Ryte ir popietę „Nord Pool“ Lietuvos kainų zonoje kainos svyruoja maždaug 2–9 eurų už MWh arba 0,2–0,9 cento už kilovatvalandę (be PVM) intervale. Aukščiausia kaina trečiadienį bus 8 centai už kWh, o visos paros vidurkis sieks 2,3 cento. Tai viena pigiausių dienų biržoje šiais metais.

Tiesa, prieš mėnesį, rugsėjo 9 dieną, paros vidurkis buvo dar mažesnis – siekė 0,48 cento už kWh. Tačiau tiek pati rugsėjo pradžia, tiek ir pirmosios spalio dienos nemaloniai nustebino vartotojus.

Pavydžiui, spalio 2 dieną didmeninė elektros kaina kai kuriomis valandomis šovė į 50 centų už kWh (500 eurų už MWh) aukštumas. Elektros perdavimo sistemos operatorė tuomet „Litgrid“ komentavo „Delfi“, kad pagrindinė to priežastis – numatoma itin maža vėjo jėgainių generacija. Taip pat Suomijoje vis dar remontuotos dvi branduolinės jėgainės: „Olkiluoto 2“ 890 MW ir „Loviisa“ 507 MW galios reaktoriai.

Bet pirmadienį „Litgrid“ skelbė, kad sekmadienį jau įjungtas antrasis „Olkiluoto“ reaktorius Suomijoje pasiūlą regione padidino 725 MW. O remiantis operatorės pateikiamais duomenimis, trečiadienį ir faktinė vėjo elektrinių generacija Lietuvoje yra didesnė nei mėnesio pirmosiomis dienomis.

Elektros kaina Lietuvoje trečiadienį ir ketvirtadienį (valandinė, ct/kWh, be PVM):

Nors kaina Lietuvoje sumažėjo, vis dėlto Švedijos SE4 kainų zonoje (per kurią abi šalis jungia elektros magistralė „NordBalt“) paros kaina dar mažesnė: ten valandos maksimumas tėra 1,4 cento už kWh (Lietuvoje – 8 centai), o paros vidurkis nesiekia ir cento (yra 0,8 cento, kai Lietuvoje – 2,3 cento).

Bet apskritai, Lietuvoje ir Baltijos šalyse trečiadienį yra vienos žemiausių kainų visoje biržoje. O sistemos vidutinė paros kaina šįkart netgi didesnė (2,7 cento už kWh) nei Baltijos regione.

Ketvirtadienį Lietuvoje kainos bus jau aukštesnės, o valandinių svyravimų amplitudė kiek platesnė: nuo 0 iki 8,7 cento už kWh. Paros vidurkis pasieks jau 3,4 cento už kWh lygį. Naktį į penktadienį bus fiksuojamas ir lengvas „minusas“.

Elektros kaina 2023–2024 metais (paros, Eur/MWh, be PVM):

Atkreiptinas dėmesys, kad tai yra didmeninės elektros kainos. Galutinę kainą vartotojui kartu sudaro infrastruktūros mokesčiai ir nepriklausomo tiekėjo mokesčiai, jeigu vartotojas yra jį pasirinkęs.

Elektros kainų svyravimus smarkiai lemia trys veiksniai: energijos gamyba (nulemiama ir klimato sąlygų), infrastruktūros būklė (gedimai, remontai) ir vartojimas (vėsinimas/šildymas, taip pat ryto ir vakaro pikai).