Ekspertai mažesnių kainų nesitiki

Bendrovės atstovo teigimu, šis ruduo mažesnėmis elektros kainomis nepasižymės. Biržoje jau 4 mėnesius iš eilės yra stebimas elektros kainų augimas, tačiau jos visą šių metų rudenį turėtų išlikti stabilios.

„Remiantis „Latvenergo“ analitikų prognozėmis, ateinančiais mėnesiais elektros kainos biržoje nekris. Tačiau atsakyti į klausimą, ar jos ir nekils, yra pakankamai sudėtinga.

Įtempta padėtis Ukrainoje ir Artimuosiuose Rytuose gali netikėtai išauginti dujų kainą, o tai tiesiogiai didintų ir elektros kainą“, – pastebi M. Kavaliauskas.

Mantas Kavaliauskas

Rizika ar saugumas?

M. Kavaliausko teigimu, kiekvienas elektros vartotojas – individualus. Todėl ar elektros kainas verta fiksuoti, ar ne, gali atsakyti tik pats gyventojas, įvertinęs savo elektros suvartojimo ypatumus.

„Elektrum Lietuva“ duomenimis, su birža susietus elektros planus yra pasirinkę beveik dešimtadalis bendrovės klientų. M. Kavaliauskas pastebi, kad šis sprendimas yra tinkamiausias tiems vartotojams, kurie, turėdami įdiegtą išmanųjį elektros skaitiklį, gali stebėti ir savo elektros suvartojimą, ir kainų svyravimus bei atitinkamai koreguoti savo įpročius.

Visgi bendrovės atstovas pastebi, jog privatiems klientams pakankamai sudėtinga lanksčiai laviruoti ir prisitaikyti prie kainų svyravimų biržoje.

„Namų ūkiai Lietuvoje gyvena pakankamai standartiniu režimu – daugiausiai elektros suvartoja rytais ir vakarais, o mažiausiai – dienos metu. Todėl ir nutinka taip, kad elektros paklausa anksti ryte bei vėlai vakare didžiausia. Tai atitinkamai atsispindi ir biržos kainose, todėl ilgainiui mažesni namų ūkiai pasirenka fiksuotas kainas ir taip reikšmingai sumažina gaunamas sąskaitas už elektrą“, – teigia M. Kavaliauskas.

Pašnekovo teigimu, klientai, nusprendę elektros kainą fiksuoti, gali pasirinkti, kelių laiko zonų planas geriausiai atspindi jų elektros suvartojimo rutiną. Čia bendrovės atstovas išskiria dviejų laiko zonų planus, kadangi jie universaliausiai pritaikyti prie standartinių kliento poreikių.

„Jei namų ūkyje dažniausiai elektros prietaisais yra naudojamasi vakarais po darbų ar savaitgaliais, dviejų laiko zonų planas tinka labiausiai. Dieninė laiko zona vasaros sezonu yra nuo 8 val. iki 24 val., o žiemos sezonu – nuo 7 val. iki 23 val.“, – sako pašnekovas.

Keturių laiko zonų planas labiausiai tiks tiems, kurie daugiausia laiko namuose praleidžia dienos metu, o vakarais ir savaitgaliais dažniau būna išvykę.

Kliento teisė rinktis

Jei pasirinkto elektros tiekėjo ar plano kainos kliento lūkesčių neatitinka, visuomet yra galimybė nemokamai keisti tiek tiekėją, tiek planą.

„Jei kliento netenkina dabartinio elektros tiekėjo paslaugos ar plano kaina, svarbiausia suvokti, jog ilgai delsiant priimti sprendimą dėl pokyčių, kas dieną bus permokama už tiekiamą elektrą ar nekokybiškai teikiamas paslaugas“, – priduria M. Kavaliauskas.

M. Kavaliauskas ragina klientus pasinaudoti Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) skaičiuokle, kurioje įvedus suvartojamos elektros kiekį, bus išfiltruoti visų nepriklausomų elektros energijos tiekėjų planų pasiūlymai.