Įprastai tokį atpigimą biržoje lemia inertiškų generatorių (pavyzdžiui, atominių arba dujinių) elektros gamyba arba atsinaujinančių išteklių elektrinės, nusistovėjus vėjuotiems, saulėtiems orams. Tai ypač palanku „biržinius“ valandinius turintiems vartotojams.

Nord Pool“ biržos Lietuvos kainų zonoje sekmadienį nuo 12 iki 17 valandos elektra bus ypač pigi, o 14 val. pasieks -19,96 euro už MWh arba -1,996 cento už kilovatvalandę (be PVM) reikšmę.

Pastarąjį kartą neigiama kaina išsiskyrė rugpjūčio 10 dieną, kai vieną valandą ji krito iki -10,01 euro už MWh. Tądien „minusą“ buvo galima matyti aštuonias valandas iš eilės. Sekmadienį jis laikysis net devynias valandas iš eilės (nuo 8 val. iki 17 val.) ir dar kelias valandas naktį:

Aukščiausia valandinė kaina šį sekmadienį bus 233,62 euro už MWh (23,36 cento už kWh) jau vakare, o paros vidurkis bus 39,58 euro už MWh (3,96 cento už kWh) (be PVM). Identiškos kainos bus ir kitose Baltijos šalyse.

Vertinant paros požiūriu, įspūdingiausi skaičiai bus Skandinavijoje ir Suomijoje – kai kur ir paros vidurkis bus neigiamas. Pavyzdžiui, Švedijos SE4 kainų zonoje (kurią su Lietuva jungia dabar remontuojama „NordBalt“ jungtis) visomis sekmadienio valandomis bus neigiama kaina, žemiausia jos reikšmė sieks -20,01 euro už MWh, o visos paros vidurkis nusistovės ties -4,59 euro už MWh.

Vėl išsiskiria Lenkija, kurioje dar visai neseniai būdavo aukščiausios regione elektros kainos, o štai sekmadienį vieną valandą elektra atpigs iki -39 eurų už MWh. Tiesa, paros vidurkis ten jau teigiamas ir panašus į Lietuvos.

Elektros didmeninė kaina Europoje 14 val. Lietuvos laiku (Eur/MWh, be PVM)

Visos sistemos mažiausia valandinė kaina sekmadienį bus -15 eurų už MWh, o vidutinė paros kaina sieks -2,86 euro už MWh. Tai irgi yra retas atvejis. Pirmą kartą neigiama sistemos kaina buvo fiksuota pernai liepą, vėliau tų pačių metų rugpjūtį ir dar kartą – šio rugpjūčio pradžioje. Lietuvos perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ skelbė, kad ši kaina apskaičiuojama pagal elektros kainas Skandinavijoje, o jos, kaip jau minėta, šįkart ypač žemos.

Anksčiau neigiamos kainos rekordai Lietuvoje buvo pernai gegužę, kai elektra kainavo -10,06 euro už MWh ir vėliau tų metų liepą 15 dieną, kai elektra kainavo -56,55 euro už MWh, pranešė perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“.

Vis dėlto Lietuvoje rugpjūtis yra vienas brangiausių šių metų mėnesių elektros didmeninėje rinkoje, bent jau kol kas mėnesio kainai išsilaikant virš 100 eurų už MWh arba 10 centų už kWh (be PVM) ribos.