Nurodoma, kad per vieną liepos savaitę vidutiniškai prie tinklo buvo prijungti apie 1 065 nauji gaminantys vartotojai. Tai yra rekordinis skaičius šiais metais, nes iš viso per liepą prijungti 4 262 nauji gaminantys vartotojai, o tai virš tūkstančio daugiau nei birželį, kai jų prijungta buvo 3 tūkst.

ESO duomenimis, per liepą pajungtų naujų gaminančių vartotojų leistinoji generuoti galia siekia 45,7 megavatus (MW), o per metus toks kiekis vartotojų galės pagaminti apie 45 gigavatvalandžių (GWh) elektros energijos. Vien per liepos mėnesį savo poreikiams gaminantys elektros energiją jos pasigamino 16 proc. visos metinės generacijos.

„Vėlyvas pavasaris ar vasara yra tinkamas metas įsivertinti galimybes bei įsirengti saulės elektrinę, nes būtent šiais metų laikais gaminama daugiausia elektros energijos, o ir jos poreikis yra išaugęs – kondicionieriams, elektromobilių krovimui kelionėms, kitiems buities prietaisams. Taip pat galima pasinaudoti Aplinkos projektų valdymo agentūros teikiama parama saulės elektrinėms ir tokiu būdu vartotojams elektrinės atsiperka daug greičiau“, – pranešime sako ESO Paslaugų vystymo vadovas Lukas Čibiras.

Per liepos mėnesį visi gaminantys vartotojai į ESO tinklą patiekė 143 GWh elektros energijos: du trečdalius šio energijos kiekio sugeneravo ant klientų stogų esančios elektrinės, trečdalis yra iš nutolusių gaminančių vartotojų parkų. Liepą gaminantys vartotojai sugeneravo virš 14,6 proc. visos Lietuvos suvartotos elektros energijos. Tai yra kiek mažesnis nei birželio mėnesį pagamintas elektros energijos kiekis.

Pirmą vasaros mėnesį gaminantys vartotojai pagamino 152 GWh elektros energijos arba 16 proc. viso sunaudoto elektros kiekio Lietuvoje.

„Liepos mėnesį gaminančių vartotojų sugeneruotos elektros energijos kiekis yra šiek tiek mažesnis nei gegužę ir birželį, nes liepą generacija buvo mažesnė dėl aukštos oro temperatūros ir gana didelio skaičiaus lietingų dienų. Saulės elektrinių moduliai veikia efektyviausiai, kai yra saulėtos, apšviestos, bet šiek tiek vėsesnės dienos“, – pabrėžia ESO ekspertas.

Per liepos mėnesį ESO iš viso sulaukė 3 338 klientų paraiškų, kurie pareiškė norą tapti gaminančiais vartotojais. Dalis šių paraiškų dar yra vertinamos, o įsirengti elektrinę vidutiniškai užtrunka 24 dienas. Norint tapti gaminančiu vartotoju, reikia pateikti paraiška ESO savitarnos svetainėje. Taip pat vis dar galima pasinaudoti APVA teikiama parama saulės elektrinėms, pateikiant paraišką Aplinkos projektų valdymo agentūros internetiniame puslapyje.