„2018-ųjų vynuogių derlių sudarė du laikotarpiai, – pasakojo jis per Londone spalio 16 d. vykusią 2016 metų derliaus vynų degustaciją, kurią organizavo „Union des Grands Crus de Bordeaux“. – Iki birželio pabaigos buvo labai drėgna, o po liepos – labai sausa. Jau dabar galime tvirtinti, kad šiemet džiaugsimės puikiu derliumi.“

Bordo regionas, kuris dėl aukštos kokybės vynuogynų ir santykinai gausios produkcijos ir toliau išlieka aukščiausios klasės vynų rinkos etalonu, yra neatsparus orų permainoms – skirtingai nuo Naujojo pasaulio vyndarystės sričių, tokių kaip Kalifornija, Pietų Afrika ir Australija, kurių klimatas pastovesnis. Pagal Londono tarptautinės vynų pirklių biržos „Liv-ex“ ataskaitą, savaitę iki spalio 18 d. Bordo regiono vynai pagal vertę sudarė net 60 proc. visų pardavimų, tuo tarpu Šampanės produkcija atsidūrė antroje vietoje su vos 13 procentų.

Pastarąjį dešimtmetį Bordo siūlė išskirtinai aukštos kokybės vynų – ypač geras derlius buvo 2009, 2010, 2015 ir 2016 metais; 2011–2013 metai derliaus atžvilgiu buvo gerokai prastesni – 2013-ieji apskritai pagarsėjo kaip itin šalti ir drėgni. Londono degustacijoje apklausti vynų gamintojai 2018 m. derlių prilygino išskirtiniams pastarųjų metų derliams.

„Nuostabi“ sezono pabaiga

„2016-ieji buvo geresni už 2015-uosius, o 2018-ieji bus geresni už 2016-uosius, – tvirtina Bernardas Audoy iš „Chateau Cos Labory“ dvaro, įsikūrusio Sent Estefo regione šiaurės Medoke. – Šiemet pasiekėme 2009 ir 2010 metų lygį – gal net labiau 2010-ųjų.“ Šiųmetį derlių jis apibūdina kaip puikų ir giria „nuostabią sezono pabaigą“.

Kai kurie augintojai dėl drėgno pavasario susidūrė su miltligės problema, tačiau dauguma ją sėkmingai išsprendė ir, nors dėl šios priežasties kai kuriose srityse derlius gali būti kiek menkesnis, Audoy tvirtina, kad pavasario lietūs „nebuvo jokia bėda“.

Vynų konsultantas Michelis Rolland'as, su kuriuo kalbėjomės per vizitą į Londoną spalio 16 d., patvirtino, jog 2018-ieji Bordo buvo „nuostabaus derliaus“ metai, bet pridūrė, kad po drėgnų pavasario orų derlius gerokai nukentėjo nuo miltligės, kuri kai kuriems vynuogynams iškėlė „sudėtingas sąlygas“. Duomenys apie orą infoclimat.fr tinklalapyje rodo, kad sausio, kovo ir balandžio mėnesiais iš tiesų būta intensyvaus lietaus – drėgnas laikotarpis tęsėsi ir gegužės, birželio bei liepos mėnesiais, o štai rugpjūtis ir ypač rugsėjis buvo itin sausas, idealiai tinkamas vynuogių derliui.

Audra su kruša

Gegužės mėnesį kai kurie vynuogių augintojai nukentėjo nuo audrų su kruša. Kruša nepagailėjo Kot de Burgo regiono dešiniojoje Žirondos žiočių pakrantėje, tačiau šiais metais vynuogynai bent jau nenukentėjo nuo šalčio, kuris 2017 m. apgadino daugybę vynmedžių Sent Emiljone ir Pesak-Leonjane.

„Kokybė išties nepaprasta“, – teigė Ericas Perrinas, kurio šeimai priklauso dvaras „Chateau Carbonnieux“ Pesak-Leonjane, pažymėdamas, kad pavasario lietaus vanduo susigėrė į dirvožemį, todėl sausą vasarą „vynuogės nepatyrė sausros“. Vynai šiemet būsią „išskirtiniai, puikūs, labai elegantiški“.

Dabar, kai vynuogės jau atsidūrė vyno gamyklose, jų laukia daugiau nei penki mėnesiai fermentacijos, brendimo ir maišymo, kol šiųmečio derliaus vynai bus pristatyti degustacijai balandžio pradžioje. Balandį–birželį vynai bus įkainoti prekybai, kuri prasidės už poros metų.