Ministras: tai yra rinkos sąlygos

„Elektros kaina negali būti linija. Mes visą laiką skaičiuojame vidutinę mėnesio kainą, tai ir skaičiuokime ją. Pašokinėjimas aukštyn, žemyn yra – čia nieko nepadarysi. Tai yra rinka. Elektros, šilumos tiekimas vyksta rinkos sąlygomis.

Turbūt pas A. Lukašenką kaina yra nustatyta, mes turime kitokias taisykles“, – žurnalistams trečiadienį kalbėjo ministras Dainius Kreivys.

Pasak jo, elektros kainos „Nord Pool“ biržoje gali išlikti aukštos visą savaitę, nes vyksta remontai šiaurėje.

Dainius Kreivys

„Visą šią savaitę turėsime pakankamai aukštą kainą, bet kainos yra žemesnės negu praėjusiais metais ir šį mėnesį bus žemesnės negu praėjusiais metais. Pagrindinės (šuolio – red.) priežastys – Suomijoje du blokai remontuojami, Latvijoje – du dujiniai blokai, Lietuvoje – 9-tas blokas.

Tai realiai nemaža dalis dujinių pajėgumų, – kurie užtikrina balansą ir leidžia gaminti elektrą, kada jos nėra, – šiuo metu yra remonte. Tokią situaciją turime dėl remonto. Daugumos šios įrangos remontas pasibaigs maždaug 10–11 dieną ir situacija iš esmės keisis“, – teigia D. Kreivys.

Pasak jo, Elektrėnų komplekse taisant 9-ąjį kombinuoto ciklo bloką (KCB) veikia senesnis 8-asis (taip pat dujinis).

„Dirba 8-tas blokas, bet dirbant jam vis tiek neužtenka pajėgumų ir atsiranda mažiukai elektros gamintojai, kurie tą elektros kainą pakelia. Tačiau nepamirškime, kad Rygos TEC’ai stovi, Suomijos elektrinės stovi – tai yra pagrindinė priežastis. Bet dar kartą pasikartosiu: kaina spalio mėnesį bus tikrai žemesnė, čia yra 100 proc.“, – sakė ministras.

Mėnesio vidutinių kainų palyginimas 2022–2024 metais:

Jis pakartojo, kad reikėtų orientuotis ne į tokius pavienius pikus, o į vidutinę kainą.

„Tai nekelkime panikos kiekvieną kartą, kai kainos pakyla ar nusileidžia. Žiūrėkime mėnesio kainą. Mėnesio kaina bus žemesnė, tą aš galiu garantuoti. Ir rugsėjo buvo žemesnė, ir spalio bus žemesnė“, – sako ministras.

Kilovatvalandės kaina pašoka iki 35–50 centų

Spalio 2 dienos rytą Lietuvos kainų zonoje valandinė elektros kaina augo iki 500,8 euro už megavatvalandę arba 50 centų už kilovatvalandę (be PVM). Paros vidurkis bus 24,1 cento už kWh, o žemiausia valandinė kaina – 8 centai. Tai kol kas yra antra brangiausia para šiais metais.

Spalio 3 dieną, ketvirtadienį, tokių pikų nebus, bet kainos vis tiek aukštos: maksimumas – ties 34,5 cento, minimumas – 8,2 cento, o paros vidurkis – 18,8 cento (žr. infografiką žemiau).

Elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ antradienį komentavo „Delfi“, kad aukštos elektros kainos pirmoje trečiadienio pusėje bus visame Suomijos ir Baltijos šalių regione, o pagrindinė priežastis – numatoma itin maža vėjo jėgainių generacija.

„Taip pat Suomijoje vis dar remontuojamos dvi branduolinės jėgainės: „Olkiluoto 2“ 890 MW ir „Loviisa“ 507 MW galios reaktoriai. Abu juos planuojama įjungti šios savaitės pabaigoje.

Lietuvoje taip pat vakar (pirmadienį – red.) pradėtas planuotas Lietuvos elektrinės 9 bloko remontas (galia 455 MW), kuris tęsis iki spalio 12 dienos“, – rašoma komentare.

Atkreiptinas dėmesys, kad tai yra didmeninės elektros kainos. Galutinę kainą vartotojui kartu sudaro infrastruktūros mokesčiai ir nepriklausomo tiekėjo mokesčiai, jeigu vartotojas yra jį pasirinkęs.

Vadinamuosius biržos valandinius planus pasirinkusiems vartotojams rekomenduojama atitinkamai pritaikyti savo elektros vartojimą, pavyzdžiui, išjungti nebūtinus įrenginius, o stambesniais naudotis tuomet, kai kainos nuslūgs.