Kainų pokyčiai

Dar rugpjūčio pradžioje buvo valandų, kai elektra biržoje išvis nieko nekainavo, tačiau situacija staigiai apsisuko. „Nord Pool“ biržoje vidutinė rugpjūčio elektros kaina, palyginti su liepa, išaugo penktadaliu.

„Rugpjūčio mėnesį kainos perkopė 100 eurų už megavatvalandę kainą biržoje ir, ypač pastarosiomis dienomis, rodo augimo kreivę ir vidutinė kaina jau pasiekė 130-140 eurų už megavatvalandę“, – teigė „Enefit“ generalinis direktorius Vytenis Koryzna.

Vytenis Koryzna

„Vidutinė rugpjūčio elektros kaina bus kažkur apie 10 euro centų už kilovatvalandę, tuo tarpu liepą ji buvo 8 euro centai. Na, tai augimas nėra toks labai didelis – apie 20 procentų“, – teigė Energetikos agentūros direktorė Agnė Bagočiūtė.

Tie, kas turi fiksuotos kainos planus – nesuka galvos. Kainų svyravimai aktualūs prisirišusiems prie biržos, o tokių, tiesa, vis daugiau.

„Pradėjo daugėti labiau šių metų pavasarį-vasarą, net nuo liepos mėnesio, kada neliko valstybės taikomos kompensacijos“, – dalijosi A. Bagočiūtė.

Elektra

Paaiškino, kodėl taip atsitiko

Kad elektros kainos Lietuvoje stipriai šokteltų, užteko nenumatyto remonto Suomijos atominėje elektrinėje, o jis sutapo su kitais techniniais darbais.

„Remontuojamos jungtys, šiuo atveju jungtys tarp Švedijos ir Suomijos, tada pigesnė elektra iš Švedijos nepatenka per Suomiją ir Estiją pas mus“, – aiškino Energetikos ministras Dainius Kreivys.

Kaip teigė V. Koryzna, iš atsinaujinančių šaltinių, tokių kaip saulė ar vėjas, Lietuvoje rugpjūčio mėnesį buvo pagaminta apie 16 procentų mažiau elektros energijos. A. Bagočiūtės teigimu, visa tai parodo vieną dalyką.

„Lietuvos tikslas numeris vienas yra vietinė generacija“, – dalijosi ji.

Agnė Bagočiutė

Nutrūkus elektrai iš skandinavų, Lietuvai elektros prisigaminti teko pačiai. Tiesa, tai daryti – brangu.

„Buvo įjungtos beveik visos dujinės jėgainės, natūraliai, naudojančios dujinę žaliavą, o kaip tik šiuo metu Australijoje vis dar vyksta dujų sektoriaus darbuotojų streikai, kas augina ir dujų kainas“, – aiškino V. Koryzna.

D. Kreivio teigimu, kai reikia, Lietuva gali pasigaminti visą reikalingą elektros energiją.

„Praėjusią savaitę, kada kainos buvo labai aukštos, Lietuva gaminosi 90 procentų savo elektros energijos. Tai reiškia, kad mūsų atsinaujinanti energetika sudarė beveik pusę, o kitą pusę to skaičiaus sudaro mūsų dujiniai agregatai Elektrėnuose. Tai rodo, kad Lietuva, kai reikia, gali pasigaminti visą elektros energiją“, – tikino energetikos ministras.

Dainius Kreivys

Tiesa, pernai, maždaug tokiu metu, D. Kreivys kalbėjo apie juodžiausią dieną Lietuvos energetikos istorijoje. Buvo momentų, kai elektros kaina biržoje siekė lubas – net 4 eurus už kilovatvalandę. Dabar, anot jo, tokių nesėkmių nebepatirsime.

Laukia dar didesnis augimas

Artėjant šaltajam sezonui – elektros kainos dar augs.

„Žiūrint į ateities sandorius, elektros kainos bus maždaug kokiais 20-30 procentų aukštesnės negu buvo šią vasarą“, – teigė Atsinaujinančių išteklių energetikos konfederacijos prezidentas Martynas Nagevičius.

Jam antrino ir V. Koryzna.

„Lapkričio ir gruodžio mėnesiais, greičiausiai, vėl matysime kainų augimą, jau dėl padidėjusio vartojimo, dėl atšalusių orų“, – aiškino jis.

„Padidės taip pat elektros gamyba šiluminėse elektrinėse, nes nebeužteks saulės ir vėjo“, – teigė energetikos ekspertas Vidmantas Jankauskas.

Tačiau tai toli gražu neprimins praeitų metų, kai Europos šalys bandė staigiai persiorientuoti nuo rusiškų dujų.

„Žiūrėsime, kiek bus tų baimių. Praėjusiais metais buvo tokios didelės baimės, kad žiema bus šalta, kad reikės daug dujų, kad jos bus brangios ir dėl to tokių visokių dalykų atsitiko. Ne tik, kad pabrango rudenį arba žiemą, bet dar sugebėjo mūsų „Ignitis“ nusipirkti labai brangių dujų“, – teigė V. Jankauskas.

Anot ekspertų, šiemet dujomis Europa apsirūpinusi kaip niekada pavyzdingai.

„Dujų saugyklos yra pilnos. Na, niekada nebuvo tokios pilnos kaip dabar, bet trūksta ten mažiau negu dešimtadalio, kad būtų visiškai pilnos. Terminalai net keli nauji yra įrengti ir toliau įrenginėjami“, – pasakojo V. Jankauskas.

Vidmantas Jankauskas

Tačiau ir šioje vietoje pernelyg džiaugtis nereikėtų.

„Gali atsitikti taip, kad bus labai šalta žiema ir tos dujos, saugyklose esančios dujos, bus sunaudotos žymiai greičiau negu, pavyzdžiui, praeitais metais ir rinkoje gali atsirasti panika, pradėti didėti dujų kainos“, – teigė M. Nagevičius.

Nuo padėties biržoje priklauso kiek kainuos garantinis elektros tiekimas, o jis rugsėjį brangs 13,5 procento arba daugiau nei 2 centais ir sieks kiek daugiau nei 20 centų už kilovatvalandę. Tiesa, palyginus su praėjusių metų rugsėju, garantinio tiekimo kaina bus net kelis kartus mažesnė.

Visą reportažą galite rasti LNK portale: