„Norėjome nuvykti ten, kur būtų šiek tiek vėsiau, kur švelnesnis klimatas, – sako Virdžinijos universiteto architektūros absolventas. – Vykstant į Italiją, Graikiją ar Kroatiją taip pat būtų buvę labai, labai karšta. Be to, norėjome pamatyti kažką kitką. Šio Europos regiono iš tiesų dar nepažįstame.“

Visuotinis atšilimas populiariausioms Europos vasaros kelionių kryptims kelia naujų grėsmių – nuo miškų gaisrų iki alinančių karščio bangų. Šių metų gegužę jau 12-ą mėnesį iš eilės planetoje buvo fiksuojami temperatūros rekordai, o gegužės mėnesį vidutinė pasaulinė temperatūra buvo 1,52 laipsnio Celsijaus aukštesnė už ikipramoninio laikotarpio vidurkį.

Šiais metais Graikija jau buvo priversta uždaryti garsųjį Akropolį karščiausiu paros metu, kad apsaugotų turistus nuo mirtino karščio.

J. Lajevskis ir jo draugai – ne vieninteliai, kurie vietoje poilsio visada saulėtoje Pietų Europoje renkasi vėsesnes šalis. Ši tendencija, kurią propaguoja gyvenimo būdo žurnalai ir rinkodaros specialistai visame pasaulyje, tapo tokia populiari, kad dabar jai prigijo pavadinimas „coolcation“ (liet. „vėsios atostogos“).

Poilsiautojai, ieškantys atokvėpio nuo nepakeliamo karščio, gali sustiprinti šio regiono turizmą: