„Gerokai daugiau virš 3 tūkst. taškų, kur yra pažeidimai, tai tiek oro linijos, tiek transformatorinės, aukštos įtampos linijos“, – pirmadienio ryte Eltai teigia ESO atstovė Rasa Juodkienė.

„Visi matome, kad audros mastas didelis ir ji nerimsta“, – įspėjo ji.

Pranešta, kad šiuo metu mobilizuojamos visos pajėgos gedimams šalinti.

„Dėl audros šiuo metu apie 160 tūkstančių atjungimų ESO tinkle. Darbo sąlygos labai sunkios, mobilizuojamos visos pajėgos, atšaukiamos rezervinės brigados iš atostogų“, – ryte socialiniame tinkle pranešė „Ignitis grupės“ vadovas Darius Maikštėnas.

Anot ESO atstovės, šiuo metu elektros visiškai neturi ir dalis aplink didžiuosius miestus įsikūrusių gyventojų.

„Yra tokių vietų (žiedinėse savivaldybėse – ELTA), kur, pavyzdžiui, dėl „Litgrid“ didžiųjų transformatorinių gedimų elektros visiškai nėra“, – paklausta apie tai, ar elektros tiekimas nutrūkęs aplink didžiuosius miestus esančiose savivaldybėse, atsakė ESO atstovė.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento atstovė žiniasklaidai Edita Zdanevičienė informavo, kad iki pirmadienio 8 val. gauta apie 400 iškvietimų ugniagesiams dėl audros nuverstų medžių ar kitų jos padarinių

„Praėjusią parą, nuo sekmadienio vakaro prasidėjus stipriam vėjui ir lietui iki šios dienos ryto gavome 323 iškvietimus. Tai jau po 6 val. ryto, iki daugmaž 8 val. jų yra gauta daugiau nei 50“, – Eltai teigė E. Zdanevičienė.

„Tai yra labai dinamiška situaciją, tai ta progresija gali keistis. (...) Šiai minutei galime teigti, kad ugniagesiai apie 400 iškvietimų yra gavę“, – pridūrė ji.

Sudėtingiausia situacija Vilniuje

ESO skelbia, kad stichija paveikė visus Lietuvos regionus. Šiuo metu situacija yra sudėtingiausia Vilniaus regione.

„Situacija sąlyginai nebloga yra Klaipėdos ir Alytaus regionuose, kuriuos audra pasiekė anksčiausiai (...). Čia dalį sutrikimų pavyko nuo vakar vakaro iki vėlyvos nakties dirbant atstatyti“, – Eltai teigė ESO atstovė Rasa Juodkienė.

Anot jos, šiuo metu vyksta gedimų šalinimo darbai, kuriems ESO yra sutelkusi pajėgas dar nuo vakar vakaro.

Į klausimą, iki kada pažeidimai galėtų būti sutvarkyti, ESO atstovė atsakyti nesiryžo. Jos teigimu, sunkioms oro sąlygoms tebesitęsiant, registruojama vis daugiau sutrikimų.

„Šiuo metu turime beveik 5 tūkst. taškų, kuriuose yra vienokie ar kitokie sutrikimai. Situacija šiuo metu yra labai sudėtinga ir kol kas nesiimsiu prognozuoti, kada sutrikimai bus sutvarkyti“, – tvirtino R. Juodkienė.

ESO gedimų žemėlapis, kuriame fiksuojamos problemos dėl elektros, skelbiamas čia.

Vilniaus rajono savivaldybė: dalis seniūnijų likusios be elektros ir vandens

Kaip pirmadienį pranešė ypatingai paveiktos Vilniaus rajono savivaldybės meras Robertas Duchnevičius, šiuo metu Šatrininkų, Kalvelių, Bezdonių, Marijampolio, Mickūnų, Lavoriškių, Nemėžio, Riešės, Nemenčinės miesto ir dalis aplinkinių gyvenviečių yra likusios be elektros, vandens, ne visur veikia mobilusis ryšys, nuvirtę medžiai sutrikdė eismą.

„Dėl dingusios elektros negali veikti dalis savivaldybės pavaldžių įstaigų, todėl prašome gyventojų supratingumo, jei nepavyksta su jomis susisiekti. Siekdami padėti gyventojams aktyvavome savivaldybės pagalbos telefono numerį ir el. paštą, kuriais galite pranešti apie reikalingą pagalbą ar pastebėtus liūties ir vėjo padarinius, keliančius grėsmę“, – žiniasklaidai perduotame komentare teigė R. Duchnevičius.

Kaip praneša meras, savivaldybė savo valdomus objektus padės sutvarkyti, o apie tuos objektus, kurie priklauso kitoms valstybės institucijoms, bus perduota informacija.

„Toliau stebėsime situaciją dienos eigoje ir pranešime apie tolimesnius veiksmus. Esant galimybei, rekomenduojama likti namuose, atidėti nebūtinas keliones“, – teigia R. Duchnevič

Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba skelbia, kad pirmadienio dieną daugelyje rajonų lietus, Rytų Lietuvoje daug kur smarkus. Kai kur galima perkūnija. Vėjas šiaurės vakarų, vakarų, 16–21, kai kur 22–27 m/s. Aukščiausia temperatūra 16–21 laipsniai.

Antradienį daug kur trumpas lietus. Vėjas šiaurės vakarų, 9–14 m/s, naktį vietomis gūsiai 15–18 m/s. Temperatūra naktį 13–18, dieną 20–25 laipsniai šilumos.

Trečiadienio dieną kai kur trumpai palis. Naktį vietomis rūkas. Vėjas vakarinių krypčių, naktį 4–9 m/s, dieną 6–11 m/s. Temperatūra naktį 10–15, pajūryje 16–18, dieną 21–26 laipsniai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)