Ekonomikos komitetas, įvertindamas situacijos nepriklausomų elektros energijos tiekėjų rinkoje svarbą Lietuvos vartotojams, nusprendė pasiūlyti Ministrų Kabinetui parengti ir skubos tvarka Seimui teikti Elektros energetikos įstatymo pakeitimo projektą.

Pirmiausiai, komitetas siūlo, kad nepriklausomiems elektros tiekėjams nevykdant savo įsipareigojimų, įmonės vartotojai automatiškai būtų perkelti į visuomeninį tiekimą.

„Tais atvejais, kai nepriklausomas elektros energijos tiekėjas nevykdo sutartinių fiksuotos elektros energijos kainos įsipareigojimų buitiniams elektros vartotojams, sudariusiems sutartis su nepriklausomais elektros energijos tiekėjais, elektros energija visuomenine kaina būtų tiekiama sudarytos fiksuotos elektros energijos sutartyje nustatytu laikotarpiu“, – rašoma trečiadienį komitete svarstytame dokumente.

Taip pat siūloma atidėti terminą, iki kurio tiekėją turėtų pasirinkti mažiausiai elektros suvartojantys gyventojai.

„III-iojo liberalizavimo etapo dalyviams, nesudariusiems sutarčių su nepriklausomais elektros energijos tiekėjais, elektros energija būtų tiekiama visuomenine kaina“, – siūlo Ekonomikos komitetas.

Be to, Vyriausybei siūloma numatyti elektros kainos dalies kompensavimo tvarką, taikomą priklausomai nuo suvartojamos energijos kiekio, kurio riba iš esmės atitinka Prezidentūros praėjusią savaitę pristatytą idėją.

„Siekiant apsaugoti Lietuvos gyventojus nuo išaugusių elektros energijos kainų inicijuoti energijos kainos kompensavimo mechanizmą elektros energijos vartotojams, suvartojantiems iki 150 kW elektros energijos per mėnesį”.

Galiausiai, Ministrų Kabinetas raginamas numatyti griežtesnius reikalavimus elektros tiekėjams.

„Skubos tvarka parengti ir teikti Seimui Elektros energetikos įstatymo ir kitų teisės aktų pakeitimų projektus, reglamentuojančius nepriklausomų elektros energijos tiekėjų veiklą, kad prisiimti įsipareigojimai negalėtų viršyti įstatinio kapitalo dydžio arba veikla yra užtikrinama galiojančiu draudimo įmonės prievolių įvykdymo laidavimo draudimu ir (arba) finansų įstaigos suteikiama finansine garantija ar apdrausta finansiniais draudimo instrumentais“, – rašoma dokumente.

Komitetas taip pat pateikė rekomendacijas VERT

Taip pat, Ekonomikos komitetas apsisprendė rekomenduoti Valstybinei energetikos reguliavimo tarybai (VERT) ir Energetikos ministerijai parengti papildomas nepriklausomų tiekėjų veiklos finansinių rodiklių vertinimo priemones, užtikrinančias veiklos tęstinumą.

VERT taip pat paragintas vykdyti nuolatinę priimtų Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos nutarimų įgyvendinimo stebėseną ir užtikrinti tinkamą ir savalaikį jų įgyvendinimą, taikant nustatytas sankcijas už vartotojų teisių pažeidimus.

ELTA primena, kad rugpjūčio 5 d. antras didžiausias nepriklausomas elektros tiekėjas „Perlas Energija“ pranešė, jog sparčiai augant elektros kainoms, nebegali vykdyti savo įsipareigojimų fiksuotą elektros tiekimo kainą pasirinkusiems klientams ir jiems pritaikys tiekimo planus kintama kaina, susieta su elektros kainomis biržoje.

Toks įmonės žingsnis sukėlė diskusijas, kad vertėtų atidėti trečiąjį elektros rinkos liberalizavimo etapą.

Šį tiekėją pasirinkę apie 180 tūkst. buitinių vartotojų, o liepos pradžioje, pasibaigus antrajam elektros rinkos liberalizavimo etapui, „Perlas Energija“ buvo antras daugiausiai sutarčių su klientais sudaręs tiekėjas – jį pasirinko apie 15 proc. 1–5 tūkst. kWh elektros energijos kasmet suvartojančių gyventojų (67 proc. rinkosi „Ignitis“, apie 8 proc. – „Elektrum Lietuva“ ir „Enefit“).

Šaltinis
Temos
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją