Nord Pool“ biržoje, Lietuvos kainų zonoje, žemiausia elektros kaina pirmadienį bus -0,058 cento už kilovatvalandę, o aukščiausia sieks 3,001 cento už kWh be PVM. Paros kainos vidurkis nesieks ir pusės cento: 0,482 cento už kWh.

Tai yra ryškus kontrastas su dar neseniai fiksuotomis kainomis. Rugsėjo 3 dieną vieną valandą elektra pašoko iki 50 centų už kWh.

Elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ pirmadienį skelbia, kad praėjusios savaitės pradžioje elektros kainos buvo aukštos, tačiau visame regione įsivyravus stipriam vėjui ir po remonto įjungus Suomijos–Estijos jungtį „Estlink 2“, elektros kainos krito.

„Pirmadienį, Lietuvoje ir Šiaurės šalyse susiformavo dar mažesnės elektros kainos nei savaitgalį. Dėl planuojamos itin didelės vėjo ir saulės elektrinių gamybos, Lietuvoje vidutinė paros kaina siekia vos 5 eurus už MWh. Tai mažiausia elektros kaina darbo dieną šiemet“, – pranešime sako „Litgrid“ Rinkos plėtros skyriaus vadovė Aistė Krasauskienė.

Energetikos ekspertas Martynas Nagevičius socialiniame tinkle akcentavo, kad žemas kainas pirmadienį nulėmė didelė atsinaujinančių energijos išteklių (AEI) gamyba. Jo teigimu, saulės ir vėjo elektrinės pirmadienį turėtų pagaminti apie 80-85 proc. Lietuvos paros elektros poreikio.

„Kas atsitiko? Planuojamas toks gana retai pasitaikantis reiškinys, kai ir saulė šviečia (planuojama gamyba dienos viduryje apie 1000 MW) ir vėjas pučia (planuojama gamyba virš 900 MW)“, – „Facebook“ įraše teigia Lietuvos atsinaujinančių išteklių energetikos konfederacijos prezidentas M. Nagevičius.

Pasak jo, pirmadienio popietę, kelias valandas, Lietuvos vėjo ir saulės elektrinės gamins daugiau elektros, nei numatomas elektros vartojimas Lietuvoje.

„Taigi, Lietuva elektrą eksportuos į Lenkiją, kur vėjo ir saulės elektrinių gamybos tuo metu trūks, o elektros vidutinė kaina tuo metu viršys 100 eurų už MWh (10 centų už kWh – red.)“, – sako ekspertas.

Vis dėlto Švedijos kainų zonoje SE4, su kurią Lietuvą jungia elektros magistralė „NordBalt“, elektros kainos pirmadienį dar žemesnės: čia paros vidurkis bus 0,14 cento už kWh (be PVM).

Antradienį elektros kainos Lietuvoje grįžta į aukštesnes pozicijas ir valandinės kainos maksimumas bus 33,3, o minimumas sieks -0,1 cento už kWh. Paros vidurkis nusistovės ties 10,3 cento už kWh.

Atkreiptinas dėmesys, kad tai yra didmeninės elektros kainos. Galutinę kainą vartotojui kartu sudaro infrastruktūros mokesčiai ir nepriklausomo tiekėjo mokesčiai, jeigu vartotojas yra jį pasirinkęs.