Stabilus brangimas

„Delfi“ skaičiavimu, garantinis tiekimas rugsėjį kainuos 24,98 cento už kilovatvalandę – 5,2 procento ir 1,24 cento brangiau nei šį mėnesį (23,74 cento). Tai yra „Standartinio“ vienos laiko zonos plano kaina.

150 kWh sąskaita už garantinį tiekimą su šiuo planu rugsėjį sieks 37,5 apie euro (rugpjūtį – 35,6 euro), o 450 kWh sąskaita – 112,4 euro (106,8 euro).

Garantinio elektros tiekimo kaina rugsėjį:

Keleto kitų garantinio tiekimo planų kainos rugsėjį:

„Standartinio“ plano dviejų laiko zonų dienos tarifas bus 26,55 cento, nakties ir savaitgalio – 21,47 cento už kWh.

Plano „Namai“ viena laiko zona kainuos 23,41 cento, dviejų laiko zonų dienos tarifas – 24,74 cento, o naktį ir savaitgalį – 20,5 cento už kWh (papildoma dedamoji siekia 3 eurus per mėnesį).

„Namai Plius“ vienoje laiko zonoje tarifas sieks 23,04 cento, dviejų laiko zonų dienos tarifas – 24,25, nakties – 20,26 cento už kWh (papildoma dedamoji – 6 eurai per mėnesį).

Garantinio tiekimo kaina skaičiuojama prie praėjusio mėnesio biržos kainos pridedant 15 proc. antkainį, persiuntimo kainą ir kitas dedamąsias.

Elektra „Nord Pool Spot“ biržos Lietuvos kainų zonoje rugpjūtį, palyginti su liepa, brango 9,7 proc. iki 10,7 cento už kWh (be PVM) (liepą buvo 9,802 cento už kWh) (be PVM). Rugpjūtis yra brangiausias šių metų mėnuo po sausio, kai elektra buvo vos 1 centu brangesnė – 11,7 cento už kWh.

Garantinio ir nepriklausomo tiekimo kainų palyginimas

Jeigu skaičiuotume nepriklausomų tiekėjų biržos planus su rugpjūčio rinkos kaina ir jų skelbiamomis dedamosiomis (tai yra, valstybės reguliuojamos dalies kaina ir tiekėjo marža), matysime, kad šįkart garantinis tiekimas jau yra šiek tiek brangesnis.

Tačiau pridėjus pačių tiekėjų (ne ESO) mėnesio mokesčius, sąskaita gali būti didesnė jau nepriklausomame tiekime, jeigu suvartojimas nėra didelis (augant suvartojimui mėnesio mokesčio poveikis kilovatvalandės kainai mažėja).

Kilovatvalandės kainos skaičiavimuose prie liepos biržos kainos (su PVM) pridedame: „Ignitis“ atveju – 11,6 cento, „Elektrum Lietuva“ – 11,595 cento, o „Enefit“ atveju – 11,697 cento. Mėnesio sąskaitą skaičiuojame su 150 kWh mėnesio suvartojimu ir pridedame mėnesio mokesčius: „Ignitis“ taiko 1,36 euro mokestį, „Elektrum Lietuva“ – 1,5 euro, o „Enefit“ – 2 eurus.

Priimant konkrečius sprendimus rekomenduojame dėl kainų teirautis pačių bendrovių, jų skaičiavimai gali skirtis.

Kai kurie tiekėjai yra pateikę konkrečias prognozuojamas sąskaitas: „Ignitis“ su biržos (valandiniu) planu nuo rugsėjo už 150 kWh suvartojimą paprašytų 36,6 euro sąskaitos (čia jau įskaičiuotas 1,36 euro mėnesio mokestis). „Enefit“ skaičiuoja, kad sąskaita už tokį suvartojimą būtų 31,55–40,55 euro (intervalas nurodomas, nes kaina priklauso nuo „Nord Pool“ kainos 12 mėn. vidurkio).

Savo ruožtu visuomeninis tiekimas nuo liepos 1 dienos atpigęs iki 19,7 cento už kWh, tai yra „Standartinis“ vienos laiko zonos planas. Visuomeninis tiekimas užtikrinamas vartotojams, kurie sunaudoja mažiausiai elektros energijos (trečiasis rinkos liberalizavimo etapas) ir nėra pasirinkę nepriklausomo tiekėjo.

Per pastaruosius 12 mėnesių visuomeninio, garantinio tiekimo ir biržos kainos judėjo šiomis kryptimis:

Garantinis tiekimas taikomas tiems gyventojams, kurie priklauso pirmam arba antram elektros tiekimo rinkos liberalizavimo etapui, bet nepasirinko elektros tiekėjo, arba jų tiekėjas nevykdo įsipareigojimų, nutraukė veiklą.

VERT skelbia liepos pradžios duomenis, iš kurių matyti, kad nepasirinkusiųjų elektros tiekėjo vartotojų iš pirmojo ir antrojo etapų ir toliau yra apie 40 tūkst. Garantinio tiekimo klientų skaičius beveik nekinta. Visuomeninio tiekimo vartotojų yra 11,5 karto daugiau – apie 460 tūkst.