„Atkreipiame dėmesį, kad dėl numatomos silpnos vėjo generacijos vėjo elektrinėse, dėl vakaro valandomis nebegeneruojamos energijos saulės elektrinėse ir dėl karščio stipriai išaugusios elektros energijos paklausos vėsinimui, „Nord Pool“ biržoje elektros kaina yra didesnė nei įprasta.

Antradienį vakare, pradedant nuo 18 val., elektra biržoje brangs“, – pranešime teigia bendrovės „Ignitis“ elektros didmeninės prekybos departamento vadovė Dovilė Morkvėnaitė.

Pasak jos, antradienį „brangiausią“ valandą kilovatvalandės kaina sieks 60,61 cento už kWh su PVM (500,90 euro už MWh be PVM).

Kaip matyti, pirmadienį ir antradienį elektros kainos brangimas „Nord Pool“ biržoje prasideda vakare ir pasiekia kulminaciją 20–21 valandą:

„Ignitis“ rekomenduoja klientams, ypač pasirinkusiems su birža susietą valandinį planą, atsisakyti nebūtino elektros vartojimo tomis valandomis.

Tuo metu fiksuotos kainos planus pasirinkusiems vartotojams tokie šuoliai yra mažiau aktualūs. O visuomeninio tiekimo (kurį užtikrina taip pat „Ignitis“) klientai apskritai kol kas moka 19,7 cento už kilovatvalandę (su visais mokesčiais) – tiek kainuoja viena laiko zona „Standartiniame“ plane. Garantinis tiekimas, kaip jau skelbė „Delfi“, rugsėjį brango ketvirtą mėnesį iš eilės.

Viena didžiausių kainų sistemoje

Lietuvos energetikos agentūra, komentuodama elektros kainų tendencijas, teigia, kad kainų šuoliai matomi per rytinį ir vakarinį vartojimo piką, kai atsinaujinančių energijos išteklių (AEI) gamyba pagal paros laiką mažesnė dėl natūralių priežasčių.

„Kol balansavimo pajėgumų nebus pakankamai, tomis valandomis, kai elektros vartojama daugiau, o pagaminama mažiau, kainos bus aukštesnės, ir atvirkščiai, esant didesnei AEI generacijai ir mažesniam vartojimui, kainos kris“, – sakoma komentare „Delfi“.

Antradienio vakarą minėtą valandą elektra Baltijos šalyse bus viena brangiausių visoje sistemoje – daugiau ji kainuos tik vokiečiams, kuriems už megavatvalandę teks pakloti 656 eurus (be PVM):

Elektros didmeninė kaina „Nord Pool“ antradienį 20–21 val. (Eur/MWh, be PVM)

Elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ pirmadienį skelbė, kad dėl perpus mažesnės vėjo elektrinių generacijos elektros kaina Lietuvoje praėjusią savaitę augo 12 proc. Panaši situacija matyti ir kitose Baltijos šalyse, Lenkijoje ir Vokietijoje. Šią savaitę turėtų būti baigtas „EstLink 2“ jungties tarp Estijos ir Suomijos remontas, tai esą atvers didesnes galimybes ateiti pigiai elektrai iš šiaurės.