Žvilgi, lengvasvorė medžiaga naudojama tiek daug produktų gamyboje, jog net sunku įsivaizduoti vasarą be jos. Tiekimo grandinės sutrikimai rodo, kaip platesnio masto veiksniai tarptautinėje prekyboje, pasiūlos ir paklausos sistemoje sujaukė eilę pramonių praėjusiais metais, sukeldami kainas ir sulėtindami prekybos srautus.

Stiklo pluoštas gaminamas presuojant stiklo pluoštus, matuojamus mikronais, kurie vėliau sujungiami ir supinami. Kai kurie baseinų gamintojai naudoja tik stiklo pluoštą. Daugumą banglenčių sudaro putplasčio šerdis, suvyniota į stiklo pluoštą ir dervą. Daugelio medinių valčių korpusai taip pat gaminami iš šių „kompozicinių“ medžiagų. Jis naudojamas automobilių dalių be pramoginių transporto priemonių, kaip ir daugelio kitų daiktų, gamyboje.

Bet gamybą sutrikdė stiklo pluošto audinio ir skystos vinilo esterinės dervos trūkumas – šių medžiagų reguliariai stinga ir jos brangsta. Kai kurie mažmenininkai tiesiog neišgali aptarnauti mokių klientų, daugelis kurių per pandemiją atsigręžė į poilsį bei pramogas gamtoje.

„Išties labai skausminga pranešti žmonėms, kad jie negalės sukti savo verslo, nes tu negali jiems nei pasiūlyti žaliavų, nei nukreipti juos pas tuos, kurie jų turi“, – sakė Kentas Wooldridge‘as, asociacijos „United Marine Manufacturers Association“, padedančios nepriklausomiems valčių ir baseinų statytojams, prezidentas. Jeigu kas ir turi žaliavų, sakė jis, „jie užsiprašo neįtikėtinų sumų“.

Kai daugelyje pramonių jaučiamas toks kompozitų stygius, tiekėjai stačiai dūsta nuo užsakymų. Nauji tarifai ir Teksase praūžusių žiemos audrų padaryta žala dervą gaminančioms chemijos gamykloms „buvo tiesiog katastrofa“, sakė Duke‘as Aipa, banglenčių gamintojos „Aipa Surf Co“ prezidentas.

„Akis už akį“

Jungtinės Valstijos gamina tik mažą dalelę pasaulyje gaminamo stiklo pluošto audinio ir tampa vis labiau priklausoma nuo pigių medžiagų, tiekiamų iš Kinijos. Tačiau kieta nelanksti Donaldo Trumpo administracijos vykdoma prekybos politika sustabdė prekybą. 2018 metais JAV įvedė 25 proc. tarifą stiklo pluošto audinio ir dervos importui.

Atsakydami į tokias priemones, Kinijos gamintojai nukreipė tiekimą į savo vidaus rinką ir padidino eksporto kainas. Šalis jau buvo pradėjusi pirmenybę teikti strateginio naudojimo medžiagoms, tokioms kaip elektrą gaminantys vėjo malūnai – kurių turbinų mentėms pagaminti reikalingas stiklo pluoštas.

Pernai siautusi pandemija dar labiau pagilino tiekimo grandinės problemas, ypač kai buvo uždarytos kinų stiklo pluošto gamyklos ir išaugo laisvalaikio ir pramogų gaminių paklausa.

„Mes matome domino efektą prekyboje – pandemija, didelė paklausa Jungtinėse Valstijose, didelė paklausa Kinijoje, ir kinai nukreipia stiklo pluoštą tiekimą į Kiniją ir pakelia stiklo pluošto kainas Jungtinėse Valstijose, – sakė Jeffas Sloanas, pramonės naujienų portalo „CompositesWorld“ redaktorius. – Galbūt tik rudenį ar net žiemos pradžioje svarstyklės kiek išsilygins“.

Ir taip sudėtingą situaciją apsunkino atšiaurūs orai, įsismarkavę pačioje JAV naftos gamybos šerdyje.

Gamtos jėga

Šiais metais Teksasui kirtusi žiemos audra buvo šalta ir negailestinga: minusinė temperatūra, paralyžiuota didžioji dalis elektros infrastruktūros, uždarytos pagrindinės chemijos gamybos įmonės Hjustono rajone. Audra privertė dvi didžiausias šalies epoksidinės dervos gamintojas – „Olin Corp.“ ir „Hexion Inc.“ – nutraukti gamybą Persijos įlankoje esančiose gamybos struktūrose.

Dėl to derva tapo kone nepasiekiama. Netgi dabar, praėjus šešiems mėnesiams po stingdančios audros, verslovės sunkiai randa darbuotojų.

„Sunkvežimis dervos, vos tik pakrautas, parduodamas akimirksniu. Viskas parduodama iš anksto, dar prieš mums ją gaunant, – sakė asociacijos vadovas K. Woolridge‘as. – Ir kol sulaukiame kito konteinerio, neturime ničnieko. Ir tokia padėtis trunka mėnesių mėnesius.“

Įvertinus kitų žaliavų kainą, darbo jėgą ir krovininius konteinerius, – kurių kaina šoktelėjo nuo maždaug 2 000 iki 20 000 dolerių, – tampa aišku, kodėl daugelis laisvalaikio produkcijos platintojų ir mažmenininkų negali papildyti atsargų.

Floridos baseinų gamintojui Kirkui Sullivanas teko pranešti liūdną žinią savo klientams, išsiilgusiems vasaros malonumų. Gamintojos „San Juan Pools“ savininkas neseniai grąžino apie 250 užsakymų depozitus ir buvo priverstas pranešti kitiems perspektyviems pirkėjams, kad bendrovė turinti daugybę neįvykdytų užsakymų ir kad tokie įsiskolinimai gali nusitęsti ir į kitus metus.

K. Sullivano vertinimu, jo verslas dėl trūkstamų atsargų prarado 22 mln. dolerių.

Įsigalėjęs modelis

Anot K. Sullivano, šią vasarą tiekėjai pristatė jam tik 70 proc. medžiagų kiekio, kokį jis gaudavo per visą žiemą, ne sezono metu. Kadangi dervų prieinamumas taip pat buvo ribotas, jo verslovė nebegalėjo priimti naujų užsakymų. Tačiau jis išlaikė visus savo etatinius darbuotojus, idant šie būtų pasiruošę dirbti, vos tik vėl atsiras medžiagų normaliomis kainomis ir apimtimis.

Jeigu anksčiau kartais tekdavo šešias savaites laukti „Surf Hardware International“ banglentės, dabar gali tekti laukti šešis mėnesius, sako regiono vadovas Toddas Presatage‘as.

Gamintojai stengiasi būti kūrybingi: pavyzdžiui, importuodami daugiau medžiagų iš Pietryčių Azijos šalių, nepaveiktų didesnių tarifų. Bet yra vos keletas tokių greitų apeinamų variantų, tad vartotojai moka daugiau.

Pasak D. Aipos, banglentės, kurios anksčiau kainuodavo 750 dolerių, dabar gali kainuoti apie 1000 – čia kalbama apie prekės ženklą, kurio pradžia siekia 1970-uosius. Bendrovės, kurių veiklos istorija trumpesnė ir kurių prekės ženklai mažiau žinomi, greičiausiai negalės sau leisti prekiauti didesnėmis už nominalą kainomis.

„Man iš tiesų gaila tų, kurių prekės ženklai mažiau garsūs, nes toks brangimas tikrai paveiks jų pragyvenimą, – sakė D. Aipa. – Mums tiesiog pasisekė, kad atsidūrėme toje pozicijoje, kurioje esame dabar.“