„Delfi“ skaičiavimu, birželį su „Standartiniu“ vienos laiko zonos planu garantinis tiekimas kainuos 20,65 cento už kilovatvalandę – tai yra 11,75 procento ir 2,17 cento brangiau nei šį mėnesį (18,48 cento). 150 kWh sąskaita už garantinį tiekimą birželį sieks apie 31 euro (gegužę – 27,7 euro), o 450 kWh sąskaita – beveik 93 eurus (83,2 euro).

Garantinio elektros tiekimo kaina birželį:

Keleto kitų garantinio tiekimo planų kainos birželio mėnesį:

„Standartinio“ plano dviejų laiko zonų dienos tarifas bus 22,22 cento, nakties ir savaitgalio – 17,14 cento už kWh.

Plano „Namai“ viena laiko zona kainuos 19,08 cento, dviejų laiko zonų dienos tarifas – 20,41 cento, o naktį ir savaitgalį – 16,17 cento už kWh (papildoma dedamoji siekia 3 eurus per mėnesį).

„Namai Plius“ vienoje laiko zonoje tarifas sieks 18,72 cento, dviejų laiko zonų dienos tarifas – 19,93, nakties – 15,93 cento už kWh (papildoma dedamoji – 6 eurai per mėnesį).

Garantinio tiekimo kaina skaičiuojama prie praėjusio mėnesio biržos kainos pridedant 15 proc. antkainį, persiuntimo kainą ir kitas dedamąsias.

Garantinis elektros tiekimas birželį brangs

ElektraNord Pool Spot“ biržos Lietuvos kainų zonoje gegužę, palyginti su balandžiu, brango 25,9 proc. iki 7,585 cento už kWh (be PVM) (balandį buvo 6,025 cento už kWh).

Šį mėnesį būta smarkių kainos svyravimų: nuo neigiamų reikšmių iki 50 centų už kWh, šis pikas buvo gegužės 30 dienos vakare. Iki 40 centų kaina pašoko ir vieną valandą gegužės 13 dieną. Tai galiausiai atsispindi ir viso mėnesio kainos vidurkyje.

Garantinio tiekimo ir nepriklausomų tiekėjų siūlomi su birža susieti planai šiuo metu skiriasi nedaug. Šiems skaičiavimams atlikti prie gegužės biržos kainos (su PVM) pridedame: „Ignitis“ atveju – 12,4 cento (valandinis planas, be mėnesio mokesčio), „Elektrum Lietuva“ – tiekėjo nurodomus 12,033 cento, o „Enefit“ atveju – 11,69745 cento:

Pastaba: patys tiekėjai savo paslaugų kainą gali skaičiuoti kitaip, todėl priimant konkrečius sprendimus rekomenduojame teirautis pačių bendrovių. Gali būti taikomi papildomi mokesčiai.

Pusė milijono vartotojų toliau nedalyvauja liberalizacijoje

Visuomeninis tiekimas birželį vis dar kainuos 21,4 cento už kWh, tačiau nuo liepos 1 dienos „Standartinis“ planas atpigs iki 19,7 cento. Išsamūs nauji visuomeninio tiekimo tarifai pateikiami ČIA. Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) gegužę patvirtino naujus šios paslaugos tarifus, sumažinusi elektros įsigijimo kainą. Tačiau infrastruktūros mokesčiai šįkart nekoreguoti.

Vadinasi, garantinio tiekimo kaina liepą priklausys išimtinai nuo birželio mėnesio elektros biržos kainos: jeigu pastaroji nukris, tuomet paslauga atpigs, o jeigu nenukris arba brangs, garantinis tiekimas taps brangesnis už visuomeninį.

Garantinio tiekimo, visuomeninio tiekimo ir biržos kainų palyginimas:

Visuomeninis tiekimas užtikrinamas vartotojams, kurie sunaudoja mažiausiai elektros energijos (trečiasis rinkos liberalizavimo etapas) ir nėra pasirinkę nepriklausomo tiekėjo.

Garantinis tiekimas taikomas tiems gyventojams, kurie priklauso pirmam arba antram elektros tiekimo rinkos liberalizavimo etapui, bet nepasirinko elektros tiekėjo, arba jų tiekėjas nevykdo įsipareigojimų, nutraukė veiklą.

Taigi, abi šios paslaugos orientuotos į skirtingas klientų grupes, bet jos turi vieną panašumą – jų vartotojai neturi nepriklausomo tiekimo.

VERT skelbia ESO duomenis, iš kurių matyti, kad nepasirinkusiųjų elektros tiekėjo vartotojų iš pirmojo ir antrojo etapų, yra apie 40 tūkst. Garantinio tiekimo klientų skaičius beveik nekinta. Visuomeninio tiekimo vartotojų yra 11 kartų daugiau – apie 457 tūkst.

Pagal įstatymą skirstomųjų tinklų operatorius turi teisę po 6 mėn. nutraukti garantinio tiekimo paslaugos teikimą vartotojams. Kol kas apie tokius atjungimus nepranešama.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)