Pasak LEA, apklausus daugiau kaip 30 saulės moduliais prekiaujančių ir saulės elektrines įrengiančių įmonių, nustatyta, kad šių metų gegužę vidutinė 1 kW galios saulės modulių kaina buvo 19 proc. mažesnė nei balandį, kai panašių saulės modulių kaina siekė 272 eurus.

Šių metų balandžio–gegužės LEA duomenimis, 10 kW galios saulės elektrinės modulių kaina vidutiniškai sudaro apie 38 proc. visos saulės elektrinės įrengimo kainos. Priklausomai nuo modulio techninių parametrų, naudojamos technologijos ir tipo bei gamintojo šalies, vidutinė pigesnių, mažesnio efektyvumo ir trumpesnio naudojimo laiko 10 kW modulių kaina gali būti apie 2 430 eurų, o brangesnių, ilgaamžiškesnių ir efektyvesnių – apie 4 285 eurų.

Išplatintame pranešime pažymima, kad įsirengti pigesnę 10 kW saulės elektrinę vidutiniškai gali kainuoti apie 6 279 eurų, brangesnę elektrinę – apie 8 600 eurų ir daugiau.

Nuo 2022 metų LEA atlieka saulės modulių kainų rinkoje stebėseną, siekdama įvertinti, kaip jos keičiasi, ir kaip kinta investicijų į saulės elektrines atsiperkamumas.

Birželio 13 dienos ESO duomenimis, Lietuvoje gaminančių vartotojų yra kiek daugiau nei 107 tūkstančiai. Pernai jų buvo apie 89 tūkst. ir, palyginti su 2022-aisiais, padaugėjo dvigubai.

Pagal gaminančių vartotojų saulės elektrinių įrenginių galią, tenkančią 1 tūkst. gyventojų, pirmauja Vilniaus ir Kauno rajonų savivaldybės, kuriose tūkstančiui gyventojų tenka apie 700 kW galios. Mažiausiai saulės elektrinių galios tūkstančiui gyventojų tenka Visagino ir Neringos savivaldybėse – vidutiniškai 58 kW.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją