„Delfi“ skaičiavimu, garantinis tiekimas liepą kainuos 22,85 centus už kilovatvalandę – 10,65 procento ir 2,2 cento brangiau nei šį mėnesį (20,65 cento). Tai yra „Standartinio“ vienos laiko zonos plano kaina.

150 kWh sąskaita už garantinį tiekimą su šiuo planu liepą sieks apie 34,3 euro (birželį – 31 euro), o 450 kWh sąskaita – 102,8 euro (beveik 93 euro).

Garantinio elektros tiekimo kaina liepą:

Keleto kitų garantinio tiekimo planų kainos liepos mėnesį:

„Standartinio“ plano dviejų laiko zonų dienos tarifas bus 24,42 cento, nakties ir savaitgalio – 19,34 cento už kWh.

Plano „Namai“ viena laiko zona kainuos 21,28 cento, dviejų laiko zonų dienos tarifas – 22,61 cento, o naktį ir savaitgalį – 18,37 cento už kWh (papildoma dedamoji siekia 3 eurus per mėnesį).

„Namai Plius“ vienoje laiko zonoje tarifas sieks 20,91 cento, dviejų laiko zonų dienos tarifas – 22,12, nakties – 18,13 cento už kWh (papildoma dedamoji – 6 eurai per mėnesį).

Garantinis tiekimas liepą brangsta

Garantinio tiekimo kaina skaičiuojama prie praėjusio mėnesio biržos kainos pridedant 15 proc. antkainį, persiuntimo kainą ir kitas dedamąsias.

Elektra „Nord Pool Spot“ biržos Lietuvos kainų zonoje birželį, palyginti su geguže, brango 20,8 proc. iki 9,164 cento už kWh (be PVM) (gegužę buvo 7,585 cento už kWh).

Beje, paskutiniąją birželio dieną šešias iš eilės valandas Lietuvos kainų zonoje bus „nulinės“ kainos. 0 centų už kWh periodas truks 11–17 val. Lietuvos laiku. Vėliau, birželio 30 dienos vakare, valandinė kaina pasieks piką – 11,4 cento už kWh (be PVM).

Garantinio tiekimo ir nepriklausomų tiekėjų siūlomi su birža susieti planai šiuo metu skiriasi nedaug. Orientacinį palyginimą skaičiuojame su birželio mėnesio didmenine elektros kaina ir nepriklausomų tiekėjų oficialiai nurodomomis dedamosiomis (tai yra, valstybės reguliuojamos dalies kaina ir tiekėjo marža):

Šiems skaičiavimams atlikti prie birželio biržos kainos (su PVM) pridedame: „Ignitis“ atveju – 11,6 cento (valandinis planas), „Elektrum Lietuva“ – tiekėjo nurodomus 11,695 cento, o „Enefit“ atveju – 11,69745 cento. Visi skaičiavimai pateikti be mėnesio mokesčių. Priimant konkrečius sprendimus rekomenduojame dėl kainų teirautis pačių bendrovių.

Visuomeninis tiekimas nuo liepos 1 dienos atpigs iki 19,7 cento už kWh (birželį kainuoja 21,4 cento), tai yra „Standartinis“ vienos laiko zonos planas.

Visuomeninis tiekimas užtikrinamas vartotojams, kurie sunaudoja mažiausiai elektros energijos (trečiasis rinkos liberalizavimo etapas) ir nėra pasirinkę nepriklausomo tiekėjo.

Garantinis tiekimas taikomas tiems gyventojams, kurie priklauso pirmam arba antram elektros tiekimo rinkos liberalizavimo etapui, bet nepasirinko elektros tiekėjo, arba jų tiekėjas nevykdo įsipareigojimų, nutraukė veiklą.

Garantinio tiekimas nuo liepos tampa brangesnis už visuomeninį:

VERT skelbia ESO birželio pradžios duomenis, iš kurių matyti, kad nepasirinkusiųjų elektros tiekėjo vartotojų iš pirmojo ir antrojo etapų, yra apie 40 tūkst. Garantinio tiekimo klientų skaičius beveik nekinta. Visuomeninio tiekimo vartotojų yra 11 kartų daugiau – apie 457 tūkst.

Pagal įstatymą skirstomųjų tinklų operatorius turi teisę po 6 mėn. nutraukti garantinio tiekimo paslaugos teikimą vartotojams. Kol kas apie tokius atjungimus nepranešama.