Antradienį Seimui pateikta Vyriausybės priimta atnaujinta Nacionalinė energetinės nepriklausomybės strategija (NENS), kurioje nubrėžta Lietuvos energetikos sektoriaus vizija iki 2050 metų. Numatyta, kad būsime visiškai energetiškai nepriklausoma, savo poreikiams energiją pasigaminanti ir ją net eksportuojanti valstybė. Kaip to pasieksime, „Delfi“ TV laidoje „Piniginiai reikalai“ buvo kalbama su energetikos ministru Dainiumi Kreiviu.

Didelius tikslus lydi ir svarbūs darbai

Pasak D. Kreivio, apskritai, NENS strategija apima du pagrindinius ramsčius – energetinį saugumą ir tikslą būti visiškai energetiškai nepriklausoma valstybe.

„Dėl saugumo – turbūt labai paprastai. Tai yra mūsų tinklų visų saugumas – ar tai būtų dujos, ar elektros tinklų saugumas taikos, krizės ir karo atveju. Tie planai turi visi būti ir mes turime būti tam pasiruošę, turėti rezervinius pajėgumus, jeigu kažkas išeina iš rikiuotės. Kalbant apie gamybą, nuosavą gamybą – mes kalbame jau labai plačiai, ne tik apie elektrą, bet kadangi per ateinančius 25 metus viskas taps elektra – kaip pasigaminti tokį kiekį elektros, kad užtektų padengti išeinančią naftą, išeinančias dujas?“, – esminius klausimus įvardijo jis.

Ministro teigimu, atsakymas į šiuos klausimus yra tik vienas.

„Yra atsinaujinantys šaltiniai, tai yra saulė, sausumos vėjas ir jūros vėjas. Po kelių šimtų metų numatyta, kad šiek tiek ir maži branduoliniai reaktoriai taip pat galėtų gaminti, bet apie tai turbūt yra atskira kalba ir visuomenės sutarimas. Tam, kad tiek galėtume turėti atsinaujinančios energetikos – reikalinga visa ekosistema. Mums reikia ir vandenilio gamybą, ir atsinaujinančio kuro gamybą, ir baterijos pertvarką atlikti – didžiulė apimtis darbų, kuriuos turime padaryti, kad pasiektume tuos tikslus, kuriuos esame užsibrėžę“, – teigė D. Kreivys.

Ar turime laiko pasiruošimui?

Anksčiau D. Kreivys žiniasklaidai yra minėjęs, kad tam tikri energetikos objektai būna fotografuojami. Pasak jo, tai – gana dažnas atvejis.

„Į tris mėnesius kartą, į du mėnesius kartą prie energetikos objektų vienas ar kitas asmuo yra sulaikomas. Tai yra tipinė šnipinėjimo schema, kada priešiškos šalies, ar tai būtų Rusijos, ar Baltarusijos siųsti įvairūs agentai, kurie stengiasi fotografuoti, filmuoti ir fiksuoti, kaip atrodo mūsų objektai“, – atskleidė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)