Pirmadienio ataskaitoje „Capital Economics“ pristatė duomenis, liudijančius neginčijamą Švedijos pranašumą. Per visą pandemijos laikotarpį Švedijos BVP sumažės 8 proc.; remiantis skaičiavimais, apimančiais laiką nuo 2019 m. ketvirtojo ketvirčio iki 2020 m. antrojo ketvirčio, Jungtinėje Karalystėje ir Italijoje susitraukimas svyruos nuo 25 iki 30 proc., o JAV atsidurs kažkur per vidurį.

„Net ir atsižvelgiant į duomenų trūkumą, viruso padarytos ekonominės žalos masto skirtumai skirtingose šalyse yra stulbinantys“, – pažymėjo tyrimų grupės vyriausiasis ekonomistas Neilas Shearingas.

Švedijoje visos pandemijos metu parduotuvės, sporto salės, mokyklos ir restoranai liko atidaryti. Tačiau tokia strategija, kuri, pasak vyriausybės, buvo parengta neatsižvelgiant į ekonomiką, lėmė vieną iš aukščiausių mirštamumo lygių pasaulyje. Švedijos valstybinis epidemiologas neseniai pripažino, kad, žvelgdamas atgal, būtų siūlęs griežtesnį karantiną.

Švedija tvirtina, kad šis požiūris buvo grindžiamas prielaida, jog „Covid-19“ neįveiksime dar kurį laiką, o tai reiškia, kad griežtas laikinas karantinas vis tiek neužkirs kelio jo paplitimui. Tačiau net patys švedai ima nebetikėti savo vyriausybės strategija, nes mirčių skaičius vis didėja.

„Dėl švelnaus Švedijos karantino buvo plačiai diskutuojama, ir jo veiksmingumas kovojant su viruso plitimu paaiškės tik po daugelio mėnesių, jei ne metų, – teigė N. Shearingas. – Tačiau bent jau kol kas atrodo, kad dėl tokio požiūrio šalies ekonomika nukentėjo mažiau už kitas.“

Švedijos vyriausybė ir centrinis bankas taip pat atkreipė dėmesį į ankstyvus požymius, rodančius, jog jų ekonomika patyrė mažesnį smūgį nei kitos. Vis dėlto praėjusį mėnesį finansų ministrė Magdalena Andersson paragino savo tautiečius tikėtis sunkiausios recesijos nuo Antrojo pasaulinio karo metų, nes BVP greičiausiai sumažės apytikriai 7 proc.

N. Shearingas taip pat perspėjo, kad norint gauti pilną vaizdą reikia daugiau duomenų.

„Tikrasis produkcijos susitraukimo mastas paaiškės tada, kai po kokio mėnesio bus paskelbti duomenys apie balandžio ir gegužės mėnesio rezultatus“, – sakė jis.

Tuo tarpu naujas „Danske Bank“ prognozių rinkinys antradienį parodė, jog Švedijos ekonomika yra prastesnės būklės nei Norvegijos ir Danijos. „Danske“ duomenimis, šiemet Švedijos BVP turėtų susitraukti 4,1 proc., lyginant su 3,5 proc. Danijoje ir Norvegijoje.