Agentūros duomenimis, gamtinių dujų kainų vidurkis, palyginti su ankstesne savaite, Nyderlandų prekybos taške TTF pakilo nuo 36,5 iki 37,9 euro už megavatvalandę (MWh). Skelbiama, kad Europos dujų saugyklos šiuo metu užpildytos apie 89,4 proc., o Inčukalnio – apie 69 proc.

Rugpjūčio 12–16 dienomis per Klaipėdos SGD terminalą rinkai buvo patiekta 158,4 GWh gamtinių dujų. Iš Lenkijos praėjusią savaitę nebuvo gauta dujų, o Lietuvos biodujų gamyklose pagaminta 2,03 GWh dujų.

Vidutinė nagrinėjamos savaitės Brent naftos kaina siekė 81,2 USD/bbl ir tai 4,4 proc. didesnė kaina nei ankstesnę savaitę, kai siekė 78 USD/bbl. Prognozuojama, kad ateinančiais metais Brent nafta vidutiniškai gali kainuoti apie 73–80 USD/bbl.

Tuo metu degalai, pasak LEA, aptariamu laikotarpiu pigo. Benzino vidutinės kainos visose lyginamose valstybėse sumažėjo 0,4–1,6 procento. Dyzelino vidutinės kainos taip pat visose lyginamose valstybėse sumažėjo 0,4–2,9 procento.

Tarp Baltijos šalių degalai pigiausi Lietuvoje. Skirtumas tarp benzino ir dyzelino vidutinių kainų Lietuvoje padidėjo ir sudaro 0,057 Eur/l. Palyginti su ES šalių degalų kainų vidurkiais, Lietuvoje benzino vidutinė kaina mažesnė 14,4 proc., o dyzelino – 11 proc. mažesnė.

Biokuro kaina Lietuvoje buvo 5 proc. didesnė nei ankstesnę savaitę ir siekė 18,7 Eur/MWh. Nagrinėjamu laikotarpiu biokuras Lietuvoje išliko pigesnis nei Latvijoje, kur jis kainavo 20,98 Eur/MWh.

Aptariamu laikotarpiu augo ir elektros kaina. Agentūros duomenimis, didmeninių elektros kainų vidurkis Lietuvoje padidėjo nuo 95,4 Eur/MWh iki 105,6 Eur/MWh. Tai antras didžiausias vidurkis šiais metais, nusileidžia tik pirmai metų savaitei, kai siekė 201,23 Eur/MWh.

Nagrinėjamą savaitę Lietuvos nacionaliniai elektros generacijos pajėgumai pagamino 66 proc. visos suvartotos energijos, likęs vartojimui reikalingas elektros kiekis importuotas iš Švedijos ir Lenkijos.

Lietuvoje elektros energijos vartojimas, palyginti su ankstesne savaite, sumažėjo 5,1 proc. – iki 208,9 GWh. Bendra elektros gamyba mūsų šalyje, palyginti su ankstesne savaite, padidėjo 0,9 proc. ir siekė 137,7 GWh.

Daugiausiai elektros energijos per savaitę pagamino saulės elektrinės – 49,5 GWh. Vėjo elektrinės generavo 38,1 GWh elektros energijos, hidroelektrinės – 18,1 GWh, šiluminės elektrinės – 20,0 GWh

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją