„Siekiant ir toliau išlaikyti tvarų jų skaičiaus augimą, būtina užtikrinti paprastą, visiems aiškią ir vienodai taikomą prijungimo prie tinklo kainodarą, kuri suteiktų vartotojams daugiau skaidrumo bei stabilumo planuojant saulės elektrinių įrengimą“ – sako energetikos ministras Dainius Kreivys.

Pagal šiuo metu galiojančią tvarką, jei tinkle užtenka galių, gaminantys vartotojai prijungiami nemokamai, sumokėjęs tik už prijungimo sąlygų išdavimą. Dažnai pasitaiko, kad gaminantys vartotojai rezervuoja didesnę nei reikalinga galią, dėl ko konkrečioje tinklo vietoje laisvos galios išnaudojamos ir vėliau prisijungti panorėję gaminantys vartotojai turi sumokėti už galios didinimą.

Tokiu būdu prijungimo prie elektros skirstomųjų tinklų kainą nulemia faktinė tinklo rekonstrukcijos darbų kaina, ir prisijungimas gaminančiam vartotojui išauga iki kelių ar keliolikos tūkstančių eurų, dėl ko neretai paslaugos atsisakoma.

Be to, už atitinkamą elektros skirstomojo tinklo rekonstrukciją konkrečioje vietovėje apmoka pirmasis gaminantis vartotojas, o vėliau pateikusiems paraiškas gaminantiems vartotojams mokėti už tinklo rekonstrukciją nebereikia.

Energetikos ministerija siūlo, kad visiems gaminantiems vartotojams būtų taikomas fiksuotas VERT nustatytas prisijungimo mokestis už kiekvieną užsisakomą galios kilovatą. Naujoji tvarka įsigaliotų nuo 2025 m. kovo 1 d.

Vyriausybė šį klausimą turėtų svarstyti lapkritį. Jei ji pritartų, siūlomas pataisas turės priimti Seimas.