Nuo šaldytuvo iki mikrobangės

Lietuvos energetikos agentūra (LEA) komentuoja, kad nustatyti daugiausiai elektros namuose vartojančius prietaisus gali padėti energijos matavimo įrenginiai ar išmanioji elektros apskaita.

„Įvairūs ekspertai sako, kad didžiausias „rijikas“ yra šaldytuvas, apie 22 proc. visų elektros energijos sąnaudų (…) Kiti – elektros kaitlentė ir skalbimo mašina. Skalbimo mašinai pagrindiniai du patarimai: skalbti pilnai apkrautą, nes tuomet galima sutaupyti iki 20 eurų per metus – apibendrinant skaičiuojant. Ir jeigu yra įmanoma, tiesiog naudoti šaltesnį vandenį“, – „Delfi“ televizijos laidoje „Verslo tema“ kalbėjo LEA direktorė Agnė Bagočiutė.

LEA detalizuoja, kad pilnai apkrovus skalbimo mašiną galima sutaupyti apie 16 Eur per metus, o skalbiant šaltame vandenyje elektros sąnaudos sumažinamos apie 90 proc. – vienas skalbimas gali sutaupyti 1,3 kWh elektros energijos ir iki 59 Eur per metus. Išnaudojant naktinį tarifą, skalbiant naktį galima sutaupyti iki 21 Eur per metus.

Agnė Bagočiutė

O efektyviai naudojant šaldytuvą, reikėtų ilgai nelaikyti pravirų durelių, nuvalyti durelių gumines tarpines, periodiškai atitirpinti šaldytuvą, taip pat nustatyti jame kiek galima aukštesnę temperatūrą: vienu laipsniu padidinę temperatūrą, sutaupysite 6 proc. energijos, arba apie 7,88 Eur per metus.

LEA teigimu, toliau rikiuojasi elektrinė orkaitė, patalpų apšvietimas ir kiti prietaisai.

„Naudinga pakeisti ir apšvietimo lemputes į taupesnes: viename kambaryje apšvietimu naudojantis 1500 valandų per metus, galima sutaupyti nuo apie 18 Eur per metus. Elektriniame virdulyje reikėtų užvirinti vandens pagal poreikį, bet ne daugiau. Jei kaskart įpilamas pilnas pvz. 1,7 l tūrio virdulys, kai tereikia vieno puodelio virinto vandens, per metus patiriamos papildomai apie 13 Eur išlaidos“, – sakoma komentare.

Pasak agentūros, stebint savo energijos suvartojimą, žmonių energijos vartojimo įpročiai gali pasikeisti ir taip sutaupoma apie 5 proc. energijos.

Elektros tiekėjas „Elektrum Lietuva“ teigia, kad jei išvykstama ilgesnių atostogų, patariama iš elektros lizdo išjungti ir vandens šildytuvą ir šilumos siurblį, pagalvoti, ar negalima pakeisti šaldytuvo ir šaldiklio temperatūros, kad šie įrenginiai naudotų mažiau elektros energijos.

„Planuojant ilgesnę išvyką rekomenduojama pasirūpinti šaldytuvu – suvartoti ar su savimi pasiimti trumpo galiojimo maisto prekes, o patį įrenginį galbūt net išjungti. Šis elektros prietaisas yra itin imlus elektrai“, – pranešime teigia „Elektrum Lietuvos“ produktų vystymo vadovas Mantas Kavaliauskas.

Mantas Kavaliauskas

Tiesa, anot specialisto, kai kurie išmanūs, naujos kartos įrenginiai – tie patys šaldytuvai ar šilumos siurbliai – savyje patys turi atostogų režimą, kuris sumažina energijos suvartojimą iki minimumo. Tad ne visus prietaisus ir ne visais atvejais būtina išjungti – tai priklauso nuo įrenginio funkcijų ir, žinoma, laikotarpio, kuriam išvykstate.

Energijos „vampyrai“

Jeigu šaldytuvas ar skalbimo mašina nuolat atlieka konkretų darbą, tai dalis prietaisų tiesiog „tūno“ naudodami elektrą, kai tai nebūtina.

„Elektros energija eikvojama ne tik aktyviai naudojantis elektros prietaisais, bet ir jiems veikiant budėjimo režimu. Tad nepasirūpinus tokiais prietaisais prieš atostogas, po jų gali laukti šiokia tokia staigmena“, – sako „Elektrum Lietuvos“ ekspertas.

Skaičiuojama, kad tokia energija, dar vadinama fantomine arba „vampyrine“, gali sudaryti iki 15 proc. visos namuose sunaudojamos elektros energijos.

„Prieš išvykstant atostogauti patariama iš elektros lizdo atjungti interneto maršrutizatorių ir kitus nenaudojamus buities prietaisus. Tai – virtuvėje esantys tokie įrenginiai, kaip elektrinis arbatinukas, kavos virimo aparatas, skrudintuvas, mikrobangų krosnelė, kiti namų apyvokos daiktai, pavyzdžiui, robotas siurblys.

