Trečdalį paros – neigiama elektros kaina

Nord Pool“ biržos Lietuvos kainų zonoje šeštadienį nuo 10 val. ryto iki 19 val. susiformuos neigiamų ir nulinių kainų metas, o protarpiais kaina smuks iki -10,01 euro už megavatvalandę arba iki -1,001 cento už kilovatvalandę (be PVM). Tai panašu į pernai gegužę pasiektą neigiamos kainos rekordą šalyje, tačiau tuomet minus 1 cento riba buvo viršyta labiau.

Aukščiausia valandinė kaina šį šeštadienį bus 139 eurai už MWh (13,9 cento už kWh), o paros vidurkis – 54,58 euro už MWh (5,458 cento už kWh) (be PVM). Identiškos kainos bus ir kitose Baltijos šalyse.

Elektrum Lietuva“ produktų vystymo vadovas Mantas Kavaliauskas daro prielaidą, kad elektros kainą Lietuvoje nulems orų ir savaitgalio vartojimo specifika.

„Galima spėti, kad didžiausią įtaką rytojaus (šeštadienio – red.) kainų pokyčiams turės prognozuojama didesnė gamyba iš atsinaujinančių energetikos šaltinių, vėjo elektrinių, ir žemas elektros poreikis minėtu periodu. Tai, kas būdinga savaitgaliams“, – „Delfi“ komentavo M. Kavaliauskas.

Papildyta sekmadienio, rugpjūčio 11 d. kainomis:

Sekmadienį elektros kaina Lietuvoje taip pat išsiskirs neigiamomis reikšmėmis – vieną valandą ryte ir nuo pietų iki vakaro bus neigiamų kainų laikotarpis, kai elektra protarpiais pigs iki -7,01 euro už MWh (arba -0,7 cento už kWh). Plačiau infografike:

Energetikos ekspertas Martynas Nagevičius yra komentavęs naujienų portalui, kad tokias kainas lemia už paklausą didesnė elektros pasiūla, energijos gamybos struktūra, šilti orai ir kiti veiksniai.

„Neigiamos kainos formuojasi tada, kai rinkos pasiūla viršija rinkos paklausą prie teigiamų kainų. Tai reiškia, atsiranda gamintojų, kurie linkę geriau susimokėti papildomai už jų pačių pagamintą elektrą, negu kad laikinai porai valandų sustabdyti elektrinę.

Čia dažniausiai būna atominės arba stambios anglinės elektrinės, kadangi sustojimo ir paleidimo kaštai yra tokie dideli, kad jiems geriau primokėti“, – sako M. Nagevičius.

Tokie neigiamų kainų laikotarpiai naudingi daliai vartotojų, ypač pasirinkusių lanksčią valandinę apskaitą. Tarkime, jie gali krautis kaupiklį, elektromobilį, daugiau vartoti būtent tomis valandomis, kai kaina biržoje neigiama.

„Kuo daugiau suvartojimo klientas perkels į minusinę valandą, tuo galutinė mokėtina suma (mėnesinė sąskaita) bus palankesnė klientui“, – „Delfi“ anksčiau komentavo „Ignitis“ atstovė Laura Beganskienė, kalbėdama apie valandinius biržos planus turinčius klientus.

Kitose Europos šalyse matyti dar ryškesni kritimai

Beniliukso valstybėse (kaip neretai nutinka), valandiniai „minusai“ šeštadienį dar ryškesni. Šiuo atveju visoje sistemoje pirmauja Belgija, kurioje kilovatvalandės kaina bus -5,8 cento. Nyderlanduose elektra popietę kainuos -5,2 cento.

Išsiskiria ir Lenkija, kuri palyginti neseniai dėl savo anglies jėgainių turėdavo aukštesnes nei regionas kainas, o štai šeštadienį varžysis su Vakarų Europa dar mažesne nei olandai valandine kaina – 5,23 cento už kWh.

Vis dėlto Lenkijoje vidutinė paros kaina bus didesnė už fiksuojamą Lietuvoje.

Šeštadienio, 13–14 val. kainos iliustracija „Nord Pool“ biržoje: nors Lietuvoje kaina bus maža, kitur ji – dar mažesnė:

Elektros didmeninės valandinės kainos šeštadienį bus neigiamos daugelyje Europos šalių

Skandinavijoje ir Suomijoje net paros vidurkis bus neigiamas: nes elektros kaina žemiau nulio laikysis po 17 valandų iš eilės, o virš nulio pakilusios kainos bus palyginti žemos. Tad Suomijoje vidurkis bus -0,27 cento už kWh, Norvegijos vienoje iš zonų sieks -0,19 cento, o visoje Švedijoje kainos – nuo -0,27 iki -0,63 cento už kWh.

Beje, į Lietuvą atitekėti pigesnei elektrai iš Skandinavijos dabar sunku dėl remontuojamos „NordBalt“ jungties, o elektra Švedijoje, kaip minėta, šeštadienį bus tikrai pigesnė: tam tikromis valandomis kris iki -4 centų už kWh SE4 zonoje (kuri ir susieta su Lietuva per šią elektros magistralę).

Lietuvos perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ yra skelbusi, kad visos sistemos kaina apskaičiuojama pagal elektros kainas Skandinavijoje. Tad nenuostabu, kad sistemos paros kaina šeštadienį bus neigiama: -0,16 cento už kWh. Tai irgi retas atvejis. Pirmą kartą tai fiksuota pernai liepą, vėliau tų pačių metų rugpjūtį buvo pranešta apie jau rekordinį paros „minusą“ sistemoje (paros vidurkis buvo -0,4 cento už kWh).

Viena įdomesnių šios vasaros dienų Lietuvos kainų zonoje „Nord Pool“ buvo ir liepos 7-oji, kai bendras neigiamų ir nulinių kainų valandų skaičius siekė 17 val. (iš jų 13 buvo su minuso ženklu), tačiau kaina žemiausiai tąkart krito iki -2,01 euro už MWh (-0,2 cento už kWh).