakyta dėl šoktelėjusio atvejų skaičiaus Honkonge.

Operatorės „Royal Caribbean International“ ir „Genting Cruise Lines“ organizuoja keliones „į niekur“, per kurias laivai plauks į atvirą jūrą ir atgal. Taip miestas-valstybė stengiasi palaikyti savo turizmo sektorių ir suteikti progą tiems, kurie sunkiai tveria savam kailyje dėl pandemijos apribojus galimybes keliauti. Nustatytas teigiamas COVID testas skaudžiai smogė tokioms paskatoms, juolab kad į „Quantum of the Seas“ buvo pakviesti žurnalistai, kad šie iš arti susipažintų su šia nauja iniciatyva.

Rūkymas, vaikai

Tokia iniciatyva pasiūlyta tuo metu, kai kitoms šalims sunkiai sekasi atgaivinti savo turizmo sektorius COVID-19 eroje. Japonijai teko sustabdyti iniciatyvą, paskatinusią gyventojus keliauti šalies viduje po to, kai turistų lankomų regionuose šoktelėjo infekcijų mastas. Europoje vasarą atnaujintos atostogų kelionės, manoma, išprovokavo dabartinę antrąją viruso bangą.

Buvo paskelbti griežti protokolai kruizų operatorėms ir keleiviams, sudarant galimybę organizuoti bandomuosius kruizus Singapūre. Į juos įtrauktos tokios priemonės kaip įgulos ir keleivių testavimas, griežtesnis sanitarijos normų laikymasis ir gryno oro cirkuliavimas. Taip pat buvo reikalaujama, kad kruizai neviršytų 50 proc. keleivių pajėgumų.

Galiausiai paaiškėjo, kad tokių priemonių nepakako kovoje su virusu, kuris jau infekavo per 68 mln. žmonių visame pasaulyje ir nusinešė beveik 1,6 mln. žmonių gyvybių.

„Royal Caribbean“ keleiviams skirtame informaciniame pranešime paskelbė, kad žmonės gali rūkyti savo vonių kambariuose, nors tai paprastai draudžiama. Šiuo kruizu, beveik maksimaliai užpildytu, plaukia daug šeimų su mažais vaikais.

„Visi šio incidento paveikti svečiai gaus kompensaciją, tam tikrą kreditą už praleistas dienas – savo pranešime, skirtame laivo svečiams, teigia „Royal Caribbean“. – Be to, suteiksime jums kruizo kreditą būsimoms kelionėms jūra. Mes esame pasiryžę rūpintis jūsų gerove ir daryti viską, kad likusios kelios dienos laive būtų jums kiek įmanoma ramesnės ir malonesnės.“

Tie asmenys, kurie užsisakė kitą kruizą, suplanuotą ketvirtadienį, gali jį atšaukti ir gauti kompensaciją-kreditą kitai kelionei.

Nutrūkus kone visoms tarptautinėms kelionėms, Singapūras stengiasi rasti būdų, kaip paskatinti savo vidaus ekonomiką. Siūlomos vienos dienos atostogos viešbučiuose, taip pat prabangi nakvynė „Changi“ oro uoste; be to, vyriausybė pradėjo vidaus turizmo kampaniją, skatinančią gyventojus paremti vietos versloves. 100 Singapūro dolerių vertės čekius, išsiuntinėtus visiems pilnamečiams singapūriečiams, galima bus panaudoti pramogoms, viešnagėms viešbučiuose ir ekskursijoms.