Vasaros pradžioje buvo baigtas griauti vienas didesnių IAE pastatų, o jo vietoje bus sėjama veja. Tai buvo daugiaaukštis pastatas, iki 2013 metų talpinęs administracinį personalą. Statinio bendras plotas siekė beveik 10 tūkst. m2, tūris – beveik 60 tūkst. m3. Artimiausiuose planuose – ir daugiau analogiškų užmojų.

„Norime visus darbuotojus sukelti į vieną pastatą, kad kitus statinius galėtume uždaryti, atjungti šildymą. O administraciniame pastate, kur yra ir mano kabinetas, užaugs dar dvi darbuotojų kartos“, – pasakojo L. Baužys.

Jis akcentavo, kad norisi kuo daugiau darbuotojų perkelti į švarią aplinką.

Dirbant užterštoje zonoje mokami specialūs priedai. „Ištraukiame iš užterštos zonos, atrodo, darbuotojas turėtų būti laimingesnis...“ – nutęsė L. Baužys.

Tačiau taip nėra. Todėl ir bruzda Ignalinos atominės elektrinės nepriklausoma profesinė sąjunga. Darbo apmokėjimo sistemoje įtvirtinta, kad priklausomai nuo pasiektų strateginių tikslų, kai pasiekta ne mažiau 70 proc. rodiklių, nuo liepos 1 dienos turėtų vykti darbo užmokesčio peržiūrėjimas.

„Bazinio atlyginimo fondo pastovioji dalis sudaro 3 proc. darbo užmokesčio fondo ir galimi dar 7 proc. priklausomai nuo rodiklių. Tačiau šiemet turime situaciją, kai, mūsų nuomone, valdyba, neturėdama jokių kriterijų vertinti tuos rodiklius, dirbtinai sumažino jų įgyvendinimą iki 67,5 proc. Dėl to darbo užmokesčio peržiūrėjimo fondą sudaro tik 3 proc., kas yra ašaros kolektyvui“, – apgailestavo IAE nepriklausomos profesinės sąjungos vadovė Ilona Nekrošienė.

Turi nuogąstavimų ir pretenzijų

IAE nepriklausomos profesinės sąjungos vadovė Ilona Nekrošienė neslėpė turinti nuogąstavimų ir pretenzijų. Ji bijo pernykščio scenarijaus, kai, profesinės sąjungos tvirtinimu, darbininkams ir specialistams atlyginimai kilo nuo 3 eurų, o vadovams – 60– 100 proc., valdybos nariams – trečdaliu.

„Pernai išgirdome darbdavį, valdybą ir ministeriją, kad pritrauktume aukštos kvalifikacijos ekspertų, vadovų, atskiroje kategorijoje didinant atlyginimus. Per daug nesikišome į procesą, darbdavys po fakto pateikė informaciją, kaip didėjo atlyginimai ir mes pamatėme, kaip mažai didėjo darbininkams, ir kaip drastiškai valdybos nariams, atskiriems vadovams ir ekspertams“, – kalbėjo I. Nekrošienė.