Siūloma leisti elektros pertekliumi dalintis su artimaisiais

Saulėtas dienas vilnietis Andrius verčia į elektrą.

„Per metus pasigaminu maždaug apie 14-16 tūkstančių kilovatvalandžių. Suvartojimas per metus būna pas mane maždaug apie 10-12 tūkstančių kilovatvalandžių“, – teigė vyras.

Tai reiškia, kad jis sukaupia nemažą elektros perteklių ir už to pertekliaus pasaugojimą atsiskaito ta pačia elektra. Beveik trečdalį sukaupto kiekio vyras dabar dovanoja valstybei, nors mieliau atiduotų artimiesiems.

„Mano tėtė irgi turi elektrinę, bet jam neužtenka ir nebeturi galimybių prasiplėsti, nes ESO tinklas nebeleidžia. Aš su mielu noru pasidalinčiau su tėte nemokamai, kadangi tai – šeimos nariai“, – tikino Andrius.

Saulės jėgainė

Elektros perteklių padalinti tėčiui, mamai, sesei, broliui ar vaikams – tokia idėja jau Seime. Pataisas registravo Seimo narys V. Pranckietis ir sulaukė per 40 kolegų palaikymo.

„Tai – paskatinimas, kad daugiau tokių elektrinių atsirastų ant stogų kaimuose. Kaip neretai yra, vaikai gyvena mieste – su jais galėtų dalintis. Galėtų dalintis abi pusės“, – teigė pataisų iniciatorius.

Siūlymas sulaukė kritikos

Aprūpinti pertekline elektra dabar galima tik nuosavus objektus – pavyzdžiui, namą sostinėje ir sodą kaime, bet ne šeimos narius.

„Tie objektai turėtų būti elektros tiekimo sutartyje, to paties žmogaus vardu, su tuo pačiu tiekėju“, – teigė „Enefit“ vadovas Vytenis Koryzna.

Vytenis Koryzna

Kai kurie tiekėjai leidžia sumažinti nebent artimųjų elektros sąskaitas, bet ne perduoti kilovatvalandes.

„Kompensaciją už sukauptas, nepanaudotas kilovatvalandes buvo galima priskirti artimo giminaičio sąskaitai padengti“, – teigė „Ignitis“ atstovė Laura Beganskienė.

„Pinigais aš galiu pasidalinti su vaikais ir be elektros tiekėjų pagalbos. Šiuo atveju, konvertuojant į pinigus, turbūt trigubai sumažėja tos apmokėtos kilovatvalandės. Geriau jau dalintis kilovatvalandėmis“, – teigė įstatymo pataisas iniciavęs V. Pranckietis.

Energetikos ministras D. Kreivys Seimo nario siūlymui nepritaria. Sako, kad dabartinė sistema išsikreips. Tam pritaria ir reguliuotojas.

„Griauname pačią gaminančio vartotojo koncepciją. Tas gaminantis vartotojas – realiai, jis nebetampa gaminančiu vartotoju. Jis tampa gamintoju“, – teigė VERT pirmininkas Renatas Pocius.

„Aš turbūt apsirūpinu plačiai, aš tada pasistatau daug, giminėms, artimiesiems parduodu už mažesnę ar didesnę kainą ir taip toliau. Atsiranda ir komerciniai dalykai. Aš manau, to nereikėtų daryti“, – Žinių radijuje tokį siūlymą komentavo D. Kreivys.

Dainius Kreivys

Tiekėjų nuomonės taip pat išsiskiria

Per metus vilnietis Andrius tėčiui galėtų atiduoti apie 2 tūkstančius kilovatvalandžių, nieko neprašydamas mainais.

„Tikrai nemokės. Geriausiu atveju, kotletų iškeps“, – juokėsi vyras.

„Pardavėjas yra tas, kuris gauna pinigus už pardavimą. Čia yra dalinimasis. Dėl to ir rašome, kad su artimaisiais giminaičiais, nes, jeigu ta platforma pasidarytų su svetimais – tikrai tai būtų jau pirkimas-pardavimas“, – teigė V. Pranckietis.

Viktoras Pranckietis

Pasigaminti elektros daugiau, nei jos reikia vartojimui – pasirodo, ne toks jau ir retas reiškinys. Gyventojai elektros pertekliaus sukaupia milijonais.

„31 tūkstantis „Ignitis“ buitinių klientų yra gaminantys vartotojai, kurie sugeneravo ir nepanaudojo daugiau kaip 47 gigavatvalandes elektros energijos“, – teigė „Ignitis“ atstovė.

Tiesa, tiekėjų nuomonės dėl elektros dalybų taip pat išsiskiria. Vieni perduoti kilovatvalandes galėtų, bet ne už dyką.

„Viskas yra įmanoma, viską galime padaryti, bet kiekviena paslauga turi savo kainą. Jeigu lūkestis yra, kad tiekėjai kaip subsidiją tieks dar vieną nemokamą paslaugą – deja, taip nenutiks“, – aiškino „Enefit“ vadovas.

Kiti jau dabar sako, kad tokį sprendimą įgyvendinti būtų per sunku.

„Siūlymas galėtų būti svarstytinas, tačiau sunkiai įgyvendinamas dėl nustatymo, kas yra artima giminystė, kaip tą nustatyti“, – teigė „Ignitis“ atstovė L. Beganskienė.

„Klausimas – kodėl tik su giminėmis galima dalintis? Kodėl nėra siūloma, pavyzdžiui, pertekline elektros energija dalintis apskritai su bet kuriais vartotojais?“, – kėlė klausimus VERT pirmininkas R. Pocius.

Renatas Pocius

V. Pranckietis viliasi – jei Seimas palaikys siūlymą, elektros pertekliumi dalintis būtų galima jau nuo kitų metų.

Visą reportažą rasite LNK portale: