Elektros biržoje „Nord Pool Spot“ ketvirtadienį, 20–21 val. Lietuvos laiku, kaina kils iki 500,05 euro už MWh (50 centų už kilotvatvalandę) (be PVM). Kitą valandą, pasibaigus vartojimo pikui, jau nusileis iki 40 centų. Vidutinė paros elektros kaina bus 16,1 cento.

Infografike – ketvirtadienio didmeninė elektros kaina su ir be PVM:

Elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ komentuoja, kad pastaruoju metu Baltijos šalyse vyravo didelė vėjo jėgainių gamyba, o trečiadienį vėjas nurimo, generacija iš jo buvo minimali. Panaši situacija regione prognozuojama ir ketvirtadienį.

„Vėjo elektrinės gamins vidutiniškai 110 MW per valandą. Todėl ketvirtadienį vakare, augant elektros suvartojimui ir mažėjant saulės elektrinių gamybai, Baltijos šalys turės importuoti daugiau elektros iš kaimyninių valstybių, veiks didesniais kaštais veikiančios vietinės elektrinės“, – „Delfi“ teigė „Litgrid“ Strategijos departamento rinkos plėtros skyriaus vadovė Aistė Krasauskienė.

Pasak jos, vakarinį elektros kainos šuolį lemia ir nepakankami importo pralaidumai Baltijos šalyse.

„Šiuo metu dėl gedimo yra neprieinama 658 MW galios „EstLink 2“ jungtis, ribojanti galimybes importuoti pigesnę energiją iš Suomijos į Estiją. Turimų ir pilnai elektros importui išnaudojamų „NordBalt“, „LitPol Link“ ir „EstLink 1“ jungčių su Švedija, Lenkija ir Suomija neužtenka, todėl vakare gamybos apimtis didins brangesnės vietinės elektrinės Baltijos šalyse“, – sako A. Krasauskienė.

Aistė Krasauskienė

Perspėjo vartotojus

Elektros tiekėjas „Ignitis“ trečiadienį išplatino pranešimą, kuriame perspėjo vieno iš teikiamų planų vartotojus dėl elektros brangimo.

„Atkreipiame dėmesį, kad pastarosiomis dienomis dėl karštų orų, silpnos vėjo generacijos vėjo elektrinėse ir dėl karščio stipriai išaugusios elektros energijos paklausos vėsinimui, „Nord Pool“ biržoje elektros kaina yra didesnė nei įprasta.

Ketvirtadienį visą dieną elektra biržoje bus brangesnė nei buvo pastaruoju metu, o nuo 20 val. iki 21 val. jos kaina ypač išauga – iki 0,6 Eur/kWh su PVM (500,05 Eur/MWh be PVM)“, – pranešime teigia bendrovės atstovė Dalia Bražiūnaitė.

„Rekomenduojame klientams, ypač tiems, kas turi su birža susietą valandinį planą, atsisakyti nebūtino elektros vartojimo brangiausiomis valandomis“, – pridūrė ji.

„Ignitis“ atstovės teigimu, pagrindinės elektros energijos kainų šuolio priežastys yra ypač karšti orai ir stipriai išaugęs elektros energijos poreikis vėsinimui, apniukęs dangus ir dėl to mažesnė generacija saulės elektrinėse, silpna vėjo generacija.

Gaminantys vartotojai, pasak jos, dienos metu vartoja savo elektrinėse pasigamintą elektros energiją, tačiau vakare, nebesant saulės, pradeda imti elektrą iš tinklo, tai didina paklausą, kas taip pat daro įtaką elektros kainai biržoje.

Elektros kainos biržoje ketvirtadienio vakarą (Eur/MWh, be PVM). Kaip matyti, jos bus didžiausios visoje sistemoje:

Ketvirtadienio vakaro kainos elektros biržoje (Eur/MWh, be PVM)

Pastaruoju metu neigiama elektros kaina biržoje, Lietuvos kainų zonoje tapo įprastu reiškiniu, tiesa, kol kas „minusas“ tesiekia daugiausiai -10 eurų už MWh (-1 centą už kWh) (be PVM) – tokia reikšmė buvo pernai gegužės pabaigoje. O Nyderlanduose tąkart elektros kaina trumpam krito net iki -400 eurų už MWh (-40 centų už kWh).

Gegužės 22 dieną Lietuvoje valandinė kaina buvo nukritusi iki -7,41 euro už MWh (-0,741 cento už kWh).

Primename, kad sausio 5 dienos rytą, vieną valandą elektra brango iki 1479 eurų už megavatvalandę arba 1,48 euro už kilovatvalandę (be PVM).

„Litgrid“ tada komentavo „Delfi“, kad pagrindinė kainų augimo priežastis buvo šalčių nulemtas didelis elektros suvartojimas Suomijoje, Švedijoje ir kaimyninėse šalyse. Taip pat regione silpo vėjas, mažėjo vėjo generacija, ją keitė brangesnė elektros gamyba šiluminėse elektrinėse.

Sausio 5-osios vidutinė paros kaina buvo antra didžiausia per visą laiką, kai šalis dalyvauja „Nord Pool Spot“ biržoje. Išskirtinė diena Lietuvos vartotojams buvo 2022 metų rugpjūčio 17-oji, kai elektra vieną valandą brango iki 4000 eurų už MWh arba 4 eurų už kilovatvalandę.