Daugelis ekspertų mano, kad Kinija tiesiog nori kurį laiką nepirkti naftos ir energijos išteklių ir palaukti kainų korekcijos. Būtent tokios nuomonės laikosi bendrovės „Arbat Capital Management“ direktorių tarybos pirmininkas Aleksejus Golubovičius. Jo teigimu, taip yra dėl dviejų priežasčių. Pirmiausiai dėl Kinijos politikos dėl mineralų išteklių atsargų formavimo – dabar kinai bando pristabdyti ir geležies rūdos, vario pirkimą, kad numuštų kainą, o vėliau toliau formuotų rezervus, tik mažesnėmis sąnaudomis.

Ekspertas taip pat mano, kad Kinija laukia tam tikros dolerio korekcijos. „Jei dolerio vertė padidės 3-4 proc., pradės pirkti naftą mažesnėmis kainomis, o artimiausiomis savaitėmis dėl dolerio kurso kaina veikiausiai sumažės. Galvoju, kad Kinija kas 2-3 mėnesius pakartos tokius veiksmus“, – teigė A. Golubovičius.

Per pastarąsias 75-ias prekybos dienas naftos kotiruotės pakilo beveik 2 kartus, pramoniniai metalai taip pat žymiai pabrango. Tad kas šiuo metu yra pagrindinė žaliavos kainų pasikeitimo priežastis – pasaulinės ekonomikos pakilimas, paklausa iš Kinijos pusės ar dolerio nusilpimas, klausia leidinys. Pavyzdžiui, bankas „Societe General“ vienoje iš naujausių apžvalgų pabrėžė, kad dar anksti kalbėti apie pasaulinės ekonomikos atgimimą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją