„Nors kaina turi prielaidų mažėti, tas sumažėjimas gali būti pakankamai nereikšmingas, kad vartotojai tai realiai pajustų, ypač atsižvelgiant į PVM didinimą. Be to, galimai šaltesnis nei įprasta oras gali viską išlyginti, tad bendrai suma gali išlikti panaši į ankstesnių metų rodiklius“, – teigia „Baltpool“ Prekybos vadovas Vaidotas Jonutis.

Pasak „Baltpool“ prekybos vadovo, 2024–2025 m. šildymo sezono metu biokuro kainos Lietuvoje bus apie 12 proc. mažesnės nei buvo pernai. Tuo metu, anot jo, kūrenimui skirtos medienos kainos rugsėjo mėn. išliko panašios kaip 2023 m. rugsėjį ir šiuo metu siekia apie 42,17 eurus už kubą, bet gali augti.

„Šie metai, bent jau šiai akimirkai atrodo, kad formuojasi žemiausios per 4 metus biokuro kainos“, – pristatydamas 2024/2025 m. šildymo sezono prognozes teigė V. Jonutis.

„Nėra jokios garantijos, kad malkų kainų stabilumas laikysis ilgai“, – kalbėdamas apie medienos kainas įspėjo jis.

Anot jo, panaši tendencija matoma ir Latvijos rinkoje, kur biokuro kaina sumažėjo 16 proc., bet Estijoje ji išaugo 4 proc. tarp šildymo sezonų.

Bet V. Jonutis pastebi, kad esant žemoms kainoms biokuro gamyba mažėja, o tai gali sukelti kainos šuolius sezono eigoje.

„Netvariai mažos biokuro kainos įprastai sukelia ilgalaikių problemų tiek tiekėjams, tiek pirkėjams. Esame turėję tokį periodą prieš 5 metus, ir nemanau, kad kas nors norėtų tai patirti dar kartą. Svarbu išlaikyti rinkos tvarumą naudojantis sandorių diversifikacija, dalies biokuro paruošimu vasarą ir kitais atsakingais sprendimais“, – tvirtina jis.

Siekiant rinkos stabilumo reikalingas diversifikavimas

Pasak V. Jonučio, šiuo metu Lietuvoje užkontraktuota apie 40 proc. reikiamo biokuro kiekio artėjančiam sezonui.

„Tai šiek tiek kelia nerimą, nes gali atsirasti nesuderinamumas tarp pirkėjų ir tiekėjų įsipareigojimų, o tai gali sukelti didelius kainos svyravimus sezono metu“, – sako „Baltpool“ prekybos vadovas.

Anot „Baltpool“, šildymo sezono metu trumpalaikių sandorių kainos linkusios ne tik kristi, bet ir didėti. Todėl, kaip tvirtino bendrovės komercijos vadovas Tomas Jorudas, siekiant išvengti rizikų, reiktų biokuro portfelio nepalikti savieigai, bet jį diversifikuoti.

„Kainų svyravimo neišvengsime, vienintelis vaistas yra diversifikacija ir tai jau sakome ne kartą“, – tvirtino T. Jorudas.

Spalį Vilniuje šilumos kaina mažės iki 37 proc.

„Baltpool“ vertina, kad Vilniuje spalį šilumos kainos Vilniuje mažės iki 37 proc., Šiauliuose – 1 proc., Panevėžyje – 14 proc., tuo metu Kaune kaina didės 8 proc., Klaipėdoje kainos nesikeis.

Tačiau V. Jonutis primena, kad biokuro kainų pokyčiai per pastaruosius ketverius metus rodo, jog rinkos svyravimų galima tikėtis bet kada, tad spalio šilumos kainos pokytis nebūtinai persikels ir į žiemos mėnesius.

„Svarbu stebėti rinkos tendencijas ir atitinkamai reaguoti. Tik bendromis pastangomis mes, kaip birža, tiekėjai ir pirkėjai galime sukurti tvarią bei patikimą biokuro rinką, kuri atneš naudą visiems rinkos dalyviams“, – sako V. Jonutis.

Jis taip pat pabrėžia, kad šiais metais artėjant šildymo sezonui visose Baltijos rinkose stebimas nedidelis biokuro kainų augimas. Todėl tiekėjai ir pirkėjai turi būti pasirengę adaptuotis prie naujų aplinkybių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją