„Balandžio 14 d., kai Lietuvoje vien vėjo ir saulės jėgainės pagamino daugiau nei 83 proc. reikalingos energijos, buvo fiksuota mažiausia dienos vidutinė kaina nuo 2018 metų, kuri siekė 1,53 euro už MWh“, – penktadienį, LEA 5 metų apžvalgos metu, teigė D. Balčiūnas.

Anot analitiko, remiantis naujausiais rinkos duomenimis, iki 2024 m. pabaigos elektros kaina gali siekti apie 80–90 eurų/MWh elektros kainą.

„Dėl netolygios atsinaujinančių energijos išteklių generacijos regione, vartojimo pokyčių, temperatūros ir regioninių infrastruktūrinių aspektų, tarp kurių yra ir „NordBaltremontas, kainos svyruoja. Tačiau šie svyravimai nebėra tokie ženklūs, kokie fiksuoti 2022 metais“, – aiškino jis.

Anot agentūros, pastaraisiais mėnesiais buvo laikotarpių, kai didmeninės elektros kainos beveik pasiekė istorines žemumas – balandžio 8–14 d. kainos vidurkis siekė 27,4 euro/MWh.

Visgi, LEA atstovai sako, kad remonto darbai, ribojantys Lietuvos ir Švedijos elektros jungties „NordBalt“ pralaidumą, bent pusmečiui gali sustiprinti kainų svyravimą ir jas kiek padidinti.

„Galima pasakyti, kad artimiausią pusmetį bus galimi kainų svyravimai ir aukštesnė kaina, nes šiuo metu, be „NordBalt“, dar ir su Suomija veikia pusė jungties. Juos matome ir dabar, nes pastaruoju metu elektros kainos yra kiek didesnės“, – aiškino LEA direktorė Agnė Bagočiūtė.

„Iš tikrųjų, „NordBalt“ jungties apribojimai tikrai turės įtakos ir kainos dėl to gali išaugt, tas dalykas atsilieps“, – antrino LEA Energetikos duomenų analizės centro laikinasis vadovas Vytenis Gudelis.

ELTA jau anksčiau pranešė, kad nuo liepos 8 dienos vyks 700 MW galios elektros „NordBalt“ jungties su Švedija remonto darbai. Numatoma, kad vykdant remonto darbus jungtis bus ribojama iki 50 proc. galios, rinkai paliekant 350 MW. Šie darbai Švedijoje vyks iki spalio 20 dienos.

„NordBalt“ jungtis nuo 2016 metų.

Vartotojams palankiausi buvo tiekimo planai su nefiksuota kaina

LEA taip pat pateikė, kad 2024 m. pradžioje nepriklausomų tiekėjų siūlomos vidutinės kilovatvalandės (kWh) fiksuota kaina buvo 21 proc. mažesnės nei 2022 m. antrojo ketvirčio metu. Tarp visų elektros tiekėjų, daugiausiai per 24 m. mėn. laikotarpį fiksuoto kainos plano tarifai sumažėjo 24 proc., o mažiausiai – 19 proc.

Agentūros pateiktoje analizėje pastebima, kad tuo metu planų su nefiksuota kaina tarifai sumažėjo 27 proc.

Per paskutinių 24 mėn. laikotarpį vidutinis planų su fiksuota elektros kaina tarifas, siekęs 33 centus už kWh yra 13 proc. didesnis už planų su nefiksuota elektros energijos kaina – 0,29 centai už kWh.