Taip pat verta nepamiršti ir pramogoms naudojamų įrenginių: stalinio ar nešiojamo kompiuterio, žaidimų konsolės bei televizoriaus. Jie, net ir esantys budėjimo režime, gali sunaudoti iki 10 proc. visos savo suvartojamos elektros energijos“, – sako M. Kavaliauskas.

LEA taip pat pažymi, kad taupant energiją, svarbu išjungti ir nenaudojamą įrangą: pavyzdžiui, per naktį arba dienos metu nesant namuose neišjungta bevielio tinklo stotelė gali papildomai „kainuoti“ apie 9 Eur per metus. Visos paminėtos sumos priklauso nuo įrenginių efektyvumo, naudojimo trukmės, vartotojų įpročių ir kt.

Keli patarimai, kaip taupyti elektrą:

Dar viena įrenginių grupė: pasenusi technika

Bendrovės „Ignitis“ privačių klientų vadovas Andrius Kavaliauskas atkreipia dėmesį, kad daugiau elektros su laiku vartoja seni įrenginiai.

„Pirmasis raudonas šauktukas: jeigu yra namuose pakankamai nemažai senų įrenginių, ar tai būtų senas šaldytuvas, ar šaldiklis ar dar kas nors – jau reikėtų pasižiūrėti.

Bet klientams čia paprastai pritrūksta informacijos. Ir informaciją geriausiai gauti iš išmanaus skaitiklio“, – laidoje „Verslo tema“ kalbėjo A. Kavaliauskas.

Išmaniąją apskaitą turinčių klientų skaičius Lietuvoje tuoj priartės prie milijono. Eksperto teigimu, elektros tiekimo rinkoje yra galimybių pasitikrinti kas valandą, koks yra vartojimas.

„Pradėję žiūrėti valandinį suvartojimą jau jie pamato tam tikras tendencijas. Ir iš tikrųjų turime labai daug situacijų, kai žmonės randa sugedusius prietaisus, vartojančius, „siurbiančius“ beprotiškai daug elektros energijos – vien pažiūrėjus į tą suvartojimo grafiką, ką šiuo metu labai lengva padaryti“, – sako A. Kavaliauskas.

Išmanumas ir laikinas nevartojimas

Tęsiant su birža susietų, valandinių planų temą atkreiptinas dėmesys į aktyvesnį ne tik žmogaus įsitraukimą, bet ir išmanios įrangos naudojimą.

„Kai sakau „biržinis planas“, tai tas valandinis planas, kai kinta kas valandą, jį pasirinkę mūsų klientai sutaupo nuo kelių iki keliolikos procentų, bet turime klientų, kurie sutaupo ir 20-30 proc., tačiau čia reikia aktyvaus įsikišimo, aktyvaus stebėjimo“, – sako „Ignitis“ privačių klientų vadovas A. Kavaliauskas.

Andrius Kavaliauskas

Jis priminė ir dar vieną labai svarbią elektros suvartojimo sritį – transportą.

„Turiu vieną labai konkretų pavyzdį, kur jau automatizuota, pavyzdžiui, elektromobilių įkrovimas. Jeigu klientas turi valandinį biržinį planą, turi elektromobilį ir užsisakęs konkrečią paslaugą, kad tą elektromobilį būtų galima krauti tiktai tada, kada biržos kaina yra pati žemiausia, – jam jau nieko galvoti nereikia, jis vakare prijungia elektromobilį, nusistato, kad nori mažiausių kainų ir elektromobilis krauna tik tada“, – sako „Ignitis“ atstovas.

Pašnekovas įsitikinęs, kad panašių sprendimų daugės ir leis žmonėms taupyti elektrą bei pinigus dar efektyviau.

Tuo metu „Elektrum Lietuva“ rekomenduoja išvykstant atostogų arba vadinamųjų darbostogų, apsvarstyti galimybę įspėti tiekėją.

„Užpildyti laikino nevartojimo prašymą galima itin lengvai ir greitai prisijungus prie savitarnos svetainės. To nepadarius, vėliau gali būti gaunamos sąskaitos su priskaitytu suvartojimu, apskaičiuojamu pagal jūsų vartojimo vidurkį.

Kitas būdas – kas mėnesį deklaruoti, kad nebuvo suvartota elektros energijos. Kuris variantas yra priimtinesnis ir patogesnis, reikėtų nuspręsti pačiam elektros energijos vartotojui. Svarbiausia, kad tai padėtų efektyviai sumažinti išlaidas elektrai, dėmesį skiriant ramioms atostogoms“, – teigia bendrovė.

Apie oro kondicionierius ir galimybes taupyti rašoma aptariant konkretų Vilniaus gyventojos atvejį, o apie elektros rinkos tendencijas ir labiausiai laiminčias vartotojų grupes galima skaityti ČIA.

Vidutinė elektros liepos mėnesio kaina „Nord Pool“ biržoje kol kas viršija 10 centų už kilovatvalandę ribą (be PVM ir reguliuojamos kainos dalies). Pastaraisiais mėnesiais elektra rinkoje brango.