„Žiūrint pagal kryptį kaip judame, matoma, kad visą savo aprūpinimą mes pasieksime anksčiau. Iš šios dienos taško mums atrodo, kad 2028 metai yra tie metai, kuomet mes aprūpinsime visus mūsų poreikius. Šiuo metu (pasigaminame – ELTA) apie 60 proc. ir manau, kad metų gale mes priartėsime prie 65 proc.“, – LRT radijui teigė ministras.

D. Kreivio teigimu, lapkritį ministerija planuoja paskelbti dar du kvietimus po 25 mln. eurų paramai elektrinėms įsigyti. O iki metų pabaigos, skaičiuojama, bendra paramos suma sieks apie 140 mln. eurų.

„ Nuo metų pradžios bendra suma tikriausiai sieks apie 140 mln. eurų visoms priemonėms. (…) Gyventojai kiekvienais metais gauna apie 150 mln. eurų paramos įsirengti tiek saulės elektrines, tiek įkrovimo stoteles ar šilumos siurblius ir tai deda stiprų pamatą mūsų šalies energetiniai nepriklausomybei“, – tikino D. Kreivys.

ELTA primena, kad kaip numatyta Seimo priimtoje Nacionalinėje energetinės nepriklausomybės strategijoje (NENS), iki 2030 m. Lietuvoje planuojama įrengti du bendros 1,4 MW (megavatų) galios jūrinio vėjo parkus, o iki 2050 m. vėjo parkų galia turi didėti iki 4,5 GW (gigavatų).

Be to, strategijoje numatoma ir saulės jėgainių sausumoje plėtrą. Iki 2030 metų Lietuvoje būtų įrengta 4,1 GW saulės šviesos energijos elektrinių, planuojama, kad iki 2050 m. saulės šviesos energijos elektrinių galia pasiektų 9 GW.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją