„Šiandien Baltijos šalių operatoriai pasirašė dokumentą, kuriuo BRELL sutarties šalys jau oficialiai informuojamos apie sprendimą nebepratęsti sutarties. Vasarį – bendras Baltijos šalių izoliuoto darbo bandymas ir atsijungimas“, – savo „Facebook“ paskyroje rašė D. Kreivys.

„Paliekame BRELL. Atrodo, vos pora lapų ir keli parašai, bet už jų – daug metų kruopštaus politinių žingsnių ir resursų planavimo (...) ir, aišku, visada tvirto žinojimo, kad taip, kaip tapome ES ir NATO dalimi, tapsime Europos elektros sistemos dalimi“, – teigė ministras.

„Litgrid“, AST ir „Elering“ vadovai Rokas Masiulis, Rolands Irklis ir Kalle Kilk

Rusų ir anglų kalba užrašytas dokumentas su elektros perdavimo operatorių – Lietuvos „Litgrid“, Latvijos AST („Augstsprieguma tikls“) ir Estijos „Elering“ – vadovų parašais bus išsiųstas Rusijos ir Baltarusijos vadovybei.

ELTA primena, kad tiek Lietuvos, Latvijos ir Estijos politiniai lyderiai, tiek šalių elektros perdavimo sistemos operatoriai yra sutarę, jog nuo rusiškos IPS/UPS sistemos – vadinamojo BRELL žiedo – atsijungs 2025 metų vasarį.

Tam, kad sinchronizacija įvyktų jau po metų, valstybės iki šių metų rugpjūčio 7 dienos privalo pranešti, jog nebepratęs BRELL sutarties. To nepadarius likus pusmečiui iki planuojamo atsijungimo datos, sutartis būtų automatiškai pratęsta.

Ruošiantis sinchronizacijai, Lietuvoje ruošiami 3 sinchroniniai kompensatoriai, įrengiamos naujos elektros perdavimo linijos, skirstyklos, atnaujinamos pastotės, atliekami kiti darbai. Pernai Lietuva taip pat savarankiškai atliko šalies sistemos izoliuoto darbo bandymą.

Šaltinis
Temos
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